KJA kadına şiddete karşı yürüttüğü kampanyanın sonucunu açıkladı

KJA, 1 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında kadına yönelik şiddete karşı sürdürülen kampanyanın raporu açıklandı. Raporda yaşanan kadın katliamının geldiği boyuta dikkat çekilirken, katliamın sebebi olarak erkek egemen sistemin öğretileri gösterildi.

KJA tarafından 1 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında kadına yönelik şiddete karşı sürdürülen kampanyanın raporu açıklandı. Raporda yaşanan kadın katliamının geldiği boyuta dikkat çekilirken, katliamın sebebi olarak erkek egemen sistemin öğretileri gösterildi.

Kongreya Jinên Azad (KJA) tarafından Van’da “Kadın yaşamı örgütlüyor, ahlaki-politik toplumu inşa ediyor” ve “Deng bide jiyana xwe” sloganları ile 1 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen kadınlara dönük bilinç yükseltme kampanyasının raporu açıklandı. Rapor Rojîn Kadın Yaşam Merkezi’nde yapılan ve kampanya koordinasyon üyelerinin de katıldığı basın toplantısı ile açıklanırken, raporda kadınların kendi yaşamlarına son verme ve buna sürüklenme nedenlerine ilişkin de önemli tespitler yer aldı. 

KJA Van Bileşenleri adına konuşan Sosyolog Alev Çelik, 1 Nisan’da başlattıkları kampanya çerçevesinde kadına yönelik şiddet biçimleri üzerinde her ilçede “Kadına yönelik şiddetle mücadele kalıcı komisyonları” kurulduğunu söyledi. İlçelerde açığa çıkan şiddet biçimlerinin, erkek egemen sistemden kaynaklandığını dile getiren Çelik, “Devletin verdikleriyle yetinen, sorgulamadan önüne konulanı kabullenmiş, ahlak ölçüleri çökmüş bir toplum yaratmak istediğini; beş temel politikayla hayata geçireceği dincilik, bilimcilik, cinsiyetçilik, sınıfçılık, milliyetçiliğin alt yapı çalışmalarını, sonuçları net bir şekilde gözlenmiş ve tespiti yapılmıştır” dedi.

‘İNTİHAR ARI ALTINDA KATLİAM YAŞANIYOR’

“Tek dil, tek bayrak, tek millet” zihniyetinin topluma da etki ettiğini gözlemlediklerine işaret eden Alev Çelik, ilçelerden elde ettikleri sonuçları aktardı. Kimi ilçelerde en büyük sorunun genç ve kadınların fuhuşa sürüklenmesi olduğunu belirten Alev, bazı ilçelerde ise tecavüz, madde kullanımı ve satımının ciddi bir sorun olarak sürdüğünü kaydetti.

Dinciliğin bir sonucu olarak kadınların evlerde kapalı olduğunu gözlediklerine işaret eden Çelik, “Yaratılan sınıfçılıklada ekonomik sorunların hat safhada olduğu ve bunun bireyler üzerindeki psikolojik ve fiziksel şiddete dönüşmesi gözlemler arasındadır. İslamiyet adı altında çocuklara kıyılan nikâhın kişide yarattığı patolojik durumların intihar adı altında katliama dönüşmesi en önemli veriler arasında olmaktadır” diye konuştu.

‘EĞİTİM SİSTEMİ KATLİAMA KAYNAKLIK EDİYOR’

Kampanya kapsamında sürdürülen çalışmalarda ensest ilişkilerin de oldukça yaygın görüldüğüne dikkat çeken Çelik, “Aile içi ensenstin yoğunca yaşanıyor olması, toplumun habersiz olduğu cinneti göstermektedir. Ve sistemin intihar olarak dillendirdiği katliama en büyük neden olarak veriler arasında yerini almaktadır” dedi.

Eğitim sisteminin gençler üzerindeki etkilerinin de kadın katliamına kaynaklık ettiğini vurgulayan Alev Çelik, bu sorunlar karşısındaki mücadelelerine Kadın Yaşam Merkezi ve Türkiye Kadın Derneği Federasyonu Başkanlığı’nın katkı sunduğunu ekledi.

Çelik, Rojîn Kadın Yaşam Merkezi’nin 4 mahallede 400 kadınla yüz yüze yapılan görüşmelerle ‘şiddet öğeleri’ üzerine anket çalışması gerçekleştirdiğini, anketin sonucunun ise Haziran sonu itibarı ile tamamlanacağını söyledi.