Londra’da 25 Kasım etkinlikleri

İngiltere'nin başkenti Londra'da kadın örgütleri 25 Kasım nedeniyle ortak bir eylem gerçekleştirdi.

Londra’da bulunan Türkiyeli, Kürdistanlı ve Rojavalı göçmen kadın örgütleri gerçekleştirdikleri gösteri ve basın açıklaması ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin politikalarını ve yapacakları eylem ve etkinlikleri kamuoyu ile paylaştı.

21 Kasım Cumartesi günü, saat 14:00 de Wood Green Kütüphanesi önünde bir araya gelen kadınlar, İngilizce ve Kürtçe “Kadınız, Savaşa ve Şiddete Karşı Öz savunmadayız” yazılı pankart ve değişik talep ve özlemlerini, mücadele kararlılıklarını dile getiren yazıları iliştirdikleri mor bir bez açtılar. Rojavalı kadınların YPG ve YPJ bayrakları ile katıldığı eylemde, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Roj Kadın Meclisi ve Yeni Kadınlar da yer aldı.

SKB temsilcisinin açılış konuşması ile başlayan eylem, Ekin Wan şahsında şiddet ve direnişlerde yaşamlarını yitiren kadınlar için 1 dakikalık saygı duruşu ile devam etti.

İngilizce ve Türkçe yapılan basın açıklamasında, son dönemlerde tüm coğrafyalarda artan savaş ve şiddet politikaları, Ortadoğu ve Kürdistan’da yaşanan saldırı ve katliamlar hatırlatılarak; “Ataerkil sistemin tüm bu şiddet ve kırım uygulamalarını sadece kınamanın yeterli olmadığını düşünüyoruz. Londra’da bulunan kadın örgütleri ve bireyleri olarak, Rojava ve Kobane’deki kadın direnişi ve öz savunmasından, Cizre, Silvan ve Nusaybin’deki direniş ve öz savunmadan ilham alarak yola çıkmaya karar vermiş bulunuyoruz! 25 Kasım’ı Savaşa ve Şiddete Karşı Özsavunma perspektifi ile karşılıyoruz.

Kadına yönelik her tür şiddet karşısında; birleşik örgütlü gücümüz başta olmak üzere fiili meşru mücadele yöntemlerini kullanacağımızı ilan ediyoruz!.. Kadına yönelik şiddet uygulayan kişi ve kurumları teşhir edeceğimizi ve meşru müdafaa hakkımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz!..” dendi.

Tüm kadınları eşit, özgür ve şiddetsiz bir dünya için elele vermeye çağıran Rojavalı, SKB’li, Roj Kadın Meclisi, Yeni Kadın, Kırkısraklı, Kaşanlı ve İMECE’li kadınlar, yapacakları eylem ve etkinliklerin duyurusunu yaparak eylemlerini sonlandırdılar.

Yaklaşık 1 saat süren gösteri süresince İngilizce, Türkçe ve Kürtçe; “Kadınlar, Şiddete Karşı Birleşin”, “Şiddete Karşı Özsavunmaya!”, “Savaşa Karşı Özsavunmaya!”, “Kadınların Öfkesi Katilleri Boğacak!”, “Gelsin baba, gelsin devlet, gelsin jop, inadına isyan, inadına isyan, inadına özgürlük!”, “Jin Jiyan Azadi!” sloganları atıldı.

Duyurusu yapılan eylem ve etkinlik tarihleri:

25 Kasım Çarşamba, saat: 12:00-14:00 arası İngiltere Başbakanlığı önünde protesto gösterisi,

26 Kasım Perşembe saat: 18:00’de, HDP Milletvekili Selma Irmak, SKB MYK Üyesi Hatice Güden, PYD Kadın Temsilcisi Rohash Efrin’in konuşmacı olarak yer aldığı Kurdish Community Centre (KCC)’de yapılacak panel

28 Kasım Cumartesi saat 18:30’da Londra merkezde yapılacak yürüyüş.