Koçerlikten gerillaya: Newal Sidar

Newal Sidar, Şemzinan’a bağlı Haruna Karakolu'na yapılan saldırı sonucu fedai ruhla yaşamını yitirmişti. Gerilla arkadaşları, Sidar'ın mücadeleci yönlerini anlattı.

Newal Sidar, Şemzinan’a bağlı Haruna Karakolu'na yapılan saldırı sonucu fedai ruhla yaşamını yitirmişti. Gerilla arkadaşları, Sidar'ın mücadeleci yönlerini anlattı.

Asıl adı Şirin Şems olan Newal Sidar, Doğu Kürdistan’ın Maku şehrinde 1991 yılında dünyaya gelir. İran devletinin kadınlar üzerindeki yoğun baskı ve geri yaklaşımları, Rojhilat Kürdistanı'nda da etkisini sürdürüyordu. Yaşadığı bölgede yoğun bir baskı altında olan kadınların her türlü yaşam hakından mahrum bırakılması gerilla Newal’i özgürlük arayışına çekmişti. Adaletsizliğin, zulmün, baskının hüküm sürdüğü bir yaşamı kabul etmedi; özgür bir yaşam için 2006 yılında PKK hareketine katıldı.

Gerilla Newal ailesiyle beraber koçerlik yaparak bir yaşam sürer. Yaylalarda koçerlik yaparak büyüyen Newal, gerillada dağ yaşamına çabuk adapte olur. Küçük yaşında özgürlük mücadelesinde yerini alır; yaşamının hiçbir anını boş geçirmez, mücadele içerisinde her anın dolu değerlendirilmesi gerektiğini söylerdi. Özgürlüğünü elinden alanlara karşı adeta savaş açan Newal, özgürlük mücadelesinin zaferle sonuçlanacağı umudunu hep korudu. 'Eğer bir şehadet olacaksa onurluca olmalıdır' diyen Newal, 2012 yılında başlatılan Şemzinan hamlesinde yerini alır ve 14 Eylül 2012'de Şemzinan’a bağlı Haruna Karakolu'na yapılan eylem sonucunda yaşamını yitirir.

Gerilla arkadaşları Newal’in mücadeleci kişiliğini ANF'ye anlattı...

'GERİLLA YAŞAMINA VE YOLDAŞLIĞA BAĞLIYDI'

Gerilla Sema Afrin: "Newal yoldaş, arkadaşlar içinde çok sevilen, duruşuyla, katılımıyla örnekti. Bize her zaman evdeki yaşamını anlatırdı. Evdeki yaşamı koçerlikle geçmiş, burada olduğu gibi evde de çok çalışan biriymiş. Bu yaşam tecrübesinden dolayı da gerilla yaşamına çok erken alıştı. Newal arkadaş da her yönlü bir gelişim görebiliyorduk. Newal arkadaşla Metina’da özgün bölükte birlikte kaldık. Genç ve canlı olan Newal arkadaşın, nerede kalmışsa orada yeri belliydi. Kuzey Kürdistan’a gitme isteği, kadın özgürlük çizgisinde derinleşmeye çalışması, Önderlik gerçeğini anlama, kavrama çabası çoktu ve bu temelde de yoğunlaşmaları vardı. Newal arkadaş bu temelde bir yaklaşım içindeydi. Gerilla yaşamına tutkuyla bağlıydı. Askeri olarak da çok başarılı bir arkadaştı. Gerillanın askeri yaşamına yönelik yoğunlaşmaları vardı. Newal arkadaşta yoldaşlık ruhu çok öndeydi. Yoldaşını düşünen ve ona emek veren bir arkadaştı. Yaşam yönünde kendisini geliştirmiş, parti yaşamına ve Önderliğe olan bağlılığı çok güçlü bir yoldaştı.

'ROJHİLAT KADINLARI İÇİN GÜÇLÜ MÜCADELE YÜRÜTMEYİ İSTİYORDU'

Newal yoldaş, her konuşmasında Rojhilat gerçeğinden bahsediyordu, kadınların artık baskıdan kurtulması gerektiğini söylüyordu. 'O sistemden kaçtım, gerillada Rojhilat kadınları için çok güçlü bir mücadele yürütmem gerekir. Çünkü Rojhilat sisteminde kadın baskı altındadır. Erkek egemenlikli sistemde yaşıyor. O sistemi kabul etmedim ve burada o sisteme karşı çok büyük bir mücadele yürütmem gerekir' diyordu. Newal arkadaşı, kedisini geliştirmiş, militanlık düzeyine ulaştırmış bir arkadaş olarak görüyorduk. Arkadaşın her konuda yoğunlaşması çok derindi. Newal arkadaşta bir Rojhilat kadını olarak o gücü, umudu görebiliyorduk. Diyebilirim ki, Newal arkadaş hayallerini gerçekleştirdi, şehadetiyle amacına ulaştı. Her ne kadar duygusal olarak şehadeti bize acı gelse de gerçekten de Newal arkadaş fedai bir ruhla düşman üzerine gitti. Düşmana karşı o kinini, öfkesini dışa vurdu. Başarılı da oldu. Her zaman isteklerini dile getirirdi. 'Eğer bir şehadetimiz olacaksa onurlu olmalıdır' diyordu. Bu temelde Şemzinan hamlesinde üstlendiği rolü başarıyla üstlenmiş ve Haruna Karakolu'na yapılan eyleminde fedaice şehadete ulaştı."

'İŞİNİ BİTİRMEDEN BİR YERE GİTMEZDİ'

Cigerxwîn Gerdî: "Newal arkadaş yaşamda, yaptığı işlerde, gittiği görev ve eylemlerde hep titiz yaklaşırdı, planlıydı. 2011 yılında Xınêre alanında gördüm ilk olarak. Bir görev amacıyla onların bölüğüne gitmiştik. Bir buçuk ay kadar bir süreliğine orada kaldık. Tim komutanı olan Newal arkadaş, yoldaşlarına öncülük eden değerli biriydi. İşlerini başarıyla yaptığına tanık oldum. O bir buçuk aylık süre zarfında mağara yapımıyla uğraştık birlikte. Duruşu, yaşamı ve yoldaşlığıyla güç veren bir arkadaştı. Yoldaşlığa büyük değer veren, düşünsel-ideolojik anlamda duruş sahibi bir yoldaştı. Hiçbir işe 'yapamam' biçiminde yaklaşmadı. Her işe koşturdu. O işi bitirmeden bir yere gitmek istemiyordu. İş ayrımı yapmazdı, onun için asıl olan çalışmaktı.

'HEM ÖĞRETİYOR HEM DE CESARET VERİYORDU'

Şemzinan hamlesinin başlamasıyla kendisi de hazırlık içerisine giren Newal arkadaş aynı zamanda arkadaşlarını da hamleye hazırlama çabası içerisindeydi. Günlük işlere de özenle yaklaşan Newal arkadaş; yemek yapmaktan tutalım manga düzenine kadar yaşamda nasıl yapmamız gerektiğini bize öğretirdi. Bizim fazla bir tecrübemiz yoktu bu tür konularda. Ben ondan çok şey öğrendim. Hangi işi nasıl yapmam gerektiğini gösterdiği gibi güç ve cesaret de vermekteydi bana. Her zaman coşkulu ve moralliydi. Onun moralinin bozuk olduğu bir günü bile anımsamıyorum. Kitap okumaya zaman ayırır, Önderliğin savunmalarını okurdu. Tüm bu özellikleriyle o örnek bir militandı. Çok şey aldığım değerli bir yoldaşımdı. Newal yoldaş başta olmak üzere tüm devrim şehitlerini saygıyla anıyor ve anılarına sadık kalacağımın sözünü veriyorum."