Cumartesi Anneleri Hurşit Külter'in akibetini sordu

Cumartesi Anneleri’nin eylemine mesaj gönderen Anne Külter, Hepimiz canımızı arıyoruz. Siz bizim oradaki vekilimizsiniz. Hurşit'in bulunması için elinizden geleni yapın. Oğlumu bulun" diye seslendi.

Cumartesi Anneleri’nin eylemine mesaj gönderen Anne Külter, Hepimiz canımızı arıyoruz. Siz bizim oradaki vekilimizsiniz. Hurşit'in bulunması için elinizden geleni yapın. Oğlumu bulun" diye seslendi. Cumartesi Anneleri, 1993 yılında gözaltına alınıp götürüldükleri Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'nda kaybedilen 6 kişinin ve bugün de aynı komutanlıkta DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in kaybedilmek istendiğine dikkat çekti.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için sürdürdükleri adalet arayışlarının 586'ıncı haftasında bir kez daha Galatasaray Meydan'ında bir araya geldi. "Failler Belli, Kayıplar Nerede?" pankartının yanı sıra kayıplarının fotoğrafları ile 23 gündür kendisinden haber alınamayan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in fotoğraflarını taşıyan Cumartesi Anneleri ve Cumartesi İnsanları, yine üzerinde "Hurşit Külter nerede?" yazılı tişörtler giydi.

HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Filiz Kerestecioğlu, Pervin Buldan ile CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile sanatçı Ferhat Tunç da destek verdiği eylemde, kayıp yakınları 14 Haziran 1993'te Şırnak’ın Silopi ilçesi Görümlü köyünde kaybedilen 6 köylünün faillerinin neden korunduğunu sordu. 

Eylemde ilk olarak 28 Temmuz 1993'de Bitlis'te gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Özgür Gündem muhabiri Ferhat Tepe'nin annesi Zübeyde Tepe konuştu. 586 haftadır kayıpları aradıklarını belirten Tepe, faillerin yargılanmasını istedi. 

Çocukları gözaltında kaybedilen annelerin acılarının aynı olduğunu belirten Tepe, "Katiller bulunsun, hesap sorulsun" dedi.

Onun ardından ise 12 Eylül döneminde işkence ile öldürülen Süleyman Cihan'ın kardeşi Ahmet Cihan söz aldı. Galatasaray Meydanı'nın Cumartesi Anneleri'nin çığlığı olduğunu dile getiren Cihan, iktidarların ise bu çığlığı duymadığını söyledi. İktidarın yeniden 'faili meçhul' cinayetleri devreye sokmak istediğine dikkat çekerek Hurşit Tükel'in akıbetini soran Cihan, "586 haftadır annelerden yükselen çığlık duyulsaydı yeni faili meçhul cinayetler yaşanmazdı. İktidar, 23 gündür kendisinden haber alınamayan Külter'e dair bir yanıt vermiş değil. Katilleri yargı önüne çıkarın. Yoksa bu ateş sizi de yakar" diye konuştu.

HDP Milletvekili Pervin Buldan da, 23 gündür Külter'in akıbetinin sorulduğunu ancak yanıt alamadıklarını söyledi. Kayıp yakınlarının yıllardır acı içinde olduğunu söyleyen Buldan, bu acılara yeni acıların eklendiğini belirterek, "Bu ülke faili belli cinayetleri ülkesi olmamalıdır. Failleri yargı önüne çıkarın. Adalet arayışımız sürecek" diye konuştu. 

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise yaptığı konuşmada Külter'in durumunun kendisine Silopiya'da

ANNE KÜLTER: OĞLUMU BULUN

Eylemde, Hurşit Külter'in annesi Kerime Külter'in gönderdiği ses kaydı da dinletildi. Anne Külter, ses kaydında "Hepimiz canımızı arıyoruz. Siz bizim oradaki vekilimizsiniz. Hurşit'in bulunması için elinizden geleni yapın. Acılarımız ortaktır. Oğlumu bulun" diye seslendi. 

Yine Şırnak’ın Silopi ilçesi Görümlü köyünde, 1993 yılında gözaltında kaybedilen Mehmet Salih Demirhan'ın eşi Zeynep Demirhan'ın gönderdiği mektup da, kayıp yakınlarından Meryem Göktepe tarafından okundu. Demirhan mektubunda, yıllar geçse de adalet arayışının devam ettiğini vurguladı.

Haftanın basın açıklamasını ise, kayıp yakınlarından Maside Ocak okudu. Ocak, 23 gündür kendisinden haber alınamayan Hurşit Külter'in annesi Kerime Kültür'ün 'Oğlum nerede?' sorusunun yanıtsız kaldığını söyledi. 

Görümlü'de 6 köylünün kaybedilmesinde sorumluluğu olanların yargı önüne çıktığını davanın AİHM'e götürüldüğünü, ancak AİHM'in verdiği kararı mahkemenin yok saydığını hatırlatan Ocak, şunları söyledi: "Biz merak ediyoruz AİHM'in yaşam hakkının ihlaline ilişkin maddesini mahkeme neden dikkate almadı? Bilmek istiyoruz, duruşmalarda kaybedilen gözaltların tutulduğu karakolda zorunlu askerlik yapan 2 tanığın ifadelerinin, kayıp yakınların ve tanıklık yapmış köylülerinin destekler nitelikte olmasına rağmen, gözaltında kaybetme davalarındaki en önemli delilin tanık ifadeleri olmasına rağmen mahkeme heyeti tanıkları neden dikkate almadı?" 

Ocak, son olarak Görümlü kayıplarından sorumlu tutulan 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'nda bugün de Hurşit Külter'in kayıt dışı tutulduğuna dair iddialar olduğunu söyledi. Ocak, "Bilmek istiyoruz; Hurşit Külter 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'nda mı? Bilmek istiyoruz Hurşit Külter nerede?" diye sordu.