'Emeğimiz ve özgürlüğümüz için yeni anayasaya HAYIR'

İsveç Sara Kadın Birliği’nden Ferah Bozcalı, AKP Hükümeti'nin yeni anayasayla tek kişinin her şeye karar vereceği faşizan bir sistem getirmek istediğini söyledi.

İsveç Sara Kadın Birliği’nden Ferah Bozcalı, AKP Hükümeti'nin yeni anayasayla tek kişinin her şeye karar vereceği faşizan bir sistem getirmek istediğini söyledi ve “Emeğimiz, özgürlüğümüz, güzel bir yaşam, halklar ve inançların bir arada kardeşçe yaşaması için bu yeni anayasaya Hayır” diyerek tüm kadınlara referandumda Hayır oyu kullanmaları çağrısı yaptı.

Bozcalı, 8-9 Nisan'da İsveç'te yapılacak referandum öncesi ANF'nin yeni anayasa ile ilgili sorularını yanıtladı.

AKP’nin 15 yıllık iktidarı döneminde kadınlara yönelik şiddet, tecavüz, cinayetlerin arttığını, kadın gerillaların çıplak bedenlerinin teşhir edildiğini, çocukların cinsel istismarının meşrulaştırılmak ve yasallaştırılmak istediğini belirten Bozcalı, yeni anayasanın kabul edilmesi durumunda karanlık bir döneme girileceğini, kadın ve çocukların durumlarının daha da kötüleşeceğini söyledi.

‘AKP KÜRT KADINLARININ İRADESİNİ TANIMADI’

Bozcalı, AKP hükümeti ve Erdoğan’ın milyonlarca insanın iradem diyerek parlamentoya yolladığı kadın milletvekillerinin, belediye yöneticilerinin tutuklamasını Kürt kadınlarının iradesini tanımadığının somut bir göstergesi olduğunu söyledikten sonra “Bu kadınlara yönelik soykırımının bir biçimidir. Yeni anayasa ile bu yasallaştırılmaya çalışıyor. Bu anayasa tasarısı 1982 anayasasından daha kötü sonuçlara yol açacak. Halklara, kadınlara, gençlere ve çocuklara yönelim daha da artacak” dedi.

Yeni anayasanın kabul edilmesi durumunda parlamentonun işlevini yitireceğini ve yetkilerin tek bir kişinin elinde toplanacağına dikkat çeken Bozcalı, “Eğer referandumdan evet sonucu çıkarsa bu kesimleri daha karanlık bir gelecek bekliyor. O nedenle de bu anayasaya Hayır diyoruz. Referandumda Hayırın çıkması durumunda mücadele etmenin koşulları daha kolaylaşacakır” şeklinde konuştu.

HAYIR SONUCU MÜCADELENİN ÖNÜNÜ AÇACAK

Hayır demenin demokrasi demek olduğunu, kadının daha kolay örgütlenmesi ve özgürlük mücadelesine katılması anlamına geleceğini söyleyen Bozcalı, referandumdan Hayır sonucunun çıkmasının mücadelenin önünü açacağını söyledi.

Kürt kadınlarının Kürt sorunun çözülmesi için sürdürülen mücadeleye öncülük ettikleri için AKP iktidarının hedefi haline geldikleri değerlendirmesi yapan Bozcalı, “Bu nedenle de Erdoğan asıl saldırılarını Kürt kadınlarına yöneltti. Kadın milletvekilleri ve belediye başkanlarımız tutsak. Bu Kürt kadınların iradelerini yok saymaktır. Şimdi yeni anayasa ile Kürt kadınlarının mücadelesini engellemek ve Kürdistan’ı büyük bir kaosa sokmak istiyor” dedikten sonra şunları kaydetti:

‘ERDOĞAN İŞKENCEYLE SİZİ YOK EDECEĞİM DİYOR’

“Erdoğan irademizi tutsak almakla ‘size gücüm yetmiyor. Ama ben sizi diktatörlüğümle, faşizan rejimimle, işkenceyle yok edeceğim’ diyor. Bunu da yeni anayasa ile yasallaştıracağım diyor. Bunu kabul edemeyiz ve bu nedenle de yeni anayasaya Hayır diyeceğiz.”

AKP'nin tek kişinin her şeye karar vereceği bir diktatörlük ve faşizan bir sistem kurmayı amaçladığını söyleyen Bozcalı, “Yeni anayasanın kabul edilmesi durumunda sadece Kürtler, devrimciler ve demokratlar değil, Erdoğan ve iktidarı desteklemeyen tüm kesimler üzerinde baskılar artacaktır. Emeğimiz, özgürlüğümüz, güzel bir yaşam, halklar ve inançların bir arada kardeşçe yaşaması için bu referandumda Hayır diyoruz ve referandumdan Hayır sonucu çıkacak” dedi.

KADINLAR KÖLELEŞMEYE HAYIR DEMELİ

Yeni anayasanın kabul edilmesi durumunda tüm kadınların hak ve özgürlüklerinin daha da sınırlanacağını, kadınların iş yaşamından dışlanacağı, kadın emeği sömürüsünün artacağı uyarısında bulunan Bozcalı, tüm kadınlara sandığa gitmeleri ve kadınları köleleştirmeyi amaçlayan yeni anayasaya Hayır oyu vermeleri çağrısı yaptı.