DİK Kadın Çalıştayı başladı: Kader dayatmasına karşı mücadele edelim

DİK, 2'nci Kadın Çalıştayını düzenledi. Çalıştaya mesaj gönderen tutsak Erciş Belediyesi Eşbaşkanı Keskin, "Kadınlar kazanmaya mahkûmdur" dedi. HDP Milletvekili Kaya ise Orta Doğu ve Türkiye'nin tehlikede olduğuna dikkat çekti.

DİK, 2'nci Kadın Çalıştayını düzenledi. Çalıştaya mesaj gönderen tutsak Erciş Belediyesi Eşbaşkanı Keskin, "Kadınlar kazanmaya mahkûmdur" dedi. HDP Milletvekili Kaya ise Orta Doğu ve Türkiye'nin tehlikede olduğuna dikkat çekerek, çözüm olarak kadın örgütlülüğünü işaret etti. DİK Şura Üyesi İnal da, yeni toplumsal yapının oluşturulması gerektiğini belirtti.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla ilki 27 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilen Demokratik İslam Kongresi (DİK) Kadın Çalıştayı'nın ikincisi, Amed Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda başladı.
Çalıştaya,  HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'nın da aralarında bulunduğu Türkiye ve Kürdistan'dan çok sayıda kadın katıldı. 
Çalıştayda, "Medine Sözleşmesi ve toplumsal ilişkiler", "Kadın ve direniş", "Orta Doğu'da gelişmeler ve kadın" ile "Kadın ve toplumsallık" olmak üzere 4 ana başlık üzerinde tartışmalar yürütülecek.

İNAL: KADER OLARAK DAYATILIP MÜCADELEYİ KIRMAK İSTİYORLAR

DİK Şura ve KJA Üyesi Süheyla İnal, açılış konuşmasında, Orta Doğu ve Kürdistan'da yoğun savaşların yaşandığı bugünlerde Müslüman kadınlar olarak böyle bir çalışmayı gerekli gördüklerini söyledi. İslamiyet adına hareket ettiğini savunan AKP hükümetinin katliamcı zihniyetinin kadını hem fiziki hem de ruhsal olarak katlettiğini belirten İnal, tüm bunların kadına kader gibi dayatıldığına ve kadın mücadelesinin kırılmasının hedeflendiğine dikkat çekti. 

'YENİ TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURMALIYIZ'

İnal, "Kadın olarak maruz kaldığımız her iki cinsel ve kültürel karılmalarının yarattığı zihniyet körelmesini doğru bir zihniyet devrimiyle aşabiliriz. Özellikle din adına dayatılan dincilik doğmalarından, korkularından kurtulmalıyız. Aklımız, bedenimiz ve ruhumuzla bir kez daha geleceğimiz için demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigma temelinde yeni bir toplumsal yapıyı oluşturabilmeliyiz" diye konuştu.

KAYA: ORTA DOĞU VE TÜRKİYE TEHLİKEDE!

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise, konuşmasına başlarken, Ankara Sincan Cezaevi'nde tutuklu olan Erciş Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin'in çalıştaya gönderdiği mesajını okudu. Keskin mesajında, kadın mücadelesine dikkat çekerken, "Kadınlar kazanmaya mahkûmdur" dedi. 
Kaya, Orta Doğu coğrafyasında DAİŞ tarafından köleliğe dayalı bir dinciliğin dayatıldığını ve Türkiye'de de bu tehlikenin olduğunu ifade ederek, çalıştayın böyle bir süreçte gerçekleştiğine işaret etti.

'KADINLARIN ÖRGÜTLÜLÜĞÜNE İHTİYAÇ VAR'

Kaya, şöyle dedi: "Önce kendimizle, zihniyetimizle, Yezid saltanatıyla mücadele ederek, İslam'ı araştırarak kendimize Müslüman kimliğini oluşturabiliriz. İşte o zaman kadınlar birbirlerinin farkına varacaklar. O zaman savaşın değil barışın dini, eşitleyen örgütleyen Müslüman kadınların dini olacak. İnsanlara bir umut dini yaratmış olacağız. Barış ve tüm dayatmalara karşı kadınların örgütlüğüne ihtiyaç var."
Basına kapalı olarak devam eden 2'nci Kadın Çalıştayı için sonuç bildirgesi de açıklanacak.