Kadına yönelik şiddet protesto edildi

Edremit'te "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü" etkinlikleri devam ediyor. Kadınlar Süphan Mahallesi'nde bir etkinlik düzenlerken, bir araya gelen bir grup erkek ise kadına yönelik şiddeti protesto etti.

Van'ın Edremit İlçesi’nde KJA'nın "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü" kapsamında başlattığı etkinlikler sürüyor. Edremit İlçesine bağlı Süphan Mahallesinde düzenlenen etkinliğe KJA Edremit  bileşenlerinin yanı sıra HDP Van Milletvekili Tuba Hezer, Edremit Belediyesi Başkan Vekili Nurhayat Çelik, HDP ve DBP İlçe yöneticileri ve çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar Muş’un Varto  ilçesinde öldürüldükten sonra bedeni teşhir edilen Ekin Wan (Kevser Ertürk) mezarının da bulunduğu Süphan Mezarlığını ziyaret etti.

Saygı duruşunun ardından konuşan HDP Van Milletvekili Tuba Hezer, erkeklerin kadınlara olan yaklaşımının sistemden kaynaklı olduğunu ifade ederek, "Sistem kendi zihniyetini erkeklere empoze etti. Kadın katliamını, sömürüsünü esas alan zihniyet ile sistem zihniyeti aynıdır" dedi.

Hezer devamla, "Dünyanın neresine bakarsak bakalım neredeyse bütün erkekler şiddet uyguluyor. Sistem kendisini erkek egemenliği ile toplumda var ediyor. Kadını özgür olmayan bir toplum asla özgürleşemez. Bu yüzden erkekler sistemin kendilerine dayattığı zihniyeti reddederek kadın özgürlüğünü esas almalı. İktidar da erkek egemen sistemin bir parçası biz kadınlar bu zihniyete son vereceğiz. Erkekler kendi içlerindeki erkeği öldürmeden kadını anlayamayacaklardır ve bir an önce sistemin kendilerine dayattığı eril zihniyetten kurtulmaları gerekmektedir" diye konuştu.

Bu arada Edremitte bir araya gelen ve aralarında HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi ile HDP Van Milletvekili Adem Geweri’nin de bulunduğu bir grup, kadına yönelik şiddeti protesto etti.

...