Kadınlar Ekin Wan'ı andı

KJA aktivisleri, Muş Varto'da yaşamını yitiren ve cenazesine işkence yapılarak teşhir edilen gerilla Ekin Wan'ı (Kevser Eltürk) mezarı başında andı.

Kongreya Jinên Azad (KJA) Van bileşenleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Muş Varto'da girdiği çatışmada yaşamını yitiren ve cenazesine işkence yapılan YJA STAR gerillası Ekin Wan'ın (Kevser Eltürk) Yenimahalle Şehitliği'ndeki mezarını ziyaret etti.

Yenimahalle Özgür Halk Derneği önünde toplanarak mezarlığa doğru yürüyen kadınlar, açtıkları "Erkek şiddeti ideolojiktir. Özsavunma haktır" pankartı arkasında "Ekin yoldaş ölümsüzdür", "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî Serok Apo" sloganları, alkış ve zılgıtlarla mezar başına geldi. 

Mezara karanfiller bırakan kadınlar, ardından da saygı duruşunda bulundu. 

Burada konuşan DBP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Şengül Bozdemir, 25 Kasım 1999 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan edildiğini belirterek, kadın mücadelesinin uluslararası düzeyde de kabul gördüğünü söyledi. Ekin Wan'ın sistem tarafından katledildikten sonra bedeninin teşhir edilmesiyle sistem ideolojisinin kendisini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Bozdemir, "Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınların direnişi, erkek egemenliğine, kadın katliamına ve iktidara karşı bir cevaptır" şeklinde konuştu.

Ortadoğu gibi eril zihniyetin hükmettiği bir coğrafyada demokratik yaşama inşa edeceklerini dile getiren Bozdemir, kadının tanınmadığı bir yaşamı kabul etmeyeceklerini belirterek, "Erkek şiddeti ideolojiktir, özsavunma haktır" şiarıyla bütün kadınları toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa aile içi şiddete, ırkçılığa ve milliyetçiliğe karşı kadın örgütlülüğünü yükseltmeye çağırdı.

Anmanın ardından kadınlar mezarlıktan ayrıldı.