Kadınların 25 Kasım eylemleri yayılıyor

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla sokaklara çıktı.

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla sokaklara çıktı. Şiddet ve cinayetlere karşı protesto gösterileri düzenlenirken seminer ve çeşitli ziyaretler de yapıldı. Devletin erkeğin şiddet uygulamasındaki rolüne dikkat çeken kadınlar, şiddet uygulayanların teşhir edilmesini istedi. Kadınlar hafta boyunca etkinliklerini sürdürecek.

VAN 

Van'da İpekyolu Belediyesi Kadın Meclisi tarafından 25 Kasım'a ilişkin Feqiyê Teyran Parkı'nda basın açıklaması yapıldı. Katledilen kadınların maskelerini takan kadınlar adına konuşan İpekyolu Belediyesi Eşbaşkan Vekili Nermin Unat, "Dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve kadının bedeni, kimliği ve emeği üzerindeki baskı her geçen gün artmaktadır" dedi. 

"Jin jiyan azadî" sloganı ile son bulan açıklamanın ardından kadınlar "Kadına yönelik şiddet nedir?" yazılı broşür dağıttı. 

CEZAEVİ ÖNÜNE GİTTİLER

KJA Van bileşenleri, sık sık kadına yönelik şiddet ve taciz iddialarının gündeme geldiği Van M Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması düzenledi. "Erkek şiddeti ideolojiktir öz savunma meşru bir haktır" yazılı pankart ile HPG'li Ekin Wan'ın (Kevser Eltürk) posterinin açıldığı açıklamada, "Erkek vuruyor devlet koruyor" yazılı dövizler taşındı. Eyleme HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe, TUYAD-DER, Mezopotamya Hukukçular Derneği yöneticileri de katıldı. 

KJA Aktivisti Serap Güvenç, yüzlerce siyasi tutuklu kadının baskılara karşı mücadele verdiğine dikkat çekerek, "Yüzlerce kadın, kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirdi. Yüzlercesi cezaevlerinde hapsedildi. Zeynep Celaliyan arkadaşın İran rejimine karşı verdiği mücadele duruşuyla şuanda ölüm sınırında direnişini sürdüren ve tüm bu kadınların direnişi erkek egemenliğine, kadın katliamına iktidara karşı bir cevaptır" dedi. 

BİLGİLENDİRME STANDI AÇILDI

Van'ın Edremit Belediyesi ise 25 Kasım etkinlikleri kapsamında ilçeye bağlı mahallelerde, "Kadına Yönelik Şiddete Dur De!" standı kurdu. KJA öncülüğünde başlatılan çalışma kapsamında, Süphan Mahallesi'ndeki Salı Semt Pazarı'na, Şabaniye Mahallesi'ndeki Çarşamba Pazarı'na ve Edremit ilçe merkezine kurulan stantlar halk tarafından yoğun ilgi gördü. Stantlarda Edremit Belediyesi personelleri, sosyologlar, psikologlar ve kadın çalışanlar görev yaparak standı ziyaret eden kadın ve erkeklerle sohbet etti ve şiddete karşı gelinmesi konusunda bilgi verdi. 

Kadınlar ilçe merkezindeki kahvehaneleri ve esnafı da ziyaret ederek, kadına dönük şiddete karşı broşür dağıttı. 

KATLEDİLEN KADINLARIN HİKAYELERİ ANLATILDI

Van'ın Saray ilçesinde ise KJA bileşenleri ve Saray Belediyesi tarafından belediyeye ait ek hizmet binasındaki toplantı salonunda, kadına yönelik cinayet ve şiddete yönelik seminer düzenlendi. HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, HDP ve DBP yöneticileri ile çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda konuşan Hezer, ataerkil zihniyetin kadın üzerindeki 5 bin yıllık şiddet ve zulmüne değinerek, kadına karşı var olan şiddetin sadece vurma kırma olarak bilinen fiziki şiddettin yanı sıra sözlü ve psikolojik her türlü şiddet unsurlarını içinde barındırdığını ifade etti. 

