İngiltere’den REPAK’a destek

Hewlêr’deki ofisi KDP’ye bağlı asayiş güçlerince basılıp kapatılan Kürt Kadın İlişkiler Merkezi’ne (REPAK) bir diğer destek de İngiltere’den geldi.

Kürdistan’a Barış Kadın İnisiyatifi öncülüğünde KDP Başkanı Mesud Barzani’ye hitaben kaleme alınan açık mektup çok sayıda şahsiyet tarafından imzalandı. REPAK’ın çalışmalarının önemine vurgu yapılan mektupta, kurumun çalışmaları önündeki engellerin kaldırılması istendi.

KDP Başkanı Mesud Barzani’ye açık mektup şöyle:

Aşağıda imzası bulunanlar olarak sizi yetkinizi kullanarak Erbil’deki Kürt Kadın İlişkiler Merkezi’nin (REPAK) Erbil’deki ofisini yeniden açmasını ve tümüyle yasayla uyuşan meşru faaliyetlerini sürdürmesini sağlamaya çağırıyoruz. REPAK’ın şehirdeki binası 5 Mayıs 2016 tarihinde Kürdistan Bölge Hükümeti’ne bağlı asayiş güçlerince basılıp kapatıldı. Kurumun çalışanları alıkonulup kimliklerine ve telefonlarına el konuldu. Güvenlik güçlerine ait bir araçla şehrin dışına götürülüp şehre dönmelerinin yasak olduğu belirtildi. REPAK’ın ofisi ise hala kapalı tutulmaktadır. Kaygı verici bu uygulamalar için herhangi bir gerekçe sunulmadı. Bu yaklaşım tamamen antidemokratik olup herhangi bir yasal zemine dayanmamaktadır. Ortadoğu’daki Kürt kadınlarını desteklemek için gereken hayati çalışmaya engel oluşturmaktadır.

Kürt kadınları Ortadoğu düzeyinde kadın haklarını savunma konusunda ön cephede yerlerini almaktadırlar. Kürdistan’ın farklı parçalarında siyasal ve kültürel temsilcilikler açıp bölge çapında kadınların yaşamına kast eden en korkunç ataerkil baskı ile karşı karşıya kaldılar.

Kürt kadınları bu çabalarında REPAK’tan önemli destek gördüler. REPAK Mart 2014’ten beri Erbil’de tamamen yasal bir şekilde sivil toplum örgütü olarak farklı Kürt kadın örgütlerine destek sundu ve uluslararası düzeyde Kürt kadınlarının ilham veren çabalarına karşı duyarlılığı arttırdı. REPAK, Kürt kadınları ve onların sağladığı ilerleme hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için dünyanın dört bir yanından Kürdistan’a gelen kadın heyetleri için önemli bir irtibat adresi olarak hizmet sundu.

REPAK düzenli bir şekilde uluslararası konferanslara katılım sağladığı gibi Dünya Kadınları Konferansı’na da önemli katkılarda bulundu. Kurum başarılı bir şekilde IŞİD’in Şengal’de Êzîdî kadınlara karşı gerçekleştirdiği vahşi saldırılarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Aynı şekilde Rojava’nın Kobanê şehrinde halkın IŞİD’e karşı kahramanca direnişini de rapor etti. REPAK’ın bütün Kürdistan bölgelerine dönük sağladığı katkının kriminalizasyon, sansür ve kapatma ile sonuçlanması kaygı vericidir. Bu içler acısı durum tamamen gayrimeşrudur.

Hükümetinizi derhal REPAK’a karşı tutumunu gözden geçirmeye çağırıyoruz. Britanya ve dünya çapında Kürt kadınlarına dönük baskıların ve mağduriyetin sona ermesini görmek isteyen kişi ve örgütlerin yanında yer almanızı bekliyoruz: REPAK ofisi yeniden açılmalı.

Destekçiler:

Toplulukların Kriminalize Edilmesine Karşı Kampanya - Campaign Against Criminalising Communities (CAMPACC)
Estella Schmid, Kürdistan’a Barış Kampanyası
Melanie Gingell, barrister
Christine Blower, NUT Uluslararası Sekreterya
Rahila Gupta, Gazeteci-Yazar
Victoria Brittain, Gazeteci-Yazar
Liz Saville-Roberts, Milletvekili
Jill Evans, Avrupa Parlamentosu Milletvekili
Gareth Peirce, Hukukçu
Amata Morgan, Gazeteci
Prof. Mary Davis
Prof. Penny Green
Margaret Owen, Demokrasi Yoluyla Barış İçin Dul Kadınlar (Widows for Peace Through Democracy) Direktörü
Cynthia Cockburn, Araştırmacı ve Yazar
Natalie Csengeri, Haldane Sosyalist Hukukçular Topluluğu Başkan Vekili

Sarah Parker, Haringey UNITY
Lindsey German, Savaşı Durdurun Koalisyonu
Martha Jean Baker, Barış ve Özgürlük İçin Uluslararası Kadınlar Ligi - Women International League for Peace and Freedom
Aysegul Erdogan, Islinton Meclis Üyesi
Elif Sarican, Kürdistan Öğrenciler Birliği
Suna Parlak, Aktivist ve Gazeteci
Jo Magpie, Gazeteci-Yazar
Ala Hassan, BA Uluslararası İlişkiler
Ali Kanea, Gazeteci ve Aktivist
Theresa Webb, UNISON
Jan Jananayagam, Soykırıma Karşı Tamiller Örgütü
Val Swain, East Anglia Üniversitesi
Suna Alan, Sanatçı ve Gazeteci
Debbie Bookchin, Gazeteci-Yazar
Bruce Kent
Lord Rea
Lord Dholakia
Nick HIldyard, Siyasal Danışman
Dr Derek Wall, Yeşiller Partisi Uluslararası Danışman
Mark Thomas, Gazeteci-Yazar
Joe Ryan, Westminster Adalet ve Barış Komisyonu Başkanı
David Morgan, Gazeteci
Stephen Smellie, UNISON
Trevor Rawnsley, Gazeteci
Ali Has, Hukukçu
Zaher Arif, Aktivist ve Yazar
Alastair Lyon, Avukat

Hindistanlı İşçiler Derneği
Raghu Jayantiya, Sosyal Bilimci ve Aktivist
John Hunt, Gazeteci
Arian Mufid, Editör, Kurdistan Tribune