Kadınlardan 25 Kasım için alanlarda

İstanbul, Ankara, Batman ve Muş’ta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında etkinlikler sürüyor

İstanbul, Ankara, Batman ve Muş’ta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında etkinlikler sürüyor

İSTANBUL

İstanbul'da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında Tünel Meydanı'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüyerek, yargıdaki "tahrik indirim"lerini protesto etti. Yüzlerce kadının katıldığı yürüyüşe erkekler tarafından katledilen kadınların aileleri ile çok sayıda kadın örgütünün destek verdi. "Kadın cinayetlerinde indirim uygulanmasın" yazılı pankartın açıldığı yürüyüşte, katledilen kadınların fotoğraflarının olduğu dövizlerin taşındı. Sık sık "Kadın katillerine indirim yok", "Susmayacağız çünkü adalet biziz", "Kadın cinayetlerini durduracağız" sloganları atıldığı yürüyüş, Galatasaray Lisesi önünde son buldu. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Gülsüm Kav yaptığı konuşmada, kadın cinayetlerinde indirimleri kabul etmediklerini belirten Kav, "Siz de bir kere öldürülen kadınların gözünden bakın ve suçluları cezalandırın" diyerek yetkililere seslendi. 

Kav'ın ardından 2013 yılında eşi tarafından katledilen Muhterem Göçmen'in kardeşi Çiğdem Evcil konuştu. Evcil, "Bu katliamlara karşı kulaklarını tıkayanlar, gözlerini kapatanlar ve bu indirimleri uygulayanlar bu katliamlara artık bir son versin" dedi. 

Emekçi Hareket Partisi (EHEP) Genel Başkanı Sibel Uzun ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir etkinlikte kullandığı, "Kadınlarla erkekler asla eşit olamaz" şeklindeki sözünü hatırlatarak, "AKP zihniyeti artık kadınların bedenlerinden elini çeksin. Devlet artık kadınları korusun ve katillere indirim uygulanmasın" diye konuştu. 

KADER Genel Sekreteri Pelin Taşkıran da, kadınların Meclis'teki temsil oranı noktasında yaşanan eksikliğe değindi. 

Açıklama konuşmaların ardından son buldu.

KJA’DAN FİLM GÖSTERİMİ
 

Diğer taraftan Kongreya Jinên Azad (KJA) İstanbul İl Koordinasyonu, HDP Fatih ilçe binasında kadın mücadelesini anlatan film gösterimi ve söyleşi etkinliği düzenledi. Çok sayıda kadının katıldığı film gösterimi öncesi konuşan KJA üyesi Aysun Oral, devlet ve erkek şiddeti sonucu katledilen kadınları hatırlatarak, "Biz kadınlar kendi kendini koruyabilme olarak özsavunmayı, kendi kendini yönetebilme olarak öz yönetimi çok önemsiyor ve destekliyoruz" dedi. Oral, "Bütün ileri kapitalist devletlerin kapitalizmin iflas eşiğinde olduğuna dair itirafları gündemleşirken gelişimini tamamlayamamış ve ilerlemek yerine sürekli gerilere gitme çabası olan Türkiye'nin bunu görememesi doğaldır. Ama biz kadınlar bunu görüyoruz, artık iyice körelen Türkiye ile birlikte biz de körelmek istemiyoruz" diyerek kadınlara birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından, kadınlar, kadın mücadelelerini anlatan filmler izleyerek daha sonra aralarında tartışma yürüttü. Etkinlik, söyleşinin ardından sona erdi. Öte yandan, benzer etkinlikler, İstanbul'un Kağıthane, Zeytinburnu ve Sancaktepe ilçelerinde de yapıldı. 

ANKAR 

Ankara'da Sakarya Caddesi'nde toplanan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan kadınlar, gün dolayısıyla kadın cinayetlerine karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Kadınlar, Yüksel Caddesi'ne kadar yürüyerek, "Asla yalnız yürümeyeceksin" sloganı attı. Yürüyüş esnasında Selanik Sokak'ta konuşan CHP'li milletvekili Aylin Nazlıaka, son iki dönemde olduğu gibi bu dönemde de "Özgecan Yasası"nı Meclis'e getireceklerini söyledi. Nazlıaka, "İstanbul Sözleşmesi Türkiye'de uygulanıyor olsaydı kadınlar için böyle bir can güvenliği sorunu olmayacaktı" dedi. 

