KNK, ‘Jin Jiyan Azadî’ devriminin 2’nci yılını kutladı

KNK Kadın Komisyonu, “Jin Jiyan Azadî” devriminin 2’nci yılında tüm kadınları daha fazla birleşmeye ve ortak mücadele yürütmeye, İran devletinin Kürt kadınlarına ve özgürlük aktivistlerine yönelik idam ve işkence politikasına karşı tavır almaya çağırdı.

Kürdistan Ulusal Kongresi (Kongreya Neteweyî ya Kurdistanê-KNK) Kadın Komisyonu, örtünme kurallarına aykırı giyindiği bahanesiyle İran devletine bağlı “ahlak polisleri” tarafından katledilmesi ardından Rojhilatê Kurdistan ve İran’dan başlayan ve dünyada yankısını bulan ‘Jin Jiyan Azadî’ isyanının 2’nci yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Jin Jiyan Azadî devriminin üzerinden iki yıl geçti. Bu yıl dönümünü kahraman Kürt kızı "Jîna Emînî" şahsında, özgürlük ve eşitlik uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi mücadele ve direniş ruhuyla anıyoruz. Öte yandan tüm özgürlük savaşçılarına ve şehit ailelerine selamlarımızı gönderiyoruz.

Jîna Emînî'nin İran İslam rejimi güçleri tarafından vahşice katledildiği 2022'den bu yana kadınlar, Rojhilatê Kurdistan ve İran genelinde büyük bir serhildan başlattı. İran İslam Cumhuriyeti iktidarının zulmüne karşı baskı altında olan özgürlükçü halkların Jin Jiyan Azadî sloganıyla gerçekleştirdiği serhildan, doğal bir şekildeydi ve amaçlıydı.

Küresel bir simge haline gelen ve damgasını vuran "Jin Jiyan Azadî" kavramı, dünyaya yayıldı, tarih sayfalarına damga vurdu ve dünya kadınları bu slogan etrafında bir araya geldi. Bugün dünyanın dört bir yanında kadınlar baskı, ezilmişlik, eşitsizlik ve kölelik politikalarıyla mücadele ediyor ve direniyor. Kadınlar, "Jin Jiyan Azadî” felsefesinin hakikatinde seslerini yükseltiyor.

Bu slogan altında kadınların başarısının ilkesi ve koşulu, Kürt kadınlarının yüz yıllık Kürdistan’ı DAİŞ zihniyetiyle işgal eden devletlere karşı verdiği mücadeleden gelmektedir. Ataerkil ve muhafazakar zihniyete karşı mücadele deneyimine sahip Rojhilatê Kurdistan ve İran kadınları, direnişlerini sürdürerek, muhafazakar rejimin soykırım baskı ve politikalarına ve zulmüne rağmen asla teslim olmayacaklarını, özgürlük ve eşitlik için çalışacaklarını kanıtladılar.

Kürt kadınlarının bu mücadelesi erkek egemen iktidarlarını o kadar rahatsız etti ki, kadına yönelik her türlü zulme ve şiddete başvurdular. Burada iktidarların korkusu haline gelen kadınlar, özgürlük savaşçıları ve mücadelecilerine güç, inanç ve umut veriyor. Bu nedenle kadınlara yönelik saldırılarını artırdılar.

Kürdistan'daki iktidarcı ve işgalci devletler, kadınların gücünden ve iradesinden kaygılılar. Dolayısıyla kadınlar, özellikle de Kürt kadınlar ne kadar güçlenir ve örgütlenirse, iktidar ve devlet onlara yönelik şiddet politikasını da o kadar artıracaktır.

İran İslam rejimi kadın mücadelesinin gücünün bilincindedir! İntikam almak için kadın aktivist ve mücadelecilere ağır cezalar; özellikle de idam cezası vererek, bu direnişin önünü kesmek, engellemek istiyor. Ama ne korkutma politikası ne de idamlar kadının özgürlük ve eşitlik mücadelesine engel olmayacaktır. Egemenler, öldürerek ve idam ederek asla kadınlara boyun eğdiremez ve kadınların çalışmalarını engelleyemez.

Dolayısıyla bugün dünyanın birçok yerinde kadın mücadelesi yüksek bir irade ve cesaretle ilerlemekte, mücadelesinin ışığı giderek daha da berraklaşmaktadır.

Biz Kürdistan Ulusal Kongresi-KNK olarak, Kürdistan'daki ve yurt dışındaki Kürt kadınları, "Jin Jiyan Azadî” devriminin kutsal ruhuyla birleşmeye ve daha fazla ortak mücadele yürütmeye çağırıyoruz.

Tüm uluslararası kuruluşları, demokratik kurumları ve kadın hareketlerini, Kürt kadınlarına ve özgürlük aktivistlerine yönelik yok etme, öldürme ve işkence politikasına karşı tavır almaya çağırıyoruz.