Fransa’da tecavüz kültürüne karşı eylemler

Fransa’nın birçok kentinde, cinsel saldırıya karşı mücadelenin sembolü haline gelen Gisèle Pelicot’ya ve tecavüz mağdurlarına destek için binlerce kişi sokaklara çıktı.

Fransa'nın Marsilya, Paris, Nice, Rennes ve Nantes gibi birçok şehrinde çoğunluğu kadın yüzlerce kişi, 10 yıl boyunca eşi tarafından uyuşturularak 80’den fazla erkek tarafından tecavüz edildiği belirtilen ve ülkede cinsel şiddete karşı mücadelenin sembolü haline gelen Gisèle Pelicot'u desteklemek için meydanlara aktı.

Kadın haklarını savunan kuruluşlar, Marsilya'dan Paris'e kadar yaklaşık 30 kentte sokağa çıkma çağrısında bulundu.

Paris’teki Republique Meydanı’nda toplananlar, "Hepimiz Gisèle'iz", "Tecavüzcüyü görüyoruz", "Utanç taraf değiştirmeli”, "Mağdurlar, size inanıyoruz", “Yalnız değilsin”, “Kadınlara yönelik şiddetle mücadele için 3 milyon Euro” yazılı pankartlar taşıdı.

Paris protestolarının organizatörlerinden biri ve aktivist olan Anna Toumazoff, "Burada olmak çok önemli çünkü tecavüz kültürü hakkında konuşmamız gerekiyor. MeToo'nun yedi yılından sonra, özel bir kurban türü olmadığını biliyoruz. Ayrıca, özel bir tecavüzcü türü olmadığını da topluca fark ediyoruz" dedi.

Fransa'nın diğer ucundaki Rennes'de yüzlerce kişi aynı sloganın yer aldığı pankartlar sergiledi: "Kızını koru, oğlunu eğit", "Gisèle seni seviyoruz".

Marsilya'da binden fazla kişi adliye binasının kapısına bu sloganın yer aldığı bir pankart astı.

TECAVÜZ DAVASI

Gisèle Pelicot, 10 yıl süresince bilinçsiz haldeyken, eşinin evlerine soktuğu onlarca erkeğin tecavüzüne uğradığını söylüyor.

Bu ayın başlarında eşi Dominique Pelicot’un yargılanmaya başlamasından bu yana hikayesi Fransa'da büyük etki yarattı. 72 yaşındaki Pelicot, cesaretin, dayanıklılığın ve cinsel şiddete karşı mücadelenin sembolü haline geldi.

Gisèle Pelicot, duruşmalarda kimliğinin gizli tutulması hakkından vazgeçti.

Avukatları, Aralık ayına kadar sürecek olan yargılamanın kamuya açık gerçekleşmesinin onun kararı olduğunu ve böylece uyuşturucu verilerek cinsel saldırıya uğrayan kadınların durumuna dikkat çekmeyi amaçladığını söylüyor.

Kendi 10 yıl boyunca 80’den fazla erkeğin eşine tecavüz etmesini teşvik etmekle suçlanan 71 yaşındaki Dominique Pelicot, hafta başındaki duruşmaya sağlık sorunları gerekçesiyle katılmadı. Dominique Pelicot’nun sağlık koşullarının uygun olması halinde Pazartesi günü ifade vermesi bekleniyor.

Savcılar, Pelicot'nun bir internet sitesinde eşi ile cinsel ilişki teklifinde bulunduğunu ve tecavüzü kayda aldığını söylüyor.

Dava kapsamında cinsel saldırıya katılmakla suçlanan 50 erkek daha yargılanırken, henüz isimleri ve kimlikleri belirlenemeyen en az 30 şüphelinin serbest olduğu belirtiliyor. Sanıkların her biri 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.