Kadınlar 25 Kasım için alanlarda

Kadınlar çok sayıda merkezde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele gününde bir araya geldi.

Kadınlar çok sayıda merkezde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele gününde bir araya geldi. Varto’da bir araya gelen kadınlar 10 Ağustos’ta katledildikten sonra bedeni çıplak olarak teşhir edilen YJA Star gerillası Kevser Eltürk’ün katledildiği yere karanfil ıraktı.

MUŞ

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısı ile Muş Varto'da yüzlerce kadın, 10 Ağustos'ta Varto ilçe merkezi girişinde katledildikten sonra çıplak bedeni teşhir edilen YJA Star gerillası Kevser Eltürk'ün (Ekin Wan) katledildiği alana giderek karanfil bırakarak açıklama yaptı. DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik'in de aralarında bulunduğu KJA bileşenleri, "Erkek şiddeti ideolojiktir. Meşru savunma haktır", "Onurumuzsun. Kadınlar olarak Ekin Wan direnişimizin çıplak halidir. Onurumuzdur, bizidir, her şeyimizdir, devleti ifşa eden bedenimizidir" pankartları ve Ekin Wan'ın posterleri ile alana geldi. 

Anma sırasında sık sık "Ekin Wan onurumuzudur", "Kadınız alanlardayız, isyandayız", "Jin, jiyan azadî", "Şehîd namirin" sloganları atıldı. 

Burada konuşan HDP Milletvekili Burcu Çelik, Ekin Wan'a uygulanan vahşetin devletin savaş politikalarını ve kadına olan bakış açısını gösterdiğini söyledi. Çelik, "Ancak bugün buraya gelen kadınlar şunu gösteriyor. Katletseler de teşhir etseler de işkence etseler de Kürdistan'da sokağa çıkma yasağı adı altında kadınlarımızı, çocuklarımızı, gençlerimizi katliamlarla katletseler de kadınlar alanlarda tanklara, toplara karşı her daim alanlarda olacaktır" dedi. 

KJA aktivisti Fatma Gül ise erkek şiddetinin ideolojik olduğunu ve öz savunmanın kadın için olmazsa olmaz olduğunu belirterek, "Hepimiz için hava, su ve ekmek kadar mücadele olmazsa olmazımızdır. Her kadın için bu böyledir. Bu neyle olabilir? Bu öz savunma ile olabilir. Kadın için öz savunma bir haktır, meşrudur. Nasıl ki doğada ki her canlıda öz savunma varsa, insan türünde de özelikle kadın için öz savunma olmazsa olmazdır" diye konuştu. 

DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna ise Ekin Wan'ın katledildiği yerde şunları söyledi: 

"Bakın, Ekin Wan için yazıyor. Diyor ki, 'Kadınlar olarak Ekin Wan direnişimizin çıplak halidir. Onurumuzdur, bizidir, her şeyimizdir, devleti ifşa eden bedenimizidir.' Tıpkı Mirabel kardeşler gibi. 

Aradan geçen bunca yıldan sonra devlet şiddeti, erkek şiddeti 'Bu kadını insan olarak görüyoruz' diyen, 'Kadını erkekle eşit görüyoruz' diyen 'Kadının hangi hakkı yenmiş, erkeğin ne hakkı varsa kadının da o hakkı var' diyene söylüyoruz. Yüz yıl önce Mirabel kardeşlere devlet ve erkek şiddeti neyi uyguladıysa 2015 yılında da Ekin Wan'a aynısını yaptı. Katletti, çırılçıplak bedenini teşhir etti. Buradan söylüyoruz. Biz bedenimizden utanmıyoruz siz utanın. Biz kadın kimliğimizden utanmıyoruz, onur duyuyoruz. Biz cins kimliğimizi inkar etmiyoruz. Ama siz şiddete dayanan insanlık dışı uygulamalarla ancak kendini var eden erkek cinsinizden utanın. Çünkü biz kadınlar bedenimize yapacağınız uygulamaları bile bile eşitlik ve özgürlük mücadelesinden vazgeçmiyoruz. Biz bize yakışanı yapıyoruz, onurumuz için mücadele ediyoruz. Biz bize yakışanı yapıyoruz, kimliğimiz için mücadele ediyoruz. Ama siz de size yakışanı yapıyorsunuz, tecavüz ediyorsunuz. Siz size yakışanı yapıyorsunuz, katlediyorsunuz, çırılçıplak soyup bedeni teşhir ediyorsunuz. Bu onursuzluğu kendinize yakıştıran sizsiniz. Kim ki Ekin Wan'ı o durumda bıraktıysa, kim ki Ekin Wan'ı o halde sürüklediyse, kim ki Ekin Wan'a tecavüz ettiyse onursuzdur, şerefsizdir, insan değildir." 

