Güney Kürdistan da kadına şiddet artıyor

Güney Kürdistan Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu, kadına yönelik şiddetin 6 aylık bilançosunu açıkladı.

İnsan Hakları Komisyonu’nun yayınladığı rapor da son 6 ayda Güney Kürdistan’da 81 kadının  intihar ettiğini açıkladı. Çok sayıda kadının kendisini yaktığı, taciz ve tecavüz olaylarında da artış olduğu belirtildi.

6 aylık zaman dilimde kadına yönelik şiddetin giderek arttığına dikkat çekilen raporda, “son 6 ay da Güney Kürdistan genelinde 57 kendini yakma,  24 silah veya kesici aletlerle intihar ve 65 taciz veya tecavüz vakası yaşanmıştır” denildi.

Hewler’de 12 intihar, 12 öldürülme, 41 kendini yakma, 3 cinsel saldırı vakası yaşanırken, bu zaman diliminde cinsel saldırıdan dolayı kadınlar tarafından bin 255 dava açıldı.

Süleymaniye de 11 intihar, 6 öldürülme, 24 başkaları tarafından yakılma, 17 kendini yakma ve 29 cinsel saldırı gerçekleşirken, cinsel saldırılardan dolayı kadınlar tarafından 616 dava açıldı.

Duhok ta 23 yakılma, 4 öldürülme, 8 intihar, 10 kendini yakma ve 21 cinsel saldırı vakası yaşanırken, kadınlar tarafından cinsel saldırıdan dolayı 964 dava açıldı.

Germiyan bölgesinde ise 6 öldürülme, 2 intihar, 7 başkaları tarafından yakılma, 8 kendini yakma ve 12 cinsel saldırı yaşanırken, kadınlar tarafından cinsel saldırıdan dolayı 440 dava açıldı.

Güney Kürdistan Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu, açılan davalara dayanarak yılda iki kez kadına karşı şiddet olaylarının bilançosunu yayınlıyor.