Linz’de kadına yönelik şiddet konulu panel

Avusturya’nın Linz kentinde “Kadına yönelik şiddet, tecavüz ve aile içi şiddet” konulu bir panel düzenlendi.

Avusturya’nın Linz kentinde “Kadına yönelik şiddet, tecavüz ve aile içi şiddet” konulu bir panel düzenlendi.

Çok sayıda kişinin katıldığı panelde Selen Doğan “Kadına yönelik şiddet, tecavüz ve aile içi şiddet” konulu bir sunum yaptı.

Şiddet mağdurlarının yüzde 83’ünün 20 yaşın altında olduğunu söyleyen Doğan, 20 yaşın altındakilere yönelen şiddet suçlarına verilecek cezaların “çocuk” tanımına göre belirlenmesini önerdi.

Çetelede taciz olaylarının faillerinin üçte birden fazlasının öğretmen, okul müdürü gibi eğitimciler olması dikkat çekici olduğunu söyleyen Doğan, “Cinsel saldırı faillerinin yaklaşık yüzde 20'sinin güvenlik mensubu olarak kaydedilmesi de şaşırtıcı değilse de düşündürücüdür. Demek ki ‘eğitim şart’ ezberinin dilimize pelesenk olmadan önce tartışılması gerekiyormuş. Ülkenin kurtuluşunu militer çözümlerde arayanların, orduyu tek güvence sayanların, kutsal vatan toprağını anne metaforu ile açıklayıp vatanın bütünlüğünü korumaya ahdetmişlerin kadının vücut bütünlüğüne saldırmasındaki çelişki sandığımızdan derinmiş. Vatan toprağını namusla özdeşleştirip onun için ölmeyi göze alacağını söyleyenler, namusun yalnızca kadınların mülkü olmadığını gösteren bir insanlık suçuna, tecavüze meyledebiliyorsa bunun düşünülmesi gerekir” dedi.

Bu suçun yöneldiği kadınların önemli bir bölümünün isimleri, dilleri farklı diye buna maruz kaldıklarını da bildiklerini söyleyen Doğan, evliliğin yaşam döngüsünün bir durağı olarak mutlaklaştırılmaması gerektiğini belirtti.

“Bir tercih, özgür bir seçim olmalı. Her iki kadından biri eşinin şiddetine maruz kalıyorsa bir tercih yapmalıyız: Kadınların canı pahasına kutsal aileyi korumak mı, yoksa bireyi önceleyip yaşam hakkı gibi temel hakları güvenceye almak mı? Hükümet ve onun siyasetçileri ilkini kahramanca savunurken Türkiye rekordan rekora koştuğunu cinsiyet eşitliğinde son sırada... Çocuk evliliklerini önlenmiyor... Muhafazakarlık körüklenirken hak hukuk mücadelesi aşağı çekiliyor” diyen Doğan, kadınların öldüğünü, başbakan ve onun kadından sorumlu bakanının camdan baktığını söyledi.