Saray Belediyesi personelleri de erkekler tarafından katledilen kadınların hayat hikayelerini anlattı. Seminer şiir dinletisi ile son buldu. 

MURADİYE BELEDİYESİ'NDEN KADIN ESNAFLARI ZİYARET

Van'ın Muradiye ilçesinde de Belediye Eşbaşkanı Safure Güneş ile belediye personelleri 25 Kasım dolayısıyla ilçedeki kadın esnafları ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından belediye tarafından yapılan Kadın Evi'ndeki kadınlar ile Muradiye Devlet Hastanesi kadın doğum ve çocuk servisindeki kadınlar ve kadın sağlık emekçileri ziyaret edildi. Kadınlara karanfil ve mor renkli şallar hediye edildi. Burada konuşan Güneş, kadına yönelik şiddetin ve kadın katliamlarının engellenmesini örgütlü ve birlikte hareket ederek önleyebileceklerini dile getirdi. 

AĞRI

Ağrı'nın Doğubayazıt Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile Sema Yüce Kadın Danışma Merkezi, 25 Kasım dolayısıyla gerçekleştirecekleri etkinliklerin programını açıkladı. Kadınları şiddet karşısında direnişe çağıran Doğubayazıt Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Berivan Timur, 24-25 Kasım'da gerçekleşecek etkinlikler kapsamında ücretsiz film gösterimleri, farkındalık eylemleri, sticer ve afiş asmalar, el ilanı dağıtma ve stant kurarak halka yönelik çalışma yapılacağını aktardı. 

MUŞ 

Muş'un Varto Kadın Meclisi de 25 Kasım etkinlik programını Savuşka Kadın Dayanışma Merkezi'nde düzenlenen toplantı ile açıkladı. Varto Kadın Meclisi adına açıklama yapan DBP Varto Eşbaşkanı Fevziye Erdemirci, kadınlar olarak Ekin Wan'a devlet tarafından yapılanların en büyük şiddet olduğunu bilincinde olduklarını ifade ederek, bu kapsamda düzenlenecek etkinlikleri aktardı: "Varto'da 23 Kasım'da saat 13.00'te Savuşka Kadın Dayanışma Merkezi'nde panel düzenlenecek. Ayrıca 25 Kasım tarihinde ise DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna ve HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik'in katılımıyla kitlesel basın açıklaması yapılacaktır." 

MARDİN

Mardin'in Artuklu ilçesinin İstasyon Mahallesi'nde 25 Kasım dolaysıyla söyleşi ve sinevizyon gösterimi yapıldı. KJA, KESK, Mardin Büyükşehir ve Artuklu belediyelerinin ortaklaşa organize ettiği etkinlik programında konuşan DBP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, 25 Kasım tarihinin önemine değinerek, kadın mücadelesinin geldiği aşamayı anlattı. Ağaoğlu, Nusaybin'deki sokağa çıkma yasağına da değinerek, kadınların hedef gözetilerek katledildiğini söyledi. Ağaoğlu, Mardin ve tüm ilçelerinden kadınların katılımı ile Nusaybin'e gideceklerini ifade ederek, Nusaybin'e kadınların sahip çıkacağını dile getirdi. 

Söyleşinin ardından Kobanê'deki YPJ direnişini ve kadınların mücadelesini anlatan "Suyun öteki tanı-Berçem" belgesel filmin gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından da Mezopotamya Hukukçular Derneği Mardin Şube Eş Başkanı Avukat Seher Acay "kadın hakları" ile Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikalarını Geliştirme Daire Başkanı Mekiye Güzel ise "Kadın Danışma Merkezileri" hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

AMED

Amed'in Sur Belediyesi kadın çalışanları yaklaşan 25 Kasım dolaysıyla cezaevinde bulunan kadın tutuklulara kart gönderdi. Kadın Politikalar Müdürlüğü'nün organize ettiği programa Sur Belediyesi kadın çalışanları ve meclis üyeleri katıldı. PTT binası önünde kısa bir açıklama yapan kadınlar, daha sonra cezaevlerinde tutuklu bulunan kadınlara kart gönderdi.

