HDP, Yüksekova ve Şemdinli’de hamile kadınların düşük oranının artmasını sordu

Irmak, Yüksekova ve Şemdinli'de çatışma bölgesinde bulunan sivil yerleşim yerlerinde yaşayan 300 kadının düşük yaptığı ya da düşük şüphesi ile hastaneye kaldırılmasını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Hakkari’nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde çatışma bölgesinde bulunan sivil yerleşim yerlerinde yaşayan 300 kadının düşük yaptığı ya da düşük şüphesi ile hastaneye kaldırılmasını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sordu.

Yazılı basına yansıyan haberlere göre, Hakkari’nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde çatışma bölgesinde bulunan sivil yerleşim yerlerinde 300 civarında kadının ya düşük yaptığı ya da düşük şüphesi ile hastaneye kaldırıldığı bilgisinin kamuoyuna yansıdığını belirten Irmak, “Son üç aylık çatışma döneminin en yoğun yaşandığı yerlerin başında Hakkâri bölgesi gelmektedir. Basında geçen bilgilere göre; 300’ün üzerinde gebe kadın düşük ve düşük tehlikesiyle hastanelere başvurmuştur. Hakkâri Yüksekova Devlet Hastanesi Hasta Epikriz raporlarına göre; Missed Abortus (Negatif gebelik vakası): 73, Abortus Imminens (Düşük tehdidi): 97, EDT (Erken doğum teşhisi ve sonradan düşük): 76, İnkomplet abortus (Tam olmayan düşük): 28, İntrauterin Ex (Ölü doğum): 10 ve Fetal Anomali (Doğumsal hastalıklar): 1 olmak üzere olay yaşanmıştır. Yaşanan düşük vakalarının tam sebebi bilinmemektedir. Bunun çatışmalı ortama bağlı olarak korku, panik, endişe ve stres gibi dürtülerden kaynaklı olabileceği gibi, başka nedenlerin de olma ihtimali insanlarımızda derin endişe yaratmaktadır. Ağustos ve Eylül ayları arasında sadece Şemdinli Devlet Hastanesi'nde 24 düşük vakası yaşandığı belirtilmektedir. Kanama şikâyetiyle giden kadınlarda ‘negatif gebelik’ olduğu teşhisi konmuştur” dedi.

Düşük yapın kadınların büyük bir çoğunluğunun çatışma ortamının yaşandığı yerleşim yerlerinde gerçekleşmesinin halkta derin bir endişe, kaygı ve öfke yarattığını da belirten Irmak soru önergesinde şunlara yer verdi: “Ulaşılan bu verilerin büyük çoğunluğu son 3 aya ait olup, düşük vakalarının en çok Ekim ayında olduğu görülmüştür. Ayrıca, erken doğum teşhisi (EDT) için hastaneye giden kadınların çoğunun düşük yaptığı belirtilmiştir. Bunun yanında, bu veriler 28 Ekim tarihinden öncesine ait iken, söz konusu tarihten beri ise 50'ye yakın kadının düşük şikâyetiyle hastaneye gittiği kaydedilmiştir. Düşük, erken doğum, düşük tehdidi ve ölü doğum verilerin 300'den fazla olduğu saptanırken, ortalama nüfus yoğunluğuna göre bu istatistiğin en az 2 yıllık zamana tekabül etmesi gerektiği öğrenilmiştir. Konu hakkındaki uzmanlar ise, bu durumun vahim olduğunu ve bir an önce düşük vakalarının nedenleri ve tedbirleri için soruşturma başlatılması gerektiğini kaydetmişlerdir.”

Irmak’ın soru önergesinde ise şu sorular yer aldı:

-Hakkari’nin Yüksekova ve Şemdinli İlçelerinde düşük yapan kadınlardan haberdar mısınız?

-Kadınların neden bu kadar yoğun bir şekilde düşük yaptığını incelemek için herhangi bir araştırma ve soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz?

-Düşük vaka oranlarının nüfus oranına göre bu kadar yüksek olmasının tıbbi bir açıklaması var mıdır?  Varsa nedir?

-Düşük vakalarının sadece çatışma bölgesinde yoğun olarak görülmesinin bir yaşam hakkı ihlali olarak görüyor musunuz?

-Ortada bir yaşam hakkı ihlali varsa bakanlık olarak bunun önüne geçmek için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

-Bundan sonra yaşanacak olaylar için kadınlar için tedbirler almayı düşünüyor musunuz?

-Yaşanan çatışma ortamlarında vatandaşların yaralanma, kan kaybı vb. acil durumlarında hastanelerde ek güvenlik tedbirleri alınmış mıdır?