Irmak: Özgürlük, öz savunmadan geçer

DTK Eşbaşkanı Irmak, "Mücadelesini verdiğimiz sistemi kurabilmek için öz savunma sistemini oturtmak zorundayız" dedi.

DTK Eşbaşkanı Irmak, "Mücadelesini verdiğimiz sistemi kurabilmek için öz savunma sistemini oturtmak zorundayız" dedi. 

İngiltere'nin başkenti Londra'da, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla panel düzenlendi. Roj Kadın Meclisi tarafından Demokratik Kürt Toplum Merkezinde düzenlenen panele, DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak, SKB Temsilcisi Hatice Güden, PYD Temsilcisi Ronash Efrin konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Türkan Budak yaptı.

GÜDEN: PRATİKLEŞTİRMELİYİZ

Panelde ilk konuşmayı yapan SKB Temsilcisi Güden, şunları söyledi: "25 Kasım sisteme, devlete, erkek egemen zihniyete karşı isyan günüdür. Öz savunma perspektifiyle tüm yıla yayılan bir mücadele tarzıyla yürüyüşümüzü devam ettireceğiz. Zayıf, güçsüz, iradesiz değiliz. Yaşamın her alanında kendi öz savunmamızı kuracak örgütlülüğe ulaşarak, tüm saldırılar karşı kendisini savunmayı ve taleplerimizi daha güçlü haykırmalı ve pratikleştirmeliyiz."

EFRİN: KADININ GÜCÜNÜ DÜNYAYA GÖSTERDİK

PYD Britanya Temsilciliği adına panele katılan Ronash Efrin ise Rojava’da yürütülen kadın mücadelesine değinerek, Kobane direnişinde kadınlar ön cephelerde yer aldığına dikkat çekti. Efrin, "Direnişe öncülük eden kadınlar, gücünü tüm dünyaya gösterdi" dedi.  

IRMAK: AVANTAJLI OLDUĞUMUZ BİR SÜREÇTEYİZ

DTK Eşbaşkanı Irmak ise konuşmasında, öz yönetim ve öz savunma konularında değerlendirmeler yaptı. Irmak, şunları belirtti: ‘"Sistemi köreltmek, tıkamak yetmeyecek. Sistemi bir bütün yeniden inşa etmek gerekecek. 21 yüzyıl bu anlamda avantajlı olduğumuz bir süreçtir. Kapitalizm artık bir dar boğazdadır, kendisini idame edemeyecek pozisyondadır. 'Devrimler çağı kapandı' diyenlere inat Rojava gibi devrimlerin yaşandığı bir yüzyılı yaşıyoruz. Kendini yaşatmak için çırpınan kapitalizme bir darbe vurmak için bir sistemsel çıkış ve bir alternatif üretmek zorundayız. Mevcut yaratacağımız alternatif sistemde kadını temel güç haline getireceğiz. Demokratik ulus sistemi, yerinden yönetim sistemi, öz yönetim sistemini inşa edeceğiz."

'ÖZ SAVUNMAYI OTURTMAK ZORUNDAYIZ'

Öz savunmanın zorunluluğuna değinen Irmak, şöyle devam etti: 

"Sadece saldırılara cevap verme değil, kendi sorununa çözüm bulabilme, kendi çözümünü üretme de öz savunma politikasının içerisinde kendisine yer bulur. Şiddetin önüne geçebilmek, kendisini var edebilmek, kimlik olarak kendimiz koruyabilmek ve bir birey olarak özgürleşebilmesi için öz savunma sistemini oturtmak zorundayız. Özgürlük buradan geçer. Örgütlü birey olmak, örgütlülüğü kurmak öz savunma mekanizmalarını kurmaktır. 

Sistemsel olarak ele aldığımız bu boyutun bir de elbetteki silahlı boyutu vardır. Bir sistem kuracaksak şiddete karşı şiddetle mücadele edebilmek için bunun silahlı kanadını oluşturmak ayağı da vardır. YPJ olmasaydı, YPG ile birlikte mücadele etmeseydi bu muazzam devrim gerçekleştirilemezdi. Rojava Devrimi sadece sosyal, siyasal ve diplomatik alanda öz savunmasını kurarak gerçekleşemezdi. Bunun aynı zamanda fiziksel şiddetle de tamamlanması gerekiyordu. Elbette ki militarizme, savaşa ve silaha en çok karşı olan biz kadınlarız ama öz savunma anlamında kendisini, toplumu, toplumun değerlerini koruyabilecek, geleceği koruyabilecek ve yeni bir sistem kurabilecek yöntem ancak bu şekilde mümkün olabilirdi."

Panel, soru-cevap bölümünden sonra sona erdi.  
 

...