ANTALYA 

Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu üyesi avukatlar, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü öncesinde erkek şiddetine dikkat çekmek için Antalya Adliyesi'nde resim sergisi açtı. Farklı yaş guruplarından ve iş alanlarından erkek maketlerinin kurulduğu sergi alanında, kadın cinayeti işlemiş faillerin maketleri kuruldu. Maketlerin üzerine baloncuklarla katillerin öldürme gerekçelerini teşhir eden kadın avukatlar, maketlerin boynuna ise mahkemelerin verdiği haksız tahrik indirimi kararlarını astı.

Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu üyesi Avukat Aylin Onursev, sergiyi açma amaçlarının kadına yönelik şiddetin yanı sıra medyada katledilen veya mağdur olan kadın resimlerinin kullanılmasına dikkat çekmek olduğunu aktardı. Medyanın kadın katliamlarında cinsiyetçi tutum sergilediğini belirten Onursev "Haberlerde katledilen veya şiddete maruz kalan kadınların fotoğrafları kullanılıyor, bu da şiddeti uygulayanın teşhir edilmesini ve kamuoyunda tanınmasını engelliyor" dedi. 

'ŞİDDET GÖREN KADINLAR DEĞİL, ŞİDDETİ UYGULAYAN TEŞHİR EDİLMELİ'

Kadınların günlük yaşam içerisinde şiddetin birçok boyutuna maruz kaldığına söyleyen Onursev, toplumda genel kabul görmüş fiziksel şiddetin dışında kadınların, psikolojik, ekonomik, sanal şiddete maruz kaldığını belirtti. Onursev, şiddetin kadını toplumdan uzaklaştırma amaçlı olduğunu kaydederek, açtıkları sergide erkek maketlerini kullanmalarının sebebini ise şiddet görmüş mağdur kadınların değil, şiddeti uygulayanın teşhir edilmesini olarak açıkladı.

Her sınıftan ve her düşünceden erkeğin kadına yönelik şiddet uyguladığını vurgulayan, Avukat Şengül Bayram ise kadının katledilmesine rağmen davalarda sanıklara mahkeme huzurundaki davranışları nedeniyle iyi hal indirimi verilmesinin haksız bir uygulama olduğunu, kadın cinayetinden yargılanan birinin medyada teşhir edilmesi, mahkemeden de hak ettiği cezayı alması gerektiğini ifade etti. 

Sergi, 27 Kasım'a kadar Antalya Adliyesi'nde açık kalacak.

İZMİR 

Kongreya Jinên Azad (KJA), HDP İzmir il binasında düzenlediği basın toplantısıyla 25 Kasım programını açıkladı. Toplantıda konuşan KJA Üyesi Dilan Akpolat, 5 bin yıllık uygarlık tarihinde kadına yönelik şiddetin kanıksanmaya çalışıldığını ancak bunu kanıksamayacaklarını kadına yönelik özsavunmayı geliştireceklerini söyledi. Kadın mücadelesinin aynı zamanda toplumsal bir mücadele olduğunu söyleyen Akpolat, kadınları düzenleyecekleri etkinliklere davet etti. 

Akpolat, etkinlik programını şöyle açıkladı: "Karabağlar ilçesinde saat Saat 20.00'de meşaleli yürüyüş düzenlenecek. 22 Kasım Pazar yerlerinde bildiri dağıtılacak. 24 Kasım Barış Anneleri Meclisi ile birlikte kadın tutsaklarla dayanışmak amacıyla Şakran Cezaevi önünde basın açıklaması yapılacak. 24 Kasım'da HDP Siyaset Akademisi'nde döviz ve slogan atölyesi düzenlenecek. 25 Kasım'da Alsancak'tan Kıbrıs Şehitler Caddesi'nden Alsancak Gar'ın önüne kadar kitlesel yürüyüş düzenlenecek."