KJA'lı kadınlar Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu

KJA Halfeti Bileşenleri Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Kadın kadındır yarım aklındır" diye seslenerek, kadına dönük ayrımcı ve cinsiyetçi yaklaşımlarını protesto etti.

Kongreya Jinen Azad (KJA) Halfeti Bileşenleri, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadınlara dönük yaklaşımına ilişkin basın açıklaması yaptı. Halfeti ilçesinin Yukarı Göklü (Gogana Jorin) Mahallesi'nde yapılan açıklamaya; Halfeti Belediyesi Eş Başkanı Ayşe Durmuş, DBP Halfeti İlçe Eş Başkanı Afife Canpolat ve çok sayıda kadın ve KJA aktivisti katıldı. Açıklamada üzerinde "Kadın kadındır yarım aklındır" yazılı pankart açıldı. KJA Halfeti Bileşenleri adına basın metnini okuyan KJA aktivisti Fatma Korkmaz, Erdoğan'ın lideri olduğu totaliter rejimin, kadınlığı her gün; aile, annelik, vatan, ulus gibi “kutsal” kodlarla yeniden tanımlayarak, faşizmi inşa sürecine giriştiğini söyledi. Korkmaz, yetkililerin tecavüzcülerin korurken her fırsatta ölüm, katliam, işsizlik ve cinsel saldırılardan kadınların sorumlu tutulduğunu belirterek, katliamların tartışıldığı dönemde dahi kadınların bedeni ve doğurganlığı üzerinden gündemi değiştirmeye ve gündeme yön verme politikasının yürütüldüğünü kaydetti.

'ERDOĞAN KADINLARI HEDEF ALMAYI GÖREV HALİNE GETİRDİ'

Korkmaz, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her fırsatta "Kadınlar erkeklerle eşit olamaz, bu doğaya aykırı" ve "Zürriyetimizi artıracağız. Neslimizi çoğaltacağız. Nüfus planlamasıymış, doğum kontrolüymüş hiçbir Müslüman aile böyle bir anlayış içinde olamaz" diyerek kadın özgürlük mücadelesine karşı bir savaş içerisinde olduğunu söyledi. "Aile şirketi haline getirdiği kurumlar aracılığıyla kadın bedeni üzerinden faşizmi inşaya girişen Cumhurbaşkanı, yine kendi hayatının öznesi olmaya çalışan kadınları hedef aldı" diyen Korkmaz, söyle devam etti:

"Erdoğan, geçtiğimiz günlerde bir kez daha kadınların tercihlerine dair düşüncelerini ifade ederek şöyle konuşmuştu: 'Çalışıyorum’ diye annelikten imtina eden bir kadın, aslında kadınlığını inkar ediyor demektir. Anneliği reddeden, evini çekip çevirmekten vazgeçen bir kadın, iş dünyasında istediği kadar başarılı olsun, özgünlüğünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır, eksiktir, yarımdır.' Toplumsal olaylarda en hızlı tepki veren, en organize olan, ses çıkaran kadınlardan korkan Erdoğan, her toplantı ve açılışta kadınları hedef almayı bir görev haline getirirken, en güçlü cevap ise her defasında yine kadınlardan geldi. Kadınların kazanımlarına göz diken ve kadınlara ‘Ölün, şiddet görün, tecavüze uğrayın, ama boşanmayın, sesinizi çıkarmayın, vatan için doğurun’ diyen zihniyete karşı kadınlar olarak daha fazla kadın özgürlük mücadelesine sarılacağız, varız, var olacağız, buna alışın."

'CUMHURBAŞKANI YARGILANMALIDIR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı konuşmaların Anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Korkmaz, "Çünkü dil, din, ırk ayırımcılığı gibi kadın erkek eşitliğine ters düşen bu ayrımcılığı ‘Doğuran kadın kadındır, doğurmayan yarımdır’ cümlesiyle geldi. Bir Cumhurbaşkanı’nın ana görevi ülkesinin refahını, vatandaşının güvenliğini sağlamaktır ve vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmamaktır. Cumhurbaşkanı sürekli kadın erkek eşitliğine inanmadığını söylüyor ama Türkiye’nin imza attığı uluslararası anlaşmalar Türkiye Cumhuriyeti’nin inandığını gösteriyor. Kadınlığı annelik üzerinden tanımlamanın, kaç çocuk doğuracağı, çalışıp çalışmayacağı konusunda kafa yormanın Cumhurbaşkanı’nın asli görevleri arasında olduğunu düşünmüyoruz. Kadın cinayetleri, çocuk istismarı, kadın işsizliği, erkek şiddeti konularında kafa yorması daha faydalı olacaktır. Cumhurbaşkanının bu sözleri yargılanmalıdır. Kamuoyuna suç duyurusunda bulunuyoruz" diye konuştu.

Açıklama "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Jin jiyan azadi" sloganları ile son buldu.

...