Mahabad’da Kürt halkının öfkesi sokağa taştı

Mahabad'da Tara Oteli’nde çalışan bir Kürt genç kadının İran İstihbarat teşkilatı İtlaat elemanlarının tecