Güven: Bu koşullarda 'çözüm süreci' olmaz

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, ANF'ye değerlendirmelerde bulundu...

AKP'nin halkın direnişi karşısında kaybettiğini belirten DTK Eş Başkanı Güven, Kürdistan halklarının hiçbir zaman AKP politikalarına boyun eğmeyeceğini vurguladı. Güven, AKP'nin 'yeni çözüm süreci' iddiasıyla direnişi kırmaya çalıştığını söyleyerek, bir görüşmenin olmadığını ve her şeyden önce tecridin kaldırılması gerektiğini belirtti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, ANF'ye değerlendirmelerde bulundu...

'AKP HALKIN DİRENİŞİ KARŞISINDA YENİLDİ'

Kürdistan'da uzun süredir savaşın sürdüğünü hatırlatan Güven, "Kürdistan'da öz yönetim ilanından sonra, şehirlerde şiddetli çatışmalar meydana geldi. AKP, Kürdistan halkının direnişçi gençlerini kısa sürede teslim alacağını sandı. Muradına eremeyen AKP, halkın eşsiz direnişi ile karşılaştı. Bu savaşta psikolojisi çöken AKP, derin ve kirli savaş yöntemlerini devreye koydu. AKP Şırnak, Cizre, Nusaybin, Sur ve Gever'de yenildi, dolayısıyla gözaltı ve tutuklamalara başladı. Öte yandan belediyelere atadığı kayyumlar ile, kentleri yerle bir etmeye, Kürdistan’ın demografik yapısını değiştirmeye çalıştı" dedi.

'HALK BOYUN EĞMEZ'

Soykırım politikalarına rağmen, Kürt örgütlerinin çalışmasını sürdürdüğünü söyleyen Güven, şunları kaydetti:

"Kürtlere karşı yürütülen savaş bugünün savaşı değildir. 2009 yılında da aynı imha politikalarıyla Kürdistan halkına saldırı düzenlenmiş ve Kürt siyasetçiler zindanlara doldurulmuştu. '90'lı yıllarda boyun eğmeyen Kürt halkı ve siyasetçileri, bundan sonra da boyun eğmeyecektir. Bu politikalar daha önce Kürtlere karşı denenmiş, AKP de tekrar ediyor. AKP gerçekliğini göstermek ve süreci değerlendirmek için Kürdistan'daki sivil toplum kuruluşlarını ziyarete başladık. Kürdistan'daki kurumların çatı örgütü olarak, onları dinlemek ve sürece dair karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak istedik. Bu çalışmaya Amed'den başladık ve şu an Van'dayız. Ziyaretlerimiz 25 şehirde devam edecek."

'BARIŞIN ANAHTARI İMRALI'DADIR'

'Yeni çözüm süreci' iddialarına da değinen Leyla Güven, "Yeni bir 'çözüm süreci' başlayacak adı altında, AKP ve çevresindeki bazı yazarlar, son dönemde halka şüpheye düşürmeye çalışıyor. AKP bu tür yaklaşımları ile Kürdistan halklarını beklentiye koyarak, direnişçi yönü zayıflatmaya çalışıyor. Halkımız ve kamuoyu, Sayın Öcalan ve herhangi bir siyasi taraf ile görüşmenin olmadığını iyi bilmelidir. Sayın Öcalan'a yönelik ağır tecrit devam ediyor. AKP süreci başlatmak istiyorsa, çözümün anahtarı İmralı'dadır. Her şeyden önce tecridi ortadan kaldırmalı. Zaten AKP'nin bu savaş zihniyeti ile hiçbir süreç başlayamaz. AKP'nin Kürt sorununun çözümüne dair projesi yoktur. 2014 MGK toplantısındaki gibi sadece 'diz çöktürme' planı vardır. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kürtleri soykırıma uğratacaklarını, kimsenin PKK'nin adını dahi anmayacağını söylediler. Özellikle Kürt gençleri bu açıklama ve yaklaşımlara karşı Newroz alanında 'PKK halktır halk burada' sloganı ile cevap verdiler. Direnişçi ve dayanışmacı ruh ile AKP'nin bu kirli planı boşa çıkarıldı."

'GÜNEY'DE HALKIN DA GÖRÜŞÜ ALINMALI'

Güney Kürdistan'ın gündemine giren referandum hakkında da görüşünü dile getiren DTK Eş Başkanı Leyla Güven, şöyle konuştu: "Kürtlerin bu dönemde daha çok ittifak ve birliğe ihtiyacı var. Güney Kürdistan şu an bağımsızlığını talep ediyor, ki bu bölge halkının en doğal hakkıdır. Bununla ilgili Güney Kürdistan partilerinin tamamı ve halkın görüşü alınmadı. Ayrıca halkın talepleri de bunda tamamen yer bulmadı. Böylesi bir karar, bir parti ya da örgütün kararı ile olmaz. Tekrar ediyorum, bağımsızlık ilan etmek Güney Kürdistan'ın hakkıdır. Ancak tüm partilerin ve halkın görüşünün alınması gerekiyor."