Boko Haram işkence ederek evlenmeye ‘razı ediyordu’

Nijerya’da son bir yıldır katliamlarını arttıran Boko Haram teröristlerinin insanlık dışı uygulamalarından en çok etkilenen grup kadınlar.

Nijerya’da son bir yıldır katliamlarını arttıran Boko Haram teröristlerinin insanlık dışı uygulamalarından en çok etkilenen grup kadınlar. Geçtiğimiz hafta içinde kurtarılan 200 kadın ve çocuk tedavi altına alınırken, genç bir kadının anlatımları yaşanan vahşeti gözleri önüne seriyor.

Fransız Le Monde gazetesine konuşan 16 yaşındaki Habiba adlı genç kadının anlatımlarına göre, Boko Haram çeteleri kadınların kendileri evlenmelerinin ‘kendi rızalarıyla’ olması için her türlü yönteme başvuruyordu. Çeteler, her gün işkence ederek, ölümle korkuttukları kadınları evlenmeye mecbur bırakıyorlardı.

Gazeteye konuşan Habiba, 30 Nisan’daki ordu operasyonu sonrasında kurtarıldıklarını söyledi. Habiba, Boko Haram’ın elindeyken düzenlenen operasyon sırasında beraberindeki rehinelerden onlarcasının yaşamını yitirdiğini bildirdi.

İŞKENCE EDEREK EVLENMEYE ZORLUYORLARDI

Rehin tutuldukları süre boyunca Boko Haram teröristlerinin işkence ve zorbalıklarına değinen Habiba, çetelerin kendileriyle evlenmek için insanlık dışı uygulamalara imza attıklarını söyledi.

Boko Haram çetelerinin genç kadınları terörize ederek, evlenmeye mecbur bırakmayı hedefledikleri bilgisini veren Habiba, şöyle dedi : “Ellerimiz kollarımız bağlı halde bizleri barakalara koymuşlardı. Her sabah bizleri dışarı çıkararak, silahla tehdit ediyorlar ve onlarla evlenme konusundaki kararımızın değişip değişmediğini soruyorlardı.”

Habiba, çetelere olumsuz cevap vermeleri halinde kırbaçla cezalandırıldıklarını ve aç bırakıldıklarını da kaydetti. Bu işkencelerin birçokları için çekilmez hale geldiğini söyleyen Habiba, “bazıları (bu acıları) kaldıramıyordu ve de onlarla evlenmeyi kabul ettiler” dedi.