Gerillalar Büyük Komutanları Beritan’ı andı

Medya Savunma Alanlarında yapılan Gülnaz Karataş (Beritan) anma töreninin yapılacağı alana belki en erken ulaşanlar bizlerdik. Sabahın erken saatlerinde tören yerinde yerimizi almıştık.

Birkaç gün önce yağan yağmurlar gökyüzünü temizlemiş, toprak yeniden canlanmıştı. Her ne kadar mevsim sonbahar olsa da sıcak ve susuz geçen yaz günlerinden sonra yeniden yeşeren otlar ve tertemiz gökyüzünden güler yüzünü gösteren güneş insanda yaşam sevinci uyandırıyordu. İşte böyle bir günde ben ve iki gazeteci arkadaşım Gülnaz Karataş yani Beritan anısına YJA-Star öncülüğünde kadın gerillaların düzenlediği anma törenine katılmak için sabahın erken saatlerinde yola çıktık. Çünkü bugün Kürt Özgürlük Hareketine karşı Türkiye, KDP ve YNK güçlerinin 3 Ekim 1992 günü başlattıkları ortak operasyonda ihanetçi ve işbirlikçilere teslim olmamak için 25 Ekim günü Gülnaz Karataş (Beritan'ın) kendini uçurumlardan sonsuzluğa bırakmasının 23’üncü yıl dönümü. 

Medya Savunma Alanlarında yapılan Gülnaz Karataş (Beritan) anma töreninin yapılacağı alana belki en erken ulaşanlar bizlerdik. Sabahın erken saatlerinde  tören yerinde yerimizi almıştık. Vardığımızda törene katılacak olan tüm gerillalar daha gelmemişti. Kampta tören hazırlıkları içerisinde olan kadın gerillalar tüm ayrıntılar üzerinde duruyor ve son rütuşlarla uğraşıyorlardı.. Gruplar oluşturmuş her grup farklı bir görev üstlenmişti. Programın sergileneceği sahne, iki ağacın arasına gerilmiş ipe asılan kırmızı renkteki kumaşla yapılan sahne perdesi  ile kapatılmıştı. Ayrıca sahnede Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posteri, PAJK bayrağı ve hayatını kaybeden kadın gerillaların resimleri yer alıyordu.

Askeri tören ile başlayan anmaya YJA-Star Komutanlarından Leyla Amed ve Derya Amed'in yanı sıra PAJK Koordinasyon üyeleri Ronahi Serhad ve Zeynep Efrin ve onlarca kadın gerilla katıldı. Törende kısa bir konuşma yapan PAJK Koordinasyonu Üyesi  Ronahi Serhad, Şehit Beritan'ın kadın özgürlük mücadelesindeki önemine vurgu yaptı. Bugün, dünyanın birçok yerinde Şehit Beritan’ın törenlerle anıldığını belirten Serhad, Kürdistan dağlarında yürütülen mücadelede Şehit Beritan’ın şahadeti ile Kürt kadınlarına ordulaşmayı armağan ettiğini ve kadının verdiği özgürlük mücadelesine büyük anlam kazandırdığını ifade etti. Kadının ordulaşarak özgürlük için verilebilecek en anlamlı mücadeleyi yürüttüğünün altını çizen Serhad, kadının köleliğe karşı yürüttüğü bu mücadelede Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın emeğine de dikkat çekti.

Gerillalar yapılan askeri  tören ardından Şehit Beritan'ın 23. yıldönümü öncülüğünde Ekim ayı şehitleri için hazırlamış oldukları programa geçtiler.  Programa iki gerilla sunuculuk yapıyorlardı. Programın açılışı  koro  ile oldu. Belki kalemle seslerini ve sözlerini anlatamam fakat şunu belirtebilirim onlar duygularını söyledikleri şarkılara yansıtıyorlardı. Her bir şarkıda mücadelelerine  bağlılık vardı.

Korodan sonra skeç ve ardından hazırlanmış olan pandomim sahnelesin diye perde açıldı. Pandomimde yer alan beş kadın, beyaz kumaşlardan hazırladıkları kostüm içinde çok güzel görünüyorlardı. Daha da merak ettim ve dikkatimi onlara verdim. Her bir hareketlerinde gökyüzünde uçan kuşlar gibi süzülüyorlardı. Gösteri iki bölümden oluşuyordu. İlk bölümde kadının tarihdeki düşüşünü ve ona karşı geliştirdiği zorlu direnişi anlatılırken, ikinci bölümde bu direnişin bugünkü temsili olan Kürt kadınlarını temsilen öncüleri canlandırıldı.

Ardından kadın direnişinin ve öncülüğünün AKP’de yarattığı korkuyu esprili bir dille anlatan bir skeç daha sahnelendi. Bu skeç belki de en çok gülünen anlara sahiplik etti.

Son olarak sahneyi Awazê Çiya aldı. Awazê Çiya Kürt halkı için ayrı bir yere sahip. Çünkü Kürt halkı Awazê Çiya’yı mücadesinin sesi olarak görüyor. Sanatsal açıdan da her defasında yeni parçalarla dinleyicilerinin karşısına çıkması onu benzer guruplardan farklı kılıyor. Açıkça söylemek gerekirse bu kez de günün hakkını vermişlerdi. 5 yeni eser seslendirdiler. Hemen hemen her parçası dinleyicilerden büyük beğeni toplarken, ben en çok Zazaki olanı, 9 Ocak 2013 ‘te iki yoldaşı ile beraber Paris’te katledilen Sakine Cansız’a ilişkin seslendirdikleri ve Gurbetelli Ersöz üzerine yazdıkları parçaları en çok beğendim. Ve tabi Gülnaz Karataş (Beritan) üzerine hazırladıkları yeni şarkı herkesi grubun güne hakkını verdiği  izleniminde pekiştirdi.

Ardından yine grubun eski ve yeni parçaları eşliğinde halaya geçildi. Halay büyüdükçe anmaya katılan kadın gerilla sayısının ne çok olduğunu fark ettim.

Anma sona erdikten sonra yol arkadaşlarımla beraber  anmadaki kadın  gerillalar ile vedalaştıktan sonra hazırlanıp yolumuza devam ettik. Bugünü onlarca kadın gerillayla beraber geçirmek benim için çok farklı ve çok güzel bir duyguydu. 

...