DAİŞ'ten kaçan Rakkalı kadın şair: Hamleyi duyunca ağladım!

Savaştan ötürü 20 gün önce Rakka’dan DAİŞ’in zulmü altından kaçmayı başaran Rakkalı Kadın Şair ve Resam Jala Hamzawi, tek hayalinin Rakka’nın ortasındaki Saat Kulesi'nin önünde resim çizmek olduğunu belirtti.

Hamzawi bir an önce şehirlerinin özgürleşmesini beklediğini belirterek, şehir özgürleşir özgürleşmez evine gideceğini, evi yıkılmış olsa da yerinde çadır kurup yaşayacağını söyledi. Hamzawi Rakka’da DAİŞ’in kendisini yakalamaya çalıştığını, ellerine geçmemek için her gün bir evde kaldığını belirtti. Kadın savaşçıların Rakkalıları ve Arap toplumunu demokratikleştirdiğini söyleyen Hamzawi, her şeylerini bedenlerini özgürlük için siper eden kadın savaşçılara borçlu olduğunu söyledi.

KAÇMAYI BAŞARDI

Üç kız dört erkek kardeşli bir ailenin kızı olarak Rakka’da doğdu. Rakka'da okudu ve orada büyüdü. Çocukluğundan beri merak sardığı şiir yazmayı büyüyünce sürdürdü. Beş kitap yazdı. Limen (Kime), Esavir (Bilezik), Ya Ebi (Ey Babam) adlı şiir kitapları yayımlandı. İki kitabı henüz yayımlanmadı. Şiirin yazmanın yanı sıra ressamlık da yapan Rakkalı Kadın Şair Jalaa Hamzawi, 20 gün öncesine kadar doğup büyüdüğü Cemile Mahallesi'nde yaşadı. 20 gün önce bulduğu bir yolla Rakka’dan kaçmayı başaran Jalaa Hamzawi, Rakka için QSD güçleri tarafından başlatılan özgürleştirme hamlesi ve sonrası için şöyle konuşuyor: "Şehrimiz, sokaklarımız, evlerimiz DAİŞ’in zulmü altından çıkarıldığı, özgürleştiği an topraklarımıza döneceğim. Evime döneceğim. Evimiz yıkılmışsa çadır açıp doğduğum yerde çocukluk anılarım üzerine yaşamaya devam edeceğim.”

'MEYDANDA RESİM ÇİZMEK İSTİYORUM'

Özgür şehirlerine girince, kent merkezindeki Saat Kulesi'ne gidip duvara özgürlüğün resmini çizmek istediğini belirten Hamzawi, DAİŞ zulmü ve baskısına ilişkin şunları söyledi: "Büyük bir zulüm yaşadık. Yaşadıklarımızı anlatmak için bazen söz bulmakta zorlanıyorum. Ama şimdi görüyorum ki bu acıların arkasında özgürlük var. Çünkü QSD’liler gece ve gündüzlerini bir yapmış, bedenlerini siper ederek bizi ve topraklarımızı özgürleştirmeye çalışıyorlar. Büyük bedeller ödüyor.”

'RAKKA'NIN ÇOCUKLARI İNTİKAM ALIYOR'

“Kadın savaşçıları kentimizin çocuklarının kentlerini kurtarma savaşında yer almalarını fazlasıyla etkiledi. Ayrıca yaşamımızda demokrasi, kadın ve insan haklarının gelişmesi gibi bir etkide bulundu” diye konuşan Hamzawi, Rakka'nın çocuklarının şimdi DAİŞ’in yaptığı zulüm, barbarlığın intikamını aldığını belirtti. Hamzawi şöyle konuştu: "Biz daha önce kentimizin QSD güçleri tarafından özgürleştirilmesini bekliyorduk. Gizliden izlediğimiz Ronahi TV’den güçlerin nereye ulaştığını anlıyorduk. Biraz daha yaklaştılar diye seviniyorduk. Keşke daha önce bizi kurtarsalardı. Güçler bize ulaşana kadar epey zaman aldı. Bundan dolayı da daha fazla acılar çektik."

Şair ve Ressam Hamzawi maceralı bir yolcukla ailesi ile birlikte DAİŞ zulmü altındaki Rakka’dan çıkmış. Mart ayında başlayan maceralı yolcuğunun ilk durağı Hatüniye köyü yakınlarındaki El Mezyüne köyü oluyor. QSD güçleri köyü özgürleştirmek için harekete geçince köylülerle birlikte savaş ortamından çıkmak için Xeyala adındaki köyün yakınlarına gidiyorlar. Savaştan kaçan köylüler sığındıkları Xeyala köyü yakınlarında kendilerine kamp gibi bir yer yapıyorlar.

Bir gece DAİŞ çeteleri kamp saldırıp kampı yakınca oradan yine DAİŞ’in denetiminde olan Selhebiye köyüne geçiyor ailesi ile birlikte. Böyle kaçışlarla özgürleştirilen alanlara ulaştıklarını belirten ve şehirlerinin özgürleşmesini bekleyen Şair Ressam Jalaa Hamzawi, “Bazen bir gün, bazen üç gün, bazen beş gün bir yerde kaldık. Sonunda yaklaşık 20 gün önce özgürleştirilen köylerden biri olan Mezraat El Celaa’ya gittik, hâlâ orada kalıyoruz" dedi.

'QSD'NİN HAMLESİ ÇOK YÖNLÜ'

“DAİŞ zulmü altında yaşamak oldukça zordu. Hem şair hem de Şairler Birliği üyesi olduğum için kadın ve kadın şair olarak çok zor günler geçirdim” diyen Hamzawi, DAİŞ’in peşine düştüğünü söyledi. DAİŞ’in eline geçmemek için her gün bir ev değiştirdiğini söyledi.

"QSD güçlerinin Rakka’ya özgürleştirme hamlesinin başlatması beni ağlattı" diyen Hamzawi şunları söyledi:

"DAİŞ’ten şehrimizi, doğduğumuz toprakları almak için canlarını veriyorlar. Güçlü bir hazırlıklarının olduğunu gördüm. Başlatılan hamlenin sadece bir askeri olarak özgürleştirme hamlesi olmadığını gördüm. Toplumsal, sosyalar, kültürel ve DAİŞ’e karşı büyük bir öfke içeren bir hamledir bu. Çünkü DAİŞ büyük acılar yaşattı bize. Hamlede yer alanlar bizim yörelerin çocuklarıdır. Her biri mutlaka bir biçimde DAİŞ’in acısını yaşamıştır.

DAİŞ barbar, katliamcı, talancı bir yapıdır. Dünya tarafından terörist olarak görülen uygulamaları ile insanlara büyük acı veren tehlikeli bir yapıdır. O yüzden onu başımıza bela edenler Allah'larından bulsun, diyorum."