'Evindar'ı AKP'nin cinsiyetçi zihniyeti katletti'

KESK Kadın Meclisi ve kadın kurumları, ağabeyi tarafından katledilen 8'inci sınıf öğrencisi Evindar Oğüt için ve artan şiddete karşı basın toplantısı yaptı.

Amed'deki kadınlar, Evindar Öğüt'ün ağabeyi tarafından katledilmesini protesto etti. Kadınlar, şiddetin kaynağı olarak AKP'nin cinsiyetçi politikalarını işaret etti.

KESK Kadın Meclisi ve kadın kurumları, ağabeyi tarafından katledilen 8'inci sınıf öğrencisi Evindar Oğüt için ve artan şiddete karşı basın toplantısı yaptı.

Eğitim Sen 1 Nolu Şubesi'ndeki toplantıya, Amed Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, Ekin Ceren Kadın Meclisi ve Kardelen Kadın Merkezi temsilcileri katıldı. 

'AKP ÇOCUK YAŞTA EVLENDİRMEYİ TEŞVİK ETTİ'

Toplantıda, kadın kurumları adına KESK Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Müyeser Gülcemal açıklama yaptı. Gülcemal, AKP döneminde çocuk yaşta evlendirmeyi teşvik eden düzenlemelere başvurulduğunu belirtti. Gülcemal, okula gitmek isteyen kız çocuklarının ise ailelerinin şiddetine maruz kaldığına dikkat çekti. Gülcemal, "14 yaşındaki Evindar Öğüt ağabeyi tarafından katledildi. Cinsiyetçi eğitim politikalarının bedelini canlarıyla ödüyorlar. Çocuklar kendi gelişimlerine uygun olmayan durumla karşı karşıya kalıyorlar" dedi.

Gülcemal, şunları belirtti: "Kadınların nasıl giyinmesi, oturması ve nasıl yaşaması gerektiğine karar veren AKP zihniyeti, kadınlara uygulayan şiddet ve katliam oranını katbekat artırmaktadır. Her gün yeni kadın, çocuk katliamları, sivil ölümlere güzümüzü açıyoruz. 14 yaşındaki bir kız çocuğu ağabeyi tarafından defalarca kurşunlanabiliyor. Bir kadın başka yerde eşi tarafından katlediliyor, bir başkası tecavüze uğruyor."

'CİNSİYETÇİ POLİTİKALAR KALDIRILSIN'

Ülkede ortalama her gün 5 kadının katledildiğini ve faillerin cezalandırılmadığını vurgulayan Gülcemal, "AKP'nin cinsiyetçi politikalarının ortadan kaldırılmasını ve yasaların yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Faillerin bulunup gerekli cezalara çarpıtılmasını istiyoruz" diye kaydetti.