Açıklamanın ardından yüzlerce kadın sloganlar ile ilçe çıkışından DBP İlçe Örgütü binasına kadar sloganlarla yürüyüş düzenledi.

ANKARA

Türkiye'de devlet eliyle ve bilgisi dahilinde başta Kürtler olmak üzere tüm muhaliflere yönelik gerçekleştirilen katliamların ardından, toplu tüm miting, eylem ve etkinliklerde aktivistler kendi güvenliklerini almaya başladı. "Öz savunma" temelinde düzenlenen eylemlerden biri de Ekim ayında yüzlerce kişinin devlet bilgisi dahilinde DAİŞ tarafından katledildiği Ankara'da gerçekleştirilen "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet ve Mücadele Günü"ne ilişkin yürüyüş ve mitingde yaşandı.

Öğlen saatlerinde Kolej Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kadın, toplanma alınanın etrafında mor kurdelelerle bir güvenlik çembere oluşturdu. Alana girmek isteyen tüm kadınlar, detektörle tek tek aranarak toplanma alına alındı. 

Daha sonra Ziya Gökalp Caddesi üzerinden Sakarya Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen yüzlerce kadını, cadde üzerinde yine mor kurdeleyle güvenlik koridoru oluşturulan görevli kadınlar korudu. Yürüyüş boyunca kadınlar, hiçbir polisi alana yakınına yaklaştırmayarak, kendi güvenliklerini aldı. 

30'dan fazla kadın örgütünün içinde bulunduğu Ankara Kadın Platformu tarafından gerçekleştirilen yürüyüş ve mitingde, kadınlara yönelik şiddete karşı "öz savunmayı" meşru gören pankart ve dövizler taşındı. Kadınlar, "Öz savunma haktır" yazılı dövizler ile Paris'te katledilen PKK öncü kadrolarından Sakine Cansız ve Varto'da askerler tarafından işkence edilerek katledildikten sonra, bedeni teşhir edilen YJA Star gerillası Ekin Wan'ın fotoğraflarını taşıdı. 

Yürüyüş ardından mitingin yapılacağı Sakarya Meydanı'na gelen yüzlerce kadın burada da kendi güvenlik önlemleri aldı. Miting boyunca yapılan tüm konuşmalarda, kadınların yönelik erkek ve devlet şiddetine karşı öz savunmanın bir hak olduğu ve öz savunmanın kurumsallaştırılması gerektiğini vurgulandı. Kadınlar, devletin savaş politikalarıyla beraber kendi halkını ve kadınları koruyamadığı mesajını verdi.

BATMAN 

Batman'da ise Batman Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği (BÜÖ-DER) üyesi öğrenciler, 25 Kasım dolayısıyla üniversite kampusunun bahçesinde yürüyüş düzenleyip, basın açıklaması yaptı.

"Örgütlü gençlik ile özgür geleceğe" pankartı açan öğrenciler, "Yezid'e karşı direnen Zeynep'in, IŞİD'e karşı savaşı Arjin'in direnişiyle yürüyoruz", "Ağır tahrik indirimi bizi tahrik ediyor", "Ekin Van onurumuzdur" yazılı dövizleri taşıdı. Kadın öğrenciler, eylemlerine destek veren erkek öğrenciler ile birlikte sık sık "Kadın yaşam özgürlük-Jin jiyan azadî" sloganları attı. 

Öğrenciler adına konuşan BÜÖ-DER üyesi Zekiye Gezer, Kürdistan'da topyekûn savaş konsepti ile birlikte sivil halka yönelik devam eden saldırı ve katliamlara dikkat çekti. Gezer, "Kadın katliamlarına 'dur' demek için Silvan'da, Nusaybin'de, Cizre'de, Gever'de ve Rojava'da özelde kadına, genelde insanlığa toplarla, tanklarla saldıran IŞİD çeteleri ve işbirlikçi zihniyetine karşı alanlarda olup mücadelemizi büyüteceğiz" dedi. Açıklama alkış ve zılgıtlarlar sona erdi. 

Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu ise, 25 Kasım etkinlikleri kapmasında Baro Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya katılan çok sayıda kadın avukat adına güne dair açıklamada bulunan Komisyon Başkanı Emine Temel, kadınların Kürdistan coğrafyasında devam eden çatışmalı süreç ve ilan edilen sokağa çıkma yasaklarıyla iç içe yaşamak zorunda kaldıklarını söyledi. 

