Kürt kadın hareketi temsilcileri Arjantin'deki kadın buluşmasına katıldı

Her sene başka bir şehirde yapılan ve bu sene 30'uncusu düzenlenen kadın buluşması Mar del Plata'da gerçekleştirildi.

Her sene başka bir şehirde yapılan ve bu sene 30'uncusu düzenlenen kadın buluşması Mar del Plata'da gerçekleştirildi. Toplantıda Kürt Kadın hareketinin tecrübelerinin Arjantin kadın mücadelesi açısından bir ihtiyaç olduğu ve yeniden Arjantinli kadınlar olarak Kürt Kadın Hareketi ile dayanışmanın gerekliliği ifade edildi.

Bu sene 30'uncusu gerçekleştirilen ve her sene başka bir ülkede düzenlenen 'Kadın buluşması' Mar del Plata'da gerçekleştirildi. Buluşmaya tüm siyasi partiler, insan hakları örgütleri, sendika, feminist örgütler, kadın kooperatifleri ve kadın derneklerinin de katılımıyla 60 bin kadın katıldı. 30'uncu 'Kadın Buluşması'na tüm dünya çapında da duyulan "Ni Una Menos" (Bir kadın daha eksilmesin) kampanyası damgasını vurdu. 3 Haziran 2015'te ulusal çapta gerçekleştirilen bu kampanya ile Arjantin'li kadınlar hükümetin kadına karşı her türlü şiddeti engellemek üzere sorumluluk alması çağrısında bulundular. Kürtaj hakkı başta olmak üzere, insan kaçakçılığı, zorla fuhuş yaptırma ve daha birçok sebeple oldukça artan kadın cinayetleri konusunda duyarlılık oluşturmayı hedefleyen kampanyaya yoğun bir katılım gerçekleşmiş ve uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı.

KÜRT KADIN HAREKETİ TEMSİLCİSİ BULUŞMAYI SELAMLADI

Buluşmaya Kürt Kadın Hareketi ve Latin Amerika temsilciliği de katılırken, Kürt Kadın Hareketinin mücadelesi ve Rojava'da Kadın Devriminin konu edildiği bir panel düzenlendi. Buluşmanın ilk gününde açılışta KJK'nin mesajı okundu. Kürt Kadın Hareketi bu mesajında Arjantin'deki buluşmayı selamlarken başta Rojava olmak üzere Kürdistan'da yürütülen mücadelenin evrensel bir mücadele olduğunu ve erkek egemen sistemin ancak ortak mücadeleyle aşılacağı vurgulandı. Ayrıca özgün kadın örgütlülüğünün yeni bir alternatif oluşturacağı belirtilirken, Kadın Buluşmasının başladığı 10 Ekim gününde Ankara'da halklara dönük gerçekleştirilen bombalı saldırıda yaşamını yitirenler anıldı. 30'uncu Ulusal Kadın Buluşması kapsamında kadın, çevre, küreselleşme, şiddet, savaş, gençlik, kültür ve toplumun tüm alanlarına ilişkin sorunları ele alan 60 Atölye kurulurken, "Uluslararası krizin kadınlar üzerindeki etkisi" ile "Öz savunma ve kadına karşı şiddete karşı mücadele yöntemleri" atölyelerinde Kürt Kadın Hareketinin mücadele yöntemleri, toplumsal sorunları ele alışı ve çözüm yöntemleri ve tecrübeleri oldukça büyük ilgi gördü. Bu deneyimlerin Arjantin kadın hareketleri açısından örnek ve referans teşkil ettiği belirtildi. 

ROJAVA MÜCADELESİ ANLATILDI

Atölyelerin ardından "Kürt Kadın Hareketi ve Mücadelesi' konulu konferans düzenlendi. 2000 kişinin katıldığı Konferansta Latin Amerika temsilciliği Kürt Kadın Hareketinin Rojava'da yürüttüğü mücadele ve kadın hareketi üzerine sunum yaptı. Sunumda Kürt kadınlarının mücadelesinin ancak yüzde 10'unun DAİŞ'e karşı yürütülen savaş olduğu ve mücadelenin yüzde 80'inin demokratik ve cinsiyet özgürlükçü toplumu geliştirmek üzere erkek egemen zihniyete karşı yürütüldüğü ifade edildi. Ayrıca, 20 yıldan fazladır dağlarda yeni yaşamı oluşturmak için mücadele eden PKK militanlarının yaşamlarına ve eğitimlerine değinildi. Çok ilgi çeken bu konferansa Buenos Aires ve Mar del Plata Basını da katıldılar. Konferans alanında PKK ve PAJK'lı militanları ve YPJ kadın birliklerinin fotoğraf sergisi de oldukça ilgi çekti. 

Buluşmanın son gününde gerçekleştirilen ve Arjantin'in dört bir yanından gelen 60 bin kadının katıldığı yürüyüşte kadın örgütlenmeleri, sendikalar, kolektifler, sivil toplum örgütleri, feminist örgütlenmeler, genç kadın örgütlenmeleri, kendi renkleriyle kendi slogan ve pankartlarıyla Mar del Plata'yı rengârenk bir şehir haline getirdi. Yürüyüş boyunca sık sık "Bir eksik olmayacağız! Kadın cinayetlerini durdurun!", "Kürtaj nedeniyle ölüm cinayettir", "Kilise ve devlet ayrılsın", "İnsan kaçakçılık şebekeleri çökertilsin" ve "Taciz ve tecavüz son bulsun" sloganları atıldı. Kürt Kadın Hareketi ve mücadelesiyle dayanışma gösteren Arjantili kadınlar, yürüyüş boyunca bunu ifade eden pankart ve dövizler ile YPJ Bayrakları, Arin Mirkan ve Zeynep Celaliyan fotoğraflarını taşıdı.

YÜRÜYÜŞE POLİS MÜDAHAL ETTİ

Yürüyüş öncesi gerçekleştirilen konuşmada, buluşmaya önemli bir katılımın olduğu belirtilirken Kürt Kadın Hareketinin tecrübelerinin Arjantin kadın mücadelesi açısından bir ihtiyaç olduğu ve yeniden Arjantinli kadınlar olarak Kürt Kadın Hareketi ile dayanışma gerekliliği ifade edildi. Yürüyüş ardından polis ve Ultrafa ulusalcı örgütlenmesi ile kadınlar arasında bir çatışma yaşandı. Ardından polis kadınlara gaz sıkarak müdahale etti ve kiliseyi proteste etmek isteyen üç kadın gözaltına alındı.

Hem Buluşma öncesi hem de sonrasında Arjantin basınında Kürt Kadın Hareketinin katılımını konu alan haberlere yerel ve ulusal basının yanı sıra sosyal medyada yaygınca yer verildi.

...
...