KJA: İran kadın eksenli yaşamdan korkarak saldırıyor

Kongreya Jinen Azad (KJA), Doğu Kürdistan'ın Mahabad kentinde bir otelde çalışan Kürt genç kadın Ferinaz Xosrowanî'nin İran İstihbarat Teşkilatı İtlaat elemanlarının tecavüzünden kurtulmak için intihar etmesine ilişkin açıklama yaptı.

Kongreya Jinen Azad (KJA), Doğu Kürdistan'ın Mahabad kentinde bir otelde çalışan Kürt genç kadın Ferinaz Xosrowanî'nin İran İstihbarat Teşkilatı İtlaat elemanlarının tecavüzünden kurtulmak için intihar etmesine ilişkin açıklama yaptı.
Toplumda ve özellikle Ortadoğu coğrafyasında yaşayan toplumlarda kadına yönelik uygulanan şiddet, kıyım, yok etme politikalarının her geçen gün şiddetini artırarak devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, kendisini kadınlar üzerinde var etmek isteyen iktidarcı, eril zihniyetin giderek vahşileştiği belirtildi. "Günbegün dozajını artıran taciz, tecavüz, İran rejimi ile bir kez daha kendisini en vahşi haliyle dışa vurmuştur.  İran devleti kadına yönelik kadın bedeni üzerinden yürüttüğü  alçakça politikalarını devam ettirmektedir. Her gün kadınları recmederek, idam ederek kadın eksenli bir yaşamın yaratılmasından duyduğu korkuyu ve öfkeyi kusmaktadır" denilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

'İRAN KADINLARI SAVUNMA HAKKINDAN YOKSUN BIRAKIYOR; TECAVÜZLE TESLİM ALMAK İSTİYOR'

"İran istihbarat üyelerinin tecavüz girişimine karşı bir direniş olarak 26 yaşındaki Ferinaz Xosrawanî kendisini çalıştığı Tara Hotel’in dördüncü katından atmıştır. Bu salt bir grup erkek tarafından gerçekleştirilen bir olay değil,  İran devletini kadın üzerinde yürüttüğü politikanın erkek somutunda yansımasıdır. Devlet aklı erkek aklıdır, bunun için gerçekleştirilen hiçbir taciz, tecavüz ve kıyım devletten bağımsız gerçekleştirilemez. Dolayısıyla yaşanan olay devletin yok etme politikasının somutlaşmış halidir.
İran rejimi bunu kadın üzerinde en yobaz politikalarıyla uygulayan devletlerden biridir. İran rejimi kadınları  kendilerini savunma hakkından yoksun bırakmaktadır. Kendi öz savunmalarını yapan kadınları idam etmekte, taşlayarak toplumda 'teşhir' etmektedir. Kısa bir süre öncesine kadar kendi öz savunmasını gerçekleştirmek isteyen Reyhane Cebari’yi idam ederek kadınlara gözdağı vermiş ,onlara öz savunmalarını geliştirmeleri durumunda neyle karşılaşacaklarının mesajını vermiştir. Bu boyutuyla İran devleti öz savunmadan yoksun, taciz ve tecavüzler karşısında kendisini erkeğe teslim eden bir kadın gerçekliğini açığa çıkartmak istemiştir."
Tüm kadınların eril zihniyet karşısında Ferinaz Xosrawanî şahsında direnen kadın gerçekliğini sahiplenerek kadın özgürlük mücadelesini yükseltmesi gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, "Unutulmamalıdır ki devlet zihniyeti de zalim, yalancı erkek zihniyetinin somutlaşmış halinden başka bir şey değildir. Başta Doğu Kürdistanlı kadınlar olmak üzere, tüm kadınların örgütlülüklerini yükselterek erkek egemen zihniyetin bu vahşi kıyımına cevap vermesi gerekmektedir. Tüm Kürt kadınları, enternasyonel, feminist kadınlar Ferinaz Xosrawanî’yi sahiplenmelidir. Devlet zihniyetinin kadına karşı yönelimleri ancak var olan zihniyet yapısını değiştirerek mümkün olabilir" denildi.

PROTESTO EYLEMLERİNE ÇAĞRI

Açıklamada, "KJA’lı kadınlar olarak devlet aklına karşı, kadını sömürgeleştiren, kadın bedenine her türlü yönelimi gerçekleştirmeyi kendisine hak gören anlayışa karşı topyekun bir direnişte olduğumuzu belirtiyoruz" mesajı verilerek, tüm kadınlara yaşanan bu insanlık dışı olay karşısında protesto eylemlerinde bulunma çağrısında bulunuldu.