Temel, Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak adliyeye yansıyan her vakayı takip edecek güçte olduklarını belirterek, Batman'daki şiddete maruz kalan kadınlara her türlü hukuki destek sunacaklarını söyledi. 

ELAZIĞ

Elazığ Kadın Platformu öncülüğünde Elazığ'da da kadınlar 25 Kasım'a ilişkin basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı eylemde kadınlar "Jin, jiyan, azadî", "Erkek şiddeti ideolojiktir, öz savunma haktır" pankartları taşıdı. 

Hozat Garajı'nda yapılan eylemde kadınlar adına açıklama yapan Derya Coşkun, kadınların dünyanın her yerinde şiddete, tacize ve tecavüze, katliamlara uğradığını belirterek, kadının dili, rengi ve yaşadığı coğrafya değişse de uğradığı şiddetin değişmediğini ifade etti. Kürdistan'da devam eden savaşa da değinen Coşkun, "AKP hükümeti başlatmış olduğu savaş konsepti ile birlikte Kürt illerinde OHAL yöntemini uygulayarak her gün kadınları katletmektedir" dedi. 

MARDİN

Mardin'de ise yine KJA, KESK, Mardin Büyükşehir ve Artuklu Belediyeleri'nin kadın çalışanları, 25 Kasım nedeniyle Karayolları Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Kurumlar adında ortak açıklamayı yapan KJA aktivisti Berfin Öztürk, 25 Kasım tarihinin önemine dikkat çekerek konuşmasına başladı. Öztürk, kadın katliamının istatistiki verilerini de açıklayarak, "1 Ocak'tan 25 Kasım'a kadar 255 kadın erkek şiddetine uğramış ve katledilmiştir. Hiçbir iktidar döneminde AKP iktidarında olduğu kadar kadına şiddet uygulanmamıştır. Erkek şiddeti ideolojiktir, öz savunma haktır" dedi. 

Açıklamaya katılan HDP Amed Milletvekili Çağlar Demirel de Nusaybinli kadınların direnişini selamladı. Demirel, sözlerinin devamında ise "Biz kadınlar, özellikle Kürt kadınları olarak hem erkek şiddetiyle hem de devlet şiddetiyle mücadele ediyoruz. Her ne kadar devlet şiddeti kadınları hedef gösterse de biz KJA bileşenleri olarak buna 'dur' diyeceğiz. Bugün Kürt kadınları her yer de ayaktadır. Erkek ve devlet şiddetine karşı bir protesto geliştirmektedir. Kadınların direnişini bir kez daha selamlıyoruz. Bizler örgütlendikçe, mücadele ettikçe kazanacağız. Kadınlar artık nasıl yaşamak istediklerine kendileri karar verecektir" dedi. 

Konuşmaların ardından kadınların eylemi taşıdıkları pankart ve dövizlerle Kadın Danışma Merkezi'ne kadar yaptıkları yürüyüşle son buldu.

SİİRT 

KJA birleşenleri öncülüğünde yine Siirt'te de 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Kızılay İş Merkezi önünde kitlesel basın açıklaması düzenledi. 

"Erkek şiddetti ideolojiktir, öz savunma haktır" pankartı açıldığı açıklamada kadınlar, Kürt özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınları posterlerini taşıdı. Kadınlar sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı. 
Kadınlar adına açıklama yapan Pervin Yürek, bedenleri işgal edilen topraklarla özdeşleştirilen kadınların, tecavüze, katliama maruz kaldığını, köle pazarlarında satıldıklarını belirterek, "Şengal'de, soykırım ile birlikte kadın katliamı gerçekleştiren, binlerce Êzidî Kürt kadını savaş ganimeti olarak kaçırıp, köle pazarlarında satışa çıkaran IŞİD çetelerine karşı, Kobanê'de Arin Mirxan şahsında kahramanca direnen özgür Kürt kadınlarını selamlıyoruz" dedi. 

HDP Siirt Milletvekili Besime Konca ise, dünya kadının 5 bin yıldır kendisine yönelik uygulanan şiddette karşı mücadele verdiğini ifade etti.

Yapılan açıklama ardından kadınlar, erbane ve davul eşliğinde HDP il binası önünde yürümek istedi. Ancak polis pankart ve dövizler ile yapılacak yürüyüşe yasalların izin vermediği gerekçesiyle yürüyüşe barikat kurarak engel olmaya çalıştı. Kısa süren görüşmeler ardından kadınlar Erbane, davul, düdük çalarak, zılgıt ve sloganlar eşliğinde HDP ile binası önünde kadar yürüdü.

