Güven: Kaygılıyız; derhal bir heyet Sayın Öcalan ile görüşsün

Kadın heyeti Nusaybin'de gözaltına alınıp darp edildi. Mardin'de basın açıklaması yapan heyet, DAİŞ zihniyeti ile karşılaştıklarını belirtti.

"Bir yandan darbeye karşı halkı sokağa çıkmaya çağırırken, Kürdistan'da halen sokağa çıkma yasakları devam ediyor" diyen DTK Eşbaşkanı Güven, derhal Öcalan ile görüşme yapılmasını istedi.

Mardin Valiliği tarafından 128 gündür süren 'sokağa çıkma yasağı'nın kısmi olarak kaldırılacağının duyurulması dolayısıyla kadınlar Nusaybin'e doğru yola çıktı. Nusaybin'e gidenlerin arasında, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP'li milletvekilleri Gülser Yıldırım ve Leyla Birlik, HDP ve DBP Mardin İl örgütü yöneticileri, gazeteciler de bulunuyordu. 60'a yakın kadın burada gözaltına alındı ve Mardin'e dönmelerinin ardından HDP İl Örgütü binasının önünde basın açıklaması düzenledi.

GÜVEN: DAİŞ ZİHNİYETİYLE KARŞILAŞTIK

DTK Eşbaşkanı Güven, halkın yaralarını sarmak ve dayanışma amacıyla ilçeye gittiklerini, ilçe girişinde rutin kontroller ardından zırhlı araçlar ile kundaklandıklarını aktardı.

Devlet güçleri tarafından kendilerine silah doğrultulduğunu ve ölüm tehditleri ile karşı karşıya kaldıklarını anlatan Güven, "Çetevari DAİŞ zihniyeti ile karşı karşıya kaldık. Heyetimizde bulunan milletvekilleri ve basın mensupları tek sıra halinde ince aramalardan geçirildik. Araçlarımız didik didik arandı. Milletvekillerimiz darp edildi" dedi.

'NUSAYBİN VE ŞIRNAK HALKININ YANINDAYIZ'

Güven, devlet güçlerinin infaz girişiminde de bulunduğunu vurgularken, şunları kaydetti:

"Bize bir saatte bunlar yapıldıysa, Nusaybin halkı beş aydır bu çetelerden neler çekti... Bu nedenle halkımızın yaşadıklarını biliyoruz ve halkımızın yanında yer alacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Fiziken Nusaybin'de olamıyorsak da ruhen bütün Kürt halkının kalbi Şırnak ve Nusaybin'de atıyor.

Bir yandan darbeye karşı halkı sokağa çıkmaya çağırırken, Kürdistan'da halen 'sokağa çıkma yasakları' devam ediyor. Eğer bu ülke bir bütünse, bu ne çelişkidir! İçişleri ve Adalet bakanlıklarına soruyoruz; bu kontrolsüz güçleri biliyor musunuz? Bunlar kime hizmet ediyor? Milletvekillerinin ellerini havaya kaldırarak, ince arama yapanlar kimdir, kimden güç alıyorlar? Bunun hesabını verin.

'KÜRT HALKINDAN ÖZÜR DİLENSİN'

Darbe girişimi Kürdistan'da işledikleri suçlardan yargılanacaklar mı? Yoksa daha önceki JİTEM ve Ergenekoncular gibi devlet karşı işledikleri suçlardan dolayı mı yargılanacak? Darbeciler Kürt halkına yönelik işlediği suçlardan yargılanmalıdır ve Kürt halkından özür dilemelidir."

'SAYIN ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜLSÜN'

Güven, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride dikkati çekerek, "Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirilmelidir. Darbeciler Meclis'i dahi bombalıyorsa, İmralı'da neler yaptı? Biz Kürt halkı olarak kaygılıyız. Derhal bir heyetin Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirmesi gerekiyor. Barışın teminatı Sayın Öcalan'dır" diye konuştu.

...