HDP'den hükümete 'kadın cinayeti' ve 'sığınak' soruları

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve sığınaklar hakkında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan'a soru önergesi verdi.

HDP'li Kerestecioğlu, kadına yönelik cinayet ve şiddetin endişe verici boyutta olduğunu belirterek, Bakan Gürcan'a sorular yöneltti.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve sığınaklar hakkında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan'a soru önergesi verdi.

Kerestecioğlu önergesinde, Türkiye’de, 2015 yılı başından bugüne kadar 255 kadının 'kocaları, eski kocaları, sevgilileri, eski sevgilileri, ağabeyleri, babaları, erkek akrabaları ya da hiç tanımadığı erkekler tarafından öldürüldüğünü' belirtti. Kerestecioğlu, "Üstelik bu rakam yalnızca basına yansıyan kadın cinayetlerinden gazetecilerin derlediklerini kapsıyor. Adli makamlardan saklanan, basına yansımayan, kaza veya intihar süsü verilen cinayetlerin de yaşandığını ve tablonun çok daha endişe verici olduğunu biliyoruz" dedi.

'KAÇ KADIN ÖLDÜRÜLDÜ, KAÇ KADIN SIĞINAĞI VAR?'

HDP'li Kerestecioğlu, Bakan Gürcan'dan şu sorularına yanıt istedi:

"2015 yılında kaç kadın kocaları, eski kocaları, sevgilileri, eski sevgilileri, ağabeyleri, babaları, erkek akrabaları ya da hiç tanımadığı erkekler tarafından öldürülmüştür?

2015 yılı Kasım ayı tarihi itibari ile kurumunuza bağlı, belediyelere bağlı ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı toplam kaç kadın sığınağı vardır ve bu sığınaklar hangi illerde bulunmaktadır?

Nüfusu 100 bin’in üzerindeki belediyelerin sığınak açıp açmadıkları Bakanlığınızca denetlenmekte midir? Vekili bulunduğum İstanbul ilinde İstanbul Büyükşehir Belediyesine ve İlçe Belediyelerine bağlı kaç sığınak bulunmaktadır? Sığınak açmayan belediyeler üzerinde Bakanlığınızın bir yaptırımı var mıdır?

2015 yılı Kasım ayı tarihi itibari ile kurumunuza bağlı kaç İlk Adım Merkezi/İstasyon vardır ve bu merkezler hangi illerde bulunmaktadır?

Bu sığınakların toplam kapasitesi ne kadardır? Kasım 2015 itibariyle sığınaklarda kaç kadın ve çocuk kalmaktadır?

Mevcut sığınaklarda, ŞÖNİM’lerde ve İlk Adım Merkezleri’nde kaç görevli çalışmaktadır? Görevlilerin kaçı hizmet alımı yoluyla istihdam edilmektedir? Bu görevlilerin icra ettikleri meslekler nedir? Görevli personeller mesleki donanımlarının yanı sıra kadına yönelik şiddetle mücadeleye ve şiddete maruz kalan kadın ve çocuklara destek sunmaya ilişkin ne tür eğitimler almışlardır?

Hizmet alımı yoluyla (işin bir bölümü taşerona devredilerek) istihdam edilen personeller, sığınaklarda, ŞÖNİM’lerde ve İlk Adım Merkezleri’nde ortalama ne kadar süreyle çalışmaktadır?

ŞÖNİM’lere başvuran kadınların maruz kaldığı, 6284 sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi ile çelişen kötü muamelelerle ilgili Bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma var mıdır?

Kadın Konukevlerinin Açılması ve İşletilmesine Dair Yönetmelikte, on iki yaşından büyük erkek çocuğu olan kadınlar ile engelli çocuğu bulunan kadınlar için veya konukevi bulunmayan ilçelerde sığınağa başvuran kadınlar için bağımsız bir ev kiralanabileceği, masrafların sığınak bütçesinin ilgili kalemlerinden ödeneceği belirtilmiştir. Oysa pek çok kadın, talep etmesine rağmen bu hizmetten yararlanamadığını, bu sebeple sığınaklara yerleşemediklerini veya çocuklarını şiddet gördükleri ortamda bırakmak zorunda kaldıklarını ifade etmişlerdir. Bakanlığınız söz konusu masraflar için sığınaklarda bir kalem ayırmış mıdır? Kanunun yürürlüğe girdiği günden bu güne, kurumlarınıza başvuran kaç kadın bu hizmetten faydalanmıştır?

Sığınaklarda kalan kadınlar, bilgilerinin gizliliği ile ilgili önemli sorunlar yaşadıklarını belirtmektedirler. Şiddet uygulayan erkekler, çocuklarının okul bilgilerini E-okul sisteminden kontrol ederek veya Sağlık Bakanlığı’na bağlı randevu hattı üzerinden kadınların randevu aldıkları hastaneleri tespit ederek kadınlara ulaşmışlardır. Bakanlığınızın şiddet gören kadınların bilgilerinin gizliliğini temin etmek amacıyla diğer Bakanlıklarla eşgüdümlü yürüttüğü bir çalışma var mıdır?"