Kadın tutsaklara 'zılgıt' cezası!

Erzurum E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan kadın tutsaklara zılgıt çektikleri için bir ay iletişim yasağı verildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Erzurum Şube Başkanı Medeni Aygül, Erzurum H ve E tipi kapalı cezaevinde yaşanan hak ihlallerini değerlendirdi.

Aygül, siyasi tutsakların yaşam malzemelerine el konulduğunu ve dışarı ile iletişimlerinin daha da zorlaştırıldığını aktardı. E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan kadın tutsaklara zılgıt çektikleri gerekçesiyle bir ay boyunca iletişim yasağı verildiğini söyleyen Aygül, H Tipi Kapalı Cezaevi'nde ise her bir tutsağa 3 defa numarayı çevirme hakkı verildiğini ve numarayı yanlış çevirmesi halinde 2'nci bir hakkın tanınmadığını kaydetti.

'BULAŞICI HASTALIKLAR TETİKLENİYOR'

Aygül, cezaevlerinde kimi eşyalara el konulmasının sağlık sorunlarını arttırdığını dile getirerek, şöyle devam etti: "H Tipi Cezaevi'nde her koğuşta 1 veya 2 adet komidin bulunuyordu ama yaklaşık bir aydır bu komidinlere el konulmuş ve mahpuslar çamaşırlarını koyacak dolap bulamamaktadır. Koğuşlara temizlik yapılması için paspas sapı verilmiyor. Her koğuşa bir paspas sapı 3'e bölünerek veriliyor. İnsanlar temizlik yapamıyor. Koğuşlarda ortalama 6 kişiye bir çamaşır leğeni veriliyor ve bu leğenlerde elbiseler yıkanırken sağlık sorunu meydana geliyor. Tek leğende yıkanan çamaşırlardan ötürü cezaevinde bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasına sebep oluyor."

İletişimde yaşanan sorunlara ve tutsakların spor yapma alanlarının havasız oluşuna işaret eden Aygül, "İçerden dışarıya ya da dışarıdan içeriye gönderilen mektup faks gibi iletişim araçları keyfi bir şekilde engelleniyor. El radyoları toplatılmış. Spor yapma alanlarının havasız bir şekilde olduğu ve kapıların mahpusların üzerlerine kapatıldığı için havasız bir ortamda spor yapıldığı ideası var. Açık spor alanları için talepler ise reddedilmektedir. Ayrıca cezaevindeki mahkûmlar koğuş değiştirmek istediklerinde başka bir cezaevine gidiyormuş gibi uygulamalara tabi tutuluyor. Bütün eşyaları tekrar cihazlardan geçiriliyor defalarca arandıktan sonra diğer koğuşa geçişi yapılıyor" dedi.

ZILGITA 1 AY CEZA!

E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kadın tutsakların yaşadığı hak ihlallerinin de had safhada olduğunu dile getiren Aygül, zılgıt çektiği için kadın tutsaklara bir ay boyunca iletişim yasağı konulduğunu ve disiplin cezası soruşturmalarının açıldığını söyledi. 

'ÖZGÜR GÜNDEM' YASAĞI

Erzurum sınırları içerisinde yer alan bir diğer cezaevi olan Xursin (Horasan) cezaevinde ise tutsaklara Özgür Gündem gazetesinin keyfi bir şekilde verilmediğini ifade eden Aygül, "Horasan Cezaevi'nde ailelerin ifadelerine göre, keyfi bir şekilde Özgür Gündem gazetesi tutuklulara verilmiyor. Gece yarısı ansızın cezaevi yönetimi tarafından sık sık koğuşlar basılıyor ve sürekli aramalar yapılıyor" dedi.

'İNSANİ KOŞULLAR SAĞLANMALI'

Adalet Bakanlığı'na, Cezaevleri Tevkif Genel Müdürlüğü'ne, cezaevi savcılığına ve cezaevi yönetimine seslenen Aygül şöyle konuştu: "Yaşanan hak ihlallerine baktığımızda 20'ye yakın hak ihlali bulunuyor. Bunların biran önce sonlanması gerekiyor. İnsanların yaşam alanı zaten daraltılmıştır. Mahpusların temizlik malzemelerinin olması ve yaşam alanlarının hijyen olması gerekiyor. Bu tür keyfi uygulamalara bir an önce son verilmeli ve mahpusların insani koşullarda yaşayabilmesi için her türlü koşulun sağlanmasını talep ediyoruz."