Yüksel Caddesi'nde platform adına konuşan Perihan Arslantaş, 13 yılda gittikçe artan kadın cinayetlerinden AKP'nin sorumlu olduğunu söyleyen Arslantaş, 2015 yılında 255 kadının öldürüldüğünü belirtirken, bir kadın olarak sus diyenlerin karşısında kadın cinayetlerinde indirim uygulanmaması için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti. 

Daha sonra söz alan Türk Tabipler Birliği Merkez Komite üyesi Doç. Dr. Deniz Erdoğdu ise, Dr. Aynur Dağdemir'in, kadına uygulanan erkek şiddetine duyarsız kalmadığı ve kadın cinayeti yaşanmaması için araya girdiğini ancak şiddet uygulayan bir erkek tarafından cezalandırılarak öldürüldüğünü belirtti. Erdoğdu, "Aynur, bir kadını koruduğu için cezalandırıldı. Katil yine bir erkek" diye konuştu.

Mahkemenin katiline "aşırı sevgi" gerekçesi gösterdiği Hatice Kaçmaz'ın ablası Birgül Süleymanoğlu da, Hatice Kaçmaz'ın katiline verilen karar için, "Mahkemenin verdiği karar kadın katillerine yeni bir yön çizdi, seven herkes indirimlerden faydalanacak. Adaletin tecelli etmediğine inanıyoruz ve temyize gittik. Buradan da Yargıtay'a sesleniyoruz. Yargıtay bu kararı bozmalı, ancak bizim yüreğimiz bu şekilde soğur. Kadın dayanışmasına biz de her zaman destek vereceğiz" diye tepki gösterdi.

BATMAN


Batman'da da 25 Kasım etkinlikleri kapsamında bir araya gelen KJA bileşenleri, Batman Belediyesi Kadın Spor Takımı ile Iğdır Kadın Spor Takımı arasında oynanan futbol müsabakasını izledi. Maç öncesi bir konuşma yapan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Akel, her alanda kadına yönelik şiddete hayır diyeceklerini ve bu konuda mücadele edeceklerini kaydetti. 
3-3 biten maçın ardından Korix Êzidî Kampı'ndaki kadınlarla bir araya gelen KJA'lılar adına konuşan DBP İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz, "25 Kasım'da biz kadınlar kitlesel olarak Silvan'a gidip Kürdistan'daki katliam ve şiddete yönelik en büyük tepkimizi dile getireceğiz. Şengal'deki katliamcı zihniyet, Kürdistan'da AKP eliyle devam ediyor" dedi.

Barış Anneleri Meclisi üyesi Halime Avcı ise, Şengal'in özgürlüğünü kutlayarak, "Bütün kadınlar el ele verip savaşın, şiddetin, ölümün önünde duralım" diye konuştu.

Şengalli kadınlar da, savaşa olan tepkilerini dile getirerek, birlikteliği sağlayıp katliamcı zihniyete "dur" denmesi gerektiğini vurguladı.

CİZRE

Şırnak'ın Cizre ilçesinde de KESK Kadın Meclisi, gün dolaysıyla Sanat Sokağı'nda etkinlik düzenledi. Etkinlikte erkek şiddeti sonucu katledilen kadınların fotoğrafları asılırken, "Kadına yönelik şiddet ideolojiktir, özsavunma haktır", "Kadınlar kimsenin namusu değildir", "Kadınların acısı Kobanê ve Şengal kadınlarının gözyaşlarıdır" pankartları taşındı. Bir araya gelen kadınlar bir bir söz alarak, erkek şiddeti sonucu katledilen kadınların hikâyesini anlattı. Ayrıca Ekin Wan, Ferinaz Xosrevanî, Çilem Doğan, Gönül Sökmen, Özgecan Aslan yanı sıra Kürdistan'da sokağa çıkma yasaklarının ilan edilmesiyle katledilen kadınların hikâyeleri de anlatıldı. Kadınlar daha sonra KESK Cizre Şubesi'ne geçerek, kadına yönelik şiddeti anlatan filmi izledi. 

MUŞ 

Muş'un Malazgirt ilçesinde DBP ve HDP'li kadınlar, "Kadına şiddete hayır" konulu panel düzenlendi. "Erkek şiddeti ideolojiktir özsavunma haktır" pankartının asıldığı DBP binasındaki panelde konuşan HDP Muş İl Eş Başkanı Elif Çetinbaş, erkek şiddetini arkasında erken yaşta evliliğin olduğu ve şiddetin küçük yaşlarda itibaren kendini gösterdiğin söyledi. Panelin ardından "Erkek şiddeti ideolojiktir özsavunma haktır" pankartını taşıyan kadınlar, Özgürlük Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca kadınlar, "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana Farqinê" sloganları attı.