GÖRÜNTÜLÜ

Foza Yusuf: Önderlik konferansı tarihi değerde gelişmelere yol açar

TEV-DEM Koordinasyon üyesi Foza Yusuf, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleri doğrultusunda Ortadoğu’da barış ve istikrarın tartışıldığı konferansın Ortadoğu açısından bir milat olmaya aday olduğunu söyledi.

’Abdullah Öcalan’ın düşünceleriyle Ortadoğu’da Barış Ve İstikrar’ adıyla Süleymaniye’de devam eden konferansa katılan Tevgera Demokratik (TEV-DEM) Koordinasyon üyesi Foza Yusuf, ilk defa bu kapsamda bir konferans gerçekleştiğini belirterek, ‘’Bu konferansla şu söyleniyor: Biz Ortadoğu halkları olarak dışarıdan bir müdahale olmadan kendi sorunlarımızı kendimiz çözebiliriz. Bu konferans, önümüzdeki dönem için bir örnek teşkil edebilir’’ dedi.

Konferansta yalnızca sorunların ve var olan durumun tartışılmadığına, temel bir gündemin de çözüm tartışmaları olduğuna dikkat çeken TEV-DEM Koordinasyon üyesi, devamla şunları söyledi: ‘’Demokratik Ortadoğu Konfederasyonu da tartışılacak. Bu anlamda önemli bir buluşmadır. Çözümde buluşma, bir araya gelebilmek çok önemli çünkü. Büyük bir potansiyelimiz olduğunu gördük, aslında farklılıklarımız olmasına rağmen bir araya gelebileceğimizi gördük. Sesimizi birbirimize duyurmak çok önemli. Bu açıdan bu konferans tarihi değerdedir diyebiliriz. Tarihi gelişmelere yol açmaya aday bir konferanstır’’

‘BU KONFERANS BİR İLKİ BAŞARDI’

Daha önce de benzer konferansların yapıldığını ancak bu konferansların yerel düzeyde kaldığını, şu an devam eden konferana ilk defa Kürdistan’ın yanısıra Ortadoğu’dan, Afrika’dan, Hindistan’dan, Irak, Suriye, Türkiye, İran, Amerika’dan geniş katılımın olduğunu belirten Foza Yusuf, ‘’Bu konferansta Önder Abdullah Öcalan’ın görüşleri ve çözüm perspektifleri tartışılıyor. Hem önemli bir süreçten geçmemiz hem de Önder Apo üzerindeki tecrit ve İmralı ile yürütülen savaş nedeniyle bu konferansın zamanlaması da önemlidir’’ şeklinde konuştu.

‘KONFERANS TÜRK DEVLETİNİN İMRALI POLİTİKALARINA DA BİR YANITTIR’

Bu konferansın aynı zamanda Abdullah Öcalan üzerindeki insanlık dışı uygulamalara da bir yanıt ve bu savaş siyasetini teşhir anlamı taşıdığını kaydeden Foza Yusuf, ‘’Önder Apo’nun özgürlüğü ile Kürt halkının yanısıra Ortadoğu halklarının özgürlüğü arasındaki bağın öne çıkmasını istiyoruz. Aynı zamanda bu konferans, Önder Apo’nun düşüncelerinin sadece Kürtlerin özgürlüğü açısından değil aynı zamanda Ortadoğu halkları açısından ne ifade ediyor? Nasıl bir çözüm modeli öngörüyor? Bunu da konferans tartışıyor, tartışacak’’ dedi.

ÇÖZÜM İÇİN TEK ALTERNATİF ÖNDER APO’NUN PROJESİDİR’

Ortadoğu’da bugün 3. Dünya savaşının yaşandığını ve bu savaşın bütün halkları içine aldığını söyleyen Yusuf, bu sorunun çözülmesi gerektiğini kaydetti. Yusuf sözlerini şu şekilde sürdürdü: Şu ana kadar uygulanan bütün yol ve yöntemlerin sonuç almadığı, çözüm getirmediği açık. Alternatif bir düşünceye ihtiyaç var. Önder Apo’nun düşüncelerinde ve Ortadoğu analizlerinde bu çözüm mevcuttur. Işte bu düşüncelerin ve çözümün Ortadoğu halklarına, dünya kamuoyuna tanıtılması temel bir hedef ve çalışma oluyor. Öte yandan Önder Apo’nun içerisinde bulunduğu durumu tanımlayarak pratik bazı kararlara gitmek gerekiyor. Bu konuda Türk devleti üzerinde baskı kurmak gerekiyor’’

‘FARKLILIKLARIMIZLA BİRLİKTE ÇÖZÜMDE BULUŞABİLİRİZ’

‘’Bu kadar sorunun olduğu bir coğrafyada birlikte oturup konuşmak ve çözüm aramak, çözüm bulmak çok önemli. Bu konferansın bütün bu konularda önemli kararlaşmalar açığa çıkaracağı inancındayım’’ diyen TEV-DEM Koordinasyon üyesi Foza Yusuf, konferansın Abdullah Öcalan’ın sadece Kürt Halk Önderi olmadığını, bir insanlık önderi olduğunu kanıtladığını söyledi. Yusuf, ‘’Önder Apo’nun bütün insanlık için, küresel çapta bir önderlik rolünün olduğunu bir kez daha gördük. Felsefi açıdan da böyledir. Dolayısıyla Önder Apo’ya karşı O’nun şahsında yürütülen siyasetin, savaşın aslında halklara karşı yürütüldüğü tespiti burada da yapıldı. Zaten bundan dolayı 17 yıldır İmralı’da tutuluyor’’

‘ÖNDER APO, ÖZGÜRLÜK İSTEYEN HERKESİN DİLİ OLDU’

Konferansta öne çıkan bir konunun da Abdullah Öcalan’ın bölgesel sorunların çözümünde belirleyici bir role sahip olduğu gerçeği olduğunun altını çizen Foza Yusuf,  Türk devletinin ‘yeni muhattaplar bulacağız, başka güçlerle konuşacağız’ söylemlerine de yanıt vererek, ‘’bu söylemler boş sözlerdir. Bunu, bu konferans bileşimi de ifade ettiler. Tek muhattabın, barışın anahtarının Önder Apo olduğu açıktır. Bütün halklar Önder Apo’yu kendilerinden görüyor çünkü Önderliğimiz, özgürlük isteyen herkesin dili oldu. Bütün bunlar, Önder Apo’nun Demokratik Modernite fikri için var gücümüzle çalıştığımız zaman böylesi büyük bir potansiyeli harekete geçirebileceğimizi gösteriyor. Çünkü bu fikir, pratik, yaşamsal bir fikirdir ve hayata geçme gücü ve imkanları çok yüksektir. Bu konferanstan çıkan tablo bu anlamda büyük bir umut vaad ediyor’’ şeklinde konuştu.