Kadınlar 25 Kasım'da alanlarda olacak

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla alanlara çıkmaya hazırlanan kadınların eylem takvimi netleşti.

Kürdistan ve Türkiye'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla alanlara çıkmaya hazırlanan kadınlar, 25 Kasım'ı, şiddetin kurbanı ya da mağduru olan kadınlar olarak değil direnen kadınlar olarak karşılayacaklarını belirterek, tüm kadınlara sokaklarda olma çağrısı yaptı. 

MERSİN 

Mersin'in Akdeniz Belediyesi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kentte gerçekleştireceği etkinlik programını belediye binası önünde düzenlediği basın açıklaması ile duyurdu. Açıklamayı yapan Akdeniz Belediyesi Kadın Politikalar Müdürü Aynur Şahin, kadın cinayetlerinin her geçen gün artış gösterdiğini ve bunun nedeninin devlet politikaları olduğunu belirterek, devletin "Sokağa çıkma yasak"ları ile birlikte birçok kadın ve çocuğun yaşamını yitirdiğini ve her geçen gün ölümlerin artığını aktardı. Şahin, Kürdistan'da yaşanan devlet şiddetinin son bulması ve müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Türkiye'nin kadına yönelik şiddettin ortadan kalkması için İstanbul Sözleşmesi ve CEDAW'ı imzaladığını hatırlatan Şahin, "Değişen yasalarımıza ve imza atılan uluslar arası sözleşmelere rağmen kadına yönelik şiddet azalacağına artmaktadır. Bu nedenle CEDAW ve İstanbul sözleşmeleri bir an önce hayata geçirilmeli ve kadına yönelik şiddet son bulmalıdır" dedi.

Şahin, 25 Kasım programını şöyle açıkladı:

* 19 Kasım'da Belediye Konferans Salonu'nda çalışan kadınlara yönelik film gösterimi yapılacak.

* 23-27 Kasım'da belediye binasında fotoğraf sergisi açılacak.

* 25 Kasım'da 8 Mart etkinliklerine katılan kadınlar hakkında açılan dava için basın açıklaması yapılacak.

* 25 Kasım'da Kadın Platformu'nun düzenleyeceği yürüyüşe katılım sağlanacak.

İSTANBUL 

HDP İstanbul İl Kadın Koordinasyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonuna, "Savaşa, şiddete, sömürüye karşı direniyoruz. Kadınız örgütlüyüz" yazılı pankart asıldı. Toplantıda açıklamayı yapan HDP İl Kadın Koordinasyonu Sözcüsü Arzu Moco, programları kapsamında 18 ve 22 Kasım'da Sancaktepe ile Ümraniye ilçelerinde panel düzenleyeceklerini ifade ederek, 

25 Kasım'da ise tüm kadın örgütlerinin katılımıyla Beyoğlu Tünel'den Galatasaray Lisesi'ne yürüyüş düzenleyeceklerini aktardı. "Dominik Cumhuriyeti'nde Trujillo diktatörlüğüne karşı direnen, işkenceye uğrayıp tecavüz edilerek katledilen Mirabel kardeşlerin mücadelesi, biz kadınların mücadelesi olmaya, yolumuza ışık tutmaya devam ediyor" diyen Moco, kadınlar olarak bu 25 Kasım'da da sokaklarda, alanlarda var olduklarını ve var olacaklarını dile getirdi. 

Kadına dönük şiddetin, ideolojik bir şiddet olduğunu belirten Moco, kadına yönelik erkek ve devlet şiddetini hatırlattı. Moco, "Bizler bu 25 Kasım'ı şiddetin kurbanı ya da mağduru olan kadınlar olarak değil direnen kadınlar olarak karşılıyoruz" dedi. AKP iktidarı boyunca öldürülen kadın sayısının her geçen gün artığına dikkat çeken Moco, AKP'nin iktidarda var olduğu günden bu yana, kadınların en ucuz iş gücü olduğunu ve her alanda sömürüye açık hale getirildiğini belirtti. Kadınlar olarak, güçlerini Rojava'da, Cizre'de, Silvan'da, Nusaybin'de direnen kadınlardan aldıklarını vurgulayan Moco, "Erkek-devlet şiddetine karşı direniyoruz" diyerek, tüm kadınlara, 18-25 Kasım arası sokaklarda olma çağrısında bulundu.

Öte yandan, 25 Kasım'la ilgili etkinlik takviminin önümüzdeki günlerde netleşeceği belirtildi. 

HAKKARİ 

Kongreya Jinên Azad (KJA) Hakkari bileşenleri de, 25 Kasım dolayısıyla kentte gerçekleştirecekleri etkinlik programını Hakkari Belediyesi Bınevş Kadın Merkezi'nde düzenledikleri basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıda konuşan Bınevş Kadın Merkezi Sosyologu Özgül Doğan, "Diktatörlüğe karşı verdikleri mücadele sırasında katledilen ve 'Kelebekler' olarak efsaneleşen Mirabel kardeşlerin bayrağını devralan kadınlar, bir adım daha ileriye taşıdıkları mücadelelerini özsavunma ile sahipleniyor. Kendini savunmak isteyen kadınlar, en nihayetinde bu tahakküme karşı özsavunma gerçekleştirdiklerinde bunun adı cinayet olamaz, bu bir direniştir ve haklı bir direniştir. Mirabel kardeşlerin anısına dünya kadınları, kadın dayanışmasıyla toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa ve milliyetçiliğe karşı sokağa çıkarak seslerini yükseltiyor" dedi. 

Doğan, kadınların verdiği mücadeleye rağmen şiddet, taciz ve katliamların artarak devam ettiğine de işaret ederek, "Erkek şiddeti ideolojiktir, özsavunma haktır sloganıyla bütün kadınları 25 Kasım'da alanlara çağırıyoruz" dedi. 

Etkinlik programı şöyle: 

* 21 Kasım Cumartesi günü, kadına yönelik şiddetle mücadele ve toplumsal cinsiyet konularında eğitim 

* 21-22-23 Kasım günlerinde sinevizyon gösterimi 

* 24 Kasım'da erbane eşliğinde el ilanları dağıtımı

* 25 Kasım Çarşamba günü Bınevş Kadın Merkezi önünden yürüyüş