KJA: Temel gündemimiz Önderliğin özgürlüğü ve statü talebidir

KJA Koordinasyon Sözcüsü Ayla Akat Ata, "Temel gündemimiz Önderliğin özgürlüğüdür ve statü talebidir" dedi.

Kongreya Jinên Azad (KJA) Siyaset Komisyonu öncülüğünde Amed'teki Cegerxwîn Kültür Merkezi'nde toplantı yapıldı. KJA sözcü ve üyelerinin yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP'li tüm kadın vekillerin ve belediye eşbaşkanlarının katıldığı toplantının ilk bölümü basına açık gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan KJA Koordinasyon Sözcüsü Ayla Akat Ata, kadının kaybettiği yerde, toplumların iktidarın yanında yer alması halinde bir gelişmeden söz edilemeyeceğini ifade etti.

Ata devamla, "Türkiye'de siyaset yapmak için ya ekonomik gerçekliğiniz olacak ya bürokrasinin belli kademelerinde kendinizi var edeceksiniz ya da feodalitenin yer verdiği alanlarda kendinizi var edeceksiniz. Bu alanlara baktığımızda ne ekonomi ne diploması alanında ne de dini alanda kadına yer verilmiyor ta ki Kürt kadınları demokratik, ekolojik paradigmayı siyaset zeminine taşıyana kadar. Bu sistem tartışmaya ve dönüştürülmeye muhtaçtır " diye konuştu.

"Siyasette örgütlü kadın ne değiştirdi" diyen Ata, 1991'de bir kadının sesinden parlamentoda eşitlik ve özgürlükten bahsedilmesine verilen refleksin bugün de devam ettiğini vurguladı. 1991'de 1 olan kadın vekil sayısının 2015'e gelindiğinde Meclis'te kadın grubu kuracak düzeye geldiğine dikkat çeken Ata, saldırgan egemen bir zihniyetle karşı karşıya olduklarını söyledi. Yerel yönetimlerdeki kadın gerçekliğinin büyük bir tehlike olarak görüldüğünü de vurgulayan Ata, belediyelerde eşbaşkanlık sistemiyle hayata geçirilen başarının hedef haline getirildiğini belirtti.

KJA Koordinasyon Sözcüsü Ata, "Devletin hastalıklı zihniyeti kendisini kayyumlarla açığa çıkardı. Biz başardıkça özgürlük çizgimiz toplumsallaşacaktır. Belediyeler halkların söz hakkının olduğu yerlerdir. AKP'nin baktığı yerden belediyeler bir şirket olabilir ve zor durumda kalındığında kayyumlar atanabilir ama belediyeler ticari işletme değildir. Belediyeler halkın temsil makamıdır. Sistemin hastalıklı zihniyeti kayyumlarla kendisini var etme derdindedir" dedi.

7 Haziran seçimini başarı olarak ele aldıklarını ifade eden Ayla, HDP'nin başarısının iktidarları ürküttüğünü söyledi. Halkların birliktelik arzusunun kriminalize edildiğini kaydeden Ata, "Kadınların özü itibari ile devrimci bir karaktere sahibiz ve değişim dönüşüm olmayana kadar inanmayacağız" diye konuştu. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ve kayyumların neye hizmet ettiğini soranlara cevap veren Ata, tek amacın halkları bölme ve parçalamaya hizmet ettiğini dile getirdi. 

Türkiye'nin temel sorununun parlamenter sistem olarak karşılarına çıktığını ifade eden Ata, Başkanlık sisteminin gelmesiyle krizlerin yönetileceği algısının yaratılmak istendiğini ifade etti. Asıl sorunun Kürt sorunu ve demokrasi sorunu olduğuna dikkat çeken Ata, KJA'nın çatısında olan tüm kadınların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın perspektifini hayata geçirme kararlılığında olduğunun altını çizdi. Ata, erkek sistemin kadınlara köleliği dayatmasına karşı özgürlük diye haykıracaklarını vurguladı ve "Kazanma hattının özgürlük hattı olduğunu bileceğiz. Temel gündemimiz Önderliğin özgürlüğüdür ve statü talebidir" diye konuştu. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın kadın sağlık çalışanlarına cinsel saldırının önünü açan "Acil servislere bayramda vatandaşlar gidiyorlarmış. Ne için gidiyorlarmış biliyor musunuz? Kız bakmaya gidiyorlarmış" sözlerine tepki gösteren Ata, kadınlar açısından acil servislerin bozuk zihniyetlerin tedavi edilmesi anlamını taşıdığını söyledi. Ata, "Hastalıklı zihniyet tabi ki tedaviden kaçacak. Aynı hastalıklı zihniyet yöresel, ulusal kıyafetlerimize de saldırdı" ifadelerini kullandı. 

Toplantı basına kapalı olarak devam ediyor.