'Ferinaz Xosrowanî bir isyandır'

Moskova Kürt Kadın organizasyonu-Viyan, Doğu Kürdistan'da bir otelde çalışan Kürt genç kadın Ferinaz Xosrowanî'nin İran İstihbarat Teşkilatı İtlaat elemanlarının tecavüzünden kurtulmak için intihar etmesine ilişkin açıklama yaptı.

Moskova Kürt Kadın organizasyonu-Viyan, Doğu Kürdistan'da bir otelde çalışan Kürt genç kadın Ferinaz Xosrowanî'nin İran İstihbarat Teşkilatı İtlaat elemanlarının tecavüzünden kurtulmak için intihar etmesine ilişkin açıklama yaptı.
"Bugüne kadar pek çok kadın şiddet ve tecavüz sonucu öldürüldü. Tecavüz kültürü bin yıllardır yaşayan bir zihniyetin devamıdır. Erkek egemenlikli bu zihniyet yaşamın her alanında kendisini egemen kılarak boy göstermesidir. Kadın üzerinde yoğun bir egemen ideoloji ile yaşam öldürülmekte ve özgür yaşama dair çığlıklar susturulmak istenmektedir. Erkek egemenlik altında yapılan en büyük namussuzluklar daima namus adına yapılmış ve yapılmaktadır günümüzde" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, şöyle denildi:

'İKTİDAR VE DEVLETİN OLDUĞU HER YERDE KÖLELİK VE TECACÜZ VARDIR'

"İradesizleştirmenin, eylemsizleştirmenin en etkili yöntemi yine tecavüzdür. Tecavüz bir iktidarlaşma rejimidir. Halkların, toplumların, kadınların esir alınması ve toprakların işgal edilmesine dayanır. Bu aynı zamanda köleliğe alıştırmanın da bir yöntemi oluyor, zihnine, toprağına, bedenine tecavüz uygulanan bir insan kendisini bir utanç kaynağı gibi gördüğünden, kirletilmiş hissettiğinden ve onurunun ondan çalındığını düşündüğünden isyan edemeyecek kadar miskinleşir. Zaten bu iktidarın temel amacıdır.  Zira kölelik boynunu bükme, yaşadıklarını kader gibi görmeyle başlar. Böyle olan insan kendinden utanır, kendinden utanan insanda başkaldıramaz, isyan edemez, iktidarın istediği kıvama gelmiş insan tipi böyle ortaya çıkar. Tecavüz edilen insan ebediyen susturulmaya çalışılan insan oluyor. Bu köleliğin ön koşuludur. Köle olmak için köleci çağda yaşamak gerekmez, çünkü iktidarın ve devletin olduğu her yerde kölelik ve tecavüz vardır."
İran rejiminin Kürt halkına ve özelde kadına yönelik çok yönlü, sistematik ve vahşice şiddet ve tecavüz geliştiren devletlerden birisi olduğuna değinilerek, "Erkek saldırısı karşısında öz savunma geliştiren, söyleyecek sözü olan birçok kadın, İran rejiminin hedefinde daima" denilen açıklamada, Ferinaz Xosrowanî'nin direnişine şu sözlerle selamlandı:

'SİNDİRİLMEK İSTENEN HALKIN SESİ'

"Kürt kızı Farinaz'ın  otelin dördüncü katından atlayarak yaşamına son vermesi iradesizleştirmeye onursuzlaştırmaya ve eylemsizleitirmeye karşı bir isyandır aslında. Doğu Kürdistan’da yaşayan halkımızın sindirilmek istenen sesidir, Farinaz. Ferinaz Xosrawani, sadece Mahabat kızı değildir, o Amed'in kızıdır, Hewler'in kızıdır, Kobanê kızıdır. Qazi Muhammed'in diyarı olan ve her gün celladının sinsi urganından geçen Mahabat'ta faşlst İran rejimine karşı ayaklanan ve sömürgecilikten hesap soran Mahabatlıları selamlıyoruz."
Viyan, açıklamasında İran'ın saldırısını lanetlerken, tecavüzcülerin cezalandırılması için her türlü mücadele yönteminin devreye konulmasını istedi.