HDK-Belçika Kadın Meclisi Girişimi kuruldu

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen kadınlar, HDK-Belçika Kadın Meclisi Girişimini kurdu ve önümüzdeki dönem meclislerin yerellerde örgütlenmesini koordine etmek üzere bir yürütme oluşturdu.

HDK-Avrupa eşsözcüsü Esra Güden’in de katıldığı toplantıda HDP’li Figen Yüksekdağ’ın 4 Temmuz’da başlayacak olan davasına yönelik kampanya yürütme kararı alındı.

HDK-Avrupa eşsözcüsü Güden, toplantıda Avrupa’daki diğer ülkelerdeki Kadın Meclisleri Girişimleri hakkında bilgi verdi ve girişimlerin yerel örgütlenmelerini ülkelerde tamamlanmasının ardından Avrupa konferansı ile kadın meclislerinin kurulacağını aktardı. Kadın meclislerinin yerellerde ve yatay ilişki biçimleri içinde kurulması gerektiğinin konuşulduğu toplantıda kadın meclislerinin temel ilkeleri üzerine de bir tartışma yürütüldü ve kadınlar olarak bağımsız örgütlenmenin önemine dikkat çekildi. Örgüt içi ve toplumsal her alanda cinsiyetçiliğe, homofobi ve transfobiye karşı mücadele edeceklerini belirten kadınlar, enternasyonalist bir kadın dayanışmasının önemine vurgu yaptı ve Belçika’daki diğer feminist ve kadın örgütleriyle birlikte çalışacaklarını ifade ettiler.

Belçikalı kadınlar önümüzdeki dönemde Brüksel, Liege-Verviers ve Anvers kentlerinde yerel kadın meclislerini kurmak için toplantılar düzenleyecek.

Somut çalışmalar üzerinden kadın meclislerini inşa etmek gerektiğini tartışan kadınlar HDK-Avrupa Kadın Meclisi Girişiminin Figen Yüksekdağ için başlattığı kampanyayı Belçika’da sürdürme kararı aldı. Girişim, Belçika’da Yüksekdağ’ın yargılanmasındaki haksızlıklara dikkat çekmek ve Türk devletinin kadın siyasetçileri hedef alan politikalarını protesto etmek üzere 3 Temmuz, Pazartesi günü saat 15:00’de Avrupa Konseyi binası önünde bir eylem kararı aldı. Yüksekdağ’ın davası hakkında hazırladıkları dosyayı AB parlamentosu yetkililerine sunacak olan kadınlar, Belçika’da kamuoyu oluşturmak üzere siyasetçiler ve basınla da görüşmeler yapacak.

Güden, Yüksekdağ için başlatılan kampanyanın ilerleyen dönemde tutuklu tüm kadın siyasetçiler için devam ettirileceğini, Türk devletinin kadın siyasetçileri kriminalize etme politikasının her alanda teşhir edileceğini belirtti.