ADANA

25 Kasım dolayısıyla Adana'nın Ceyhan ilçesinde KJA tarafından yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe yüzlerce kadın katılırken, kadınlar "Erkek şiddeti ideolojiktir, meşru savunma haktır" pankartı açtı. Varto'da katledildikten sonra çıplak bir şekilde teşhir edilen HPG gerillası Ekin Wan'ın fotoğrafları ile "Erkek şiddetine karşı öz savunma" ve "Jin jiyan azadî" dövizleri taşıyan kadınlar, "Kadın yaşam özgürlük" ve "Kadın katliamlarına son" sloganları attı. 

HDP Ceyhan temsilciliği önünde başlayan yürüyüş, Küçük Kırım Kavşağı'na kadar sürdü. Polisin ablukasına rağmen yürüyüşün güvenliğini de yine kadınlar, kortejinin yanlarında el ele tutuşularak sağlandı.

Yürüyüşün ardından KJA adına açıklama yapan HDP Ceyhan İlçe Eşbaşkanı Delal Mamuk, kadına yönelik şiddete karşı kadınların öz savunmasının meşru hakları olduğunu belirterek, tüm kadınlara "Meşru müdafaa hakkını kullanmak, en temel hakkımızdır" diyerek seslendi. 

Ardından söz alan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da kadınlara yönelik şiddetin durdurulmasının tek yolunun kadınların ve toplumun, kadına dönük şiddete hep birlikte "Dur" demesi ile mümkün olduğunu söyledi.

MERSİN

Mersin Üniversitesi'nde okuyan kadın öğrenciler de üniversite kampüsünde yürüyüş düzenleyip ardından basın açıklamasında bulundu.

Açtıkları "Direnen ve savaşan kadınlar isyanımızdır", "Erkek devleti yıkacağız elbet" pankartları arkasında yürüyüşe geçen kadınların önü bir süre sonra özel güvenliklerce kesildi. Kadınlar ile güvenlikler arasında yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından yürüyüşlerine devam eden kadınlar, kampus içerisindeki Cumhuriyet alanına gelip, burada saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunu ardından öğrenciler adına açıklama yapan Dilan Özar, AKP 13 yıllık iktidarı boyunca kadınların etek boyundan, attıkları kahkahaya kadar her hareketlerine müdahale ettiğini ifade etti.

Yapılan açıklamanın ardında kadınlar "Rojava da mücadele eden kadınlara bin selam", "Bijî berxwedana YPJ" sloganları atarak halay çekti.

ANTEP

Antep'te, 25 Kasım dolayısıyla kadınlar yürüyüş gerçekleştirdi. Kırkayak Parkı'nda toplanan çok sayıda kadın, pankart ve sloganlar Yeşilsu Parkı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sonrası Antep Medya Kültür Merkezi'nin (MKM) organize ettiği kadına şiddet içerikli tiyatro gösterisi sahnelendi.
Tiyatronun ardından hazırlanan bazın metinleri Kürtçe ve Türkçe okundu. Basın metnini okuyan KEKS Eğitim Sen Şubeler Platformu Kadın Sekreteri Özlem Yüksel, "Kadına yönelik şiddet ideolojiktir ve kaynağı erkek egemen sistemdir. Cinsiyet politikaların evde iş yerinde, sokakta, kısacası hayatın her alanında kadınlara yönelik şiddettin körüklenerek devam etmesini sağlıyor" dedi. 

VİRANŞEHİR

Urfa'nın Viranşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü de 25 Kasım dolayısıyla panel düzenledi. Panelde konuşan Sosyolog Medine Arda, kadınlara yönelik şiddet yöntemlerini anlattı. 
Arda, kadınların, psikolojik, ekonomik, fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığını ifade etti.

ŞIRNAK 

Şırnak'ın İdil Belediyesi bünyesinde faaliyet yürütecek Zerîn Berîtan Genç Kadın Kültür Merkezi'nin açılışı törenle gerçekleştirildi. İdil Belediyesi Eşbaşkanı Nevin Oyman Girasun, DBP ve HDP ilçe eşbaşkanları ile KJA aktivistlerinin de hazır bulunduğu açılışa, çok sayıda kadın katıldı. Açılış öncesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle basın açıklaması yapan kadınlar, "Kadına yönelik şiddet ideolojiktir, özsavunma meşrudur" pankartı açtı. "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz" dövizlerini açan grup adına açıklama yapan Sosyolog Ayfer Ölmez, kadına yönelik şiddeti kınadı. 

Açıklamanın ardından kadınlar "Jin jiyan azadî" sloganı eşliğinde merkezin açılışını gerçekleştirdi.