'Kadın cinayetlerini durdurana kadar mücadelemiz sürecek'

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Kadıköy İskele Meydanı’nda eylem ve yürüyüş düzenledi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Kadıköy’de eylem düzenleyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, 6284 Sayılı Koruma Kanunu ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istedi.  Katledilen kadınların resimleri yanı sıra “6284 ve İstanbul Sözleşmesi uygulanacak, kadın cinayetlerini durduracağız” pankartının açıldığı eylemde kadınlar hep bir ağızdan “Ölmek değil yaşamak istiyoruz”, “Kadın cinayetlerini durduracağız”, “Kadınlar için 6284”, “Kadınlar eşit yaşayacak”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganlarını attı.

‘KADINLARIN EŞİT OLMADIĞI YERE KÖLELİK SİSTEMİ DENİR’

Kadın Meclisi adına ilk konuşmayı Dilber Sünnetçioğlu, kadınların erkeklerin hayatlarının üstünde kurmak istediği baskının farkında olduğunu vurguladı. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı koruma kanunun uygulanmasıyla kadın cinayetlerinin önlenebileceğinin altını çizen Sünnetçioğlu, cinsiyetçi politikalarının derhal son bulmasını; kadınların yaşam kalitesini yükseltecek adımlar atılmasını istedi. “Kadınların eşit olmadığı yere kölelik sistemi denir” diyen Sünnetçioğlu , “Özgür, eşit ve barış içinde yaşamak istiyoruz. Kadınlar özgürce yaşadığı ve çocukların güldüğü yarınlar için durmak yok mücadeleye devam” şeklinde konuştu.

‘KAMU SPOTU DEĞİL GERÇEK ADALET İSTİYORUZ’

Katledilen Muhterem Göçmen ablası Çiğdem Evcil, tek istediklerinin var olan yasaların uygulanması olduğunu vurguladı. AKP iktidarının bu taleplerini duymamakta ısrar ettiğine işaret eden Evcil, kadın cinayetlerinin sadece 25 Kasım’larda dikkat çekilmesine tepki göstererek, “Biz televizyonda gösterilen kamu spotlarıyla değil, biz gerçek adalet istiyoruz” dedi. Evcil, katillerin peşini bırakmayacaklarını kaydetti.

‘VİCDANLAR ÇÜRÜMÜŞ’

Şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan, kızının ölümünün üzerinin ısrarla kapatılmak istendiğine dikkat çekerek sözlerine başladı. Kızının ölümü araştırdığı için gözaltına alınan, hakkında uzaklaştırma kararı verilen acılı baba, “Kızımı yerde betonun üzerine bırakılmasına tanık oldum ben. Vicdanlar çürümüş. 11 yaşında çocuğa kara leke sürülemez. Bir baba otopsi raporunu izliyor. Yazıklar olsun” diye konuştu.

Şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Şule Cet babası İsmail Çet, mahkeme surecini paylaşarak, 4 Aralık’ta Anakara da görülen davaya katılım çağrısı yaptı.

‘MÜCADELE BİZE GÜÇ VERİYOR’

Erkek şiddetiyle katledilen Merve Kotan’ın kardeşi Esra Kotan, “Merve’nin hayalleri yarım kaldı. Annemle babam hala konuşamıyor. Kadınların ve her bir bireyin özgür ve eşit bir toplumda haklarının korunduğu, kadın cinayetlerinin sona erdiği bir yaşam istiyoruz” dedi.

‘KATİLLERE ÖDÜL GİBİ CEZALAR VERİLİYOR !’

Katledilen Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken, tweet atanlara yıllarca hapis cezası verildiğini Türkiye‘de kadın katillerine ödül gibi cezalar verildiğini vurguladı.

‘YASAYI UYGULA’

Şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Aysun Yıldırım annesi Hüsniye Yıldırım, “Kızım katledildi, intihar süsü verildi” diyerek, katillerin cezalandırılması için birlik çağrısı yaptı. 6284 Sayılı kanunun kağıt üzerinde kalmasına tepki gösteren eden Yıldırım, “ Neden uygulamıyorsun? Neden kadın haklarına sahip çıkmıyorsun? Adı bakan bakanımız neden kadınları suçluyorsun ? Bir de bakan olmuşsun. Sen yasayı uygula” diye konuştu.

1 yıldır katili yakalanamayan Gülten Gülüm ablası Ayten Gülüm ise “Bu sistem başımızda olduğu sürece kadınlar haklarını alamayacaklar” dedi.

Son olarak söz alan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, kadın cinayetlerini durdurana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

 Kadıköy ‘de yürüyen kadınların eylemi, “Asla Yalnız yürümeyeceksin” sloganıyla sona erdi.