Madrid’te on binler kadına yönelik şiddete karşı yürüdü

Madrid’de bir araya gelen on binlerce kişi, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi.

İspanya’nın başkenti Madrid’te binlerce kişi kadına yönelik şiddeti protesto etmek için yürüdü.

Madrid’de bir araya gelen on binlerce kişi, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi.

“Hepimiz burada değiliz, ölenler aramızda yok” sloganları atan kitle, 400 dolayında feminist örgütün çağrısı ile yürüdü.

İspanya’nın birçok bölgesinden eyleme katılanlar 300 otobüs ile getirildi. 20 Aralık seçimleri öncesinde düzenlenen yürüyüşe çok sayıda siyasi parti, sendika temsilcisi de katıldı. Podemos lideri Pedro Sanchez ile Pablo Iglesias da yürüyüşü katılanlar arasındaydı.

Yürüyüşe katılanlardan 61 yaşındaki Marisa Teijero ekonomik krizden dolayı çalışan kadınların büyük bir bölümünün iş yerini terk edemediğini, yürüyüşe katılamadığını söyledi.

49 yaşındaki Nacho Molino ise, erkeklerin kadına yönelik şiddete karşı düzenlenen yürüyüşte yer almasının çok önemli olduğunu söyledi. “Erkek bakış açısını aşmak için erkeklerin daha fazla eğitilmesi gerekiyor” diye de sözlerine ekledi.

İspanya hükümetinin verilerine göre, 2015 yılında 41 kadın, eşi ya da erkek arkadaşı tarafından katledildi. Katledilen kadınlardan sadece 7’si şiddet gördüğüne dair şikayette bulunmuştu.

İspanya, kadına yönelik şiddetle mücadelede Avrupa Konseyi tarafından örnek ülke olarak gösteriliyor. 2004 yılında yasaların kabul edilmesi ile birlikte bedava bir telefon hattının uygulamaya konulması, bedava hukuki desteğin verilmesi, şiddete maruz kalan kadınları koruma yöntemleri ile örnek olarak gösteriliyor.

İspanya’da 2003 yılı Ocak ayından, 2015 yılı Mayıs ayına kadar 779 kadın eşi, erkek arkadaşı ya da eski partneri tarafından katledildi.

İspanyol feminist kadın örgütleri, kadına yönelik cinsel şiddete, iş yerinde tacize ve kötü muameleye karşı örgütlenme çağrısı yapıyor.