‘Kadına yönelik şiddet konusunda uluslararası örgütlerle çalışmak istiyoruz’

HDK Eşsözcüsü Sebahat Tuncel, hem barış politikalarında hem de kadına yönelik şiddet konusunda uluslararası kadın örgütleri ile çalışmak istediklerini belirtti.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen diyalog panelinde konuşma yapan HDK Eşsözcüsü Sebahat Tuncel, hem barış politikalarında hem de kadına yönelik şiddet konusunda uluslararası kadın örgütleri ile çalışmak istediklerini belirtti.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen diyalog panelinde HDK Eşsözcüsü Sebahat Tuncel ile Mazlum-Der Genel Kurul üyesi Feyza Akınerdem konuşmacı olarak katıldı.

Panel, Ankara katliamında yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Panelde ilk konuşmayı Mazlum-Der Genel Kurul üyesi Feyza Akınerdem yaptı. Türkiye’de Müslüman kadın hareketinin tekil bir topluluktan veya devlet alanından bahsedilemeyeceğini söyledi. 90’lardan itibaren Kürt kadın hareketi ile temaslara başlayan ve beraber iş yapmaya çalışan bir feminist hareket olduğunu kaydetti.

HDK Eşbaşkanı Sebahat Tuncel de Kürtlerin dört ülkenin baskı politikaları ile birlikte yaşamak zorunda kaldığını söyledi. Kadının siyasi partiler içerisinde yer aldığını, ama bu kadınların, kadın perspektifi ile yer almaktan ziyade erkek egemen zihniyetin kararına hizmet ede bir kimliğe sahip ilk kadın iradesinin yansımaya başladığını söyledi.

Kadınların şu anki temsili itibari ile yerel yönetimlerde temsiliyetin arttırılarak, kadın temsilinin hem yerelde hem de mecliste yüzde ellilere ulaşması çabasını yürüttüklerini de sözlerine ekleyen Tuncel, hem barış politikalarında hem de kadına yönelik şiddet konusunda uluslararası kadın örgütleri ile çalışmak istediklerini belirtti.

Bir kısmı ile ilişkilerinin olduğunu, çalışmalar yürüttüklerini, Kürt kadın hareketi olarak ama hala ulaşamadıkları çok ciddi bir gücün olduğunu da kaydetti. Kadına yönelik şiddet konusunda ortak çalışmanın hem de barış meselelerinde, barış politikasında ortak çalışmayı çok istediklerini belirtti. Kadın hareketlerinin kendileri ile kontakt kurarlarsa her zaman hak ve özgürlükler için birlikte çalışacaklarını da sözlerine ekledi.