YENİLENDİ

İsviçre’de Sakine Cansız 3. Kadın Festivali düzenlendi

İsviçre’nin Basel kenti, Sakine Cansız, 3. Kadın Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Festivalde konuşan SP Kanton Milletvekili Monika Wicki, “Kürt kadının mücadelesini tanıyorum ve direnişine büyük bir değer veriyorum” dedi.

İsviçre’nin Basel kenti, Sakine Cansız, 3. Kadın Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Festivalde konuşma yapan SP Kanton Milletvekili ve Robert Grimm Barış Vakfı Kurucusu ve Başkanı Monika Wicki, “Kürt kadının mücadelesini tanıyorum ve direnişine büyük bir değer veriyorum” dedi.

Sakine Cansız 3. Kadın Festivali dün İsviçre’nin Basel kentinde yapıldı. Büyük ilgi gören festivalde İsviçreli Kadın Aktivist Susanne Schafer ile SP Kanton Milletvekili Monika Wicki, DEM KURD Eşbaşkanı Fatma Matur birer konuşma yaptı. Festival kapsamında düzenlenen “Kürt direnişinde kadının rolü” konulu panelde KJA aktivisti Aysel Tuğluk ve YJA Star’dan Nubahar bir konuşmacı katıldı.

Saat 11.00’da başlayan festival için alan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin posterleri, pankartlarla donatıldı.

‘İRADEMİZİ KIRACAK GÜÇ YOK’

Festival kapsamında düzenlenen panelde konuşma yapan KJA aktivisti Aysel Tuğluk, güçlerini Terolar’dan, Cizre’den, Nusaybin’den aldıklarını belirtti. Erdoğan’ın Kürt halkına çektirdiği acıların, katliamların hesabını mutlaka vereceğini söyleyen Tuğluk, “HDP’nin Meclis’te siyaset yapmasını istemeyen, Kürt halkına ve temsilcilerine düşman bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Bu halk her alanda direniyor. Bu halk kendisine yapılanları, yapanların yanında bırakmayacak. Kürdistan’da direnerek bedel verenlerin mirasını bu halk büyütecek ve zafere taşıyacak” dedi.

Kürt halkının acılar, bedeller verdiğini, işkencelerden geçtiğini, sürgünler yaşadığını vurgulayan Tuğluk, “Bizim kazanmak dışında bir seçeneğimiz yok” diye devam etti.

Kongra Star üyesi Nubahar Mistefa ise, Rojava’daki kadın deneyimini paylaştı.

WICKI: BARIŞ İÇİN DİRENEN KÜRT KADINLARINI SELAMLIYORUM

SP Kanton Milletvekili, Robert Grimm Barış Vakfı kurucusu ve Başkanı Monika Wicki ise, festivale barış için direnen Kürt kadınlarını selamlamak için geldiğini belirtti. “Biz Vakıf olarak 2 büyük barış toplantısı düzenledik. Toplantılarda Beritan Kürt Kadın Meclisi ile tanıştım. Kürt kadınının mücadelesini tanıyorum ve direnişinize büyük değer biçiyorum” diyen Wicki, aynı zamanda HDP’li milletvekillerine yönelik şiddet ve dokunulmazlıklarının kaldırılması için yapılan Saray darbesini kınadığını da söyledi.

MATUR: SÜRECİN KAZANILMASI İÇİN HERKES HAREKETE GEÇMELİ

DEM KURD Eşbaşkanı Fatma Matur da Kürdistan’da tarihi bir süreç yaşandığını vurguladı. Bu sürecin kazanılması için herkesin harekete geçmesinin önemine dikkat çeken Matur şöyle konuştu: “Cizre’de, Nusaybin’de, Sur’da basta olmak üzere halkımız her alanda direniyor, teslim alınmayacağını gösteriyor. Düşmanın acımasızlığına rağmen direnişinden asla vazgeçmiyor. Onların yaralarını sarmak bizim boyun borcumuz. Hepimiz harekete geçmeliyiz.”

Sosyalist Kadınlar Birliğinin de mesaj sunduğu festivalde, Serenat Ezgican, Ayfer Düzdaş, Özlem Bağlayan, Beriwan Arin, gitarist Lila Riesi, Basel Kadın Korosu- Basel Çocuk Korosu’nun sahne aldı. Kitle müzik eşliğinde halaya durdu, sanatçılara eşlik etti.

Festivalde geleneksel Kürt çadırı, direnen kadınlar standı, Heyva Sor a Kurdistan, Kürt Kadın Hareketi stant açtı.