Kürt tutsağa Türkiye'ye teslim etme tehditi

İran'da 7 yıldır cezaevinde olan siyasi tutsak Qedriye Qadir'ın cezasının tamamlanmasının ardından şimdi de Türkiye'ye teslim edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.  

İran'da PKK davasından tutuklanan ve 7 yıldır cezaevinde olan siyasi tutsak Qedriye Qadir'ın cezasının tamamlanmasının ardından Türkiye'ye teslim edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Doğu Kürdistan (Rojhilat) İnsan Hakları Örgütü'nün verdiği bilgiye göre, tutuklandığı zaman 18 yaşından küçük olduğu için Yasuc kentindeki bir eğitim ve rehabilitasyon merkezine gönderilen Qedriye Qadir'ın 7 yıllık cezası tamamlandı. Cezası tamamlanan Qadir'in yabancıların gönderildiği Urmiye kentindeki bir cezaevine nakledildiği bildirildi. Bu durum da PKK davasından tutuklanan Qadir'in Türk devletine teslim edilmesi endişesine neden oldu.

Rojhilat İnsan Hakları Örgütü, Qadir'in ailesinin tahliye için gerekli olan evrakları Urmiye Mahkemesi'ne teslim ettiğini ve mahkemenin de söz konusu belgeleri İran Nüfus Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği ancak bir yanıt alınmadığını aktardı. Bu durumun da Qadir'in ailesinde çocuklarının Türk devletine teslim edilme endişesi doğurduğu bildirildi.

İran'ın Yasuc kentinde 7 yıl önce "PKK üyeliği" iddiasıyla tutuklanan Qadir'ın ailesi, çocuklarının Türkiye'ye teslim edilmemesi için mahkemeye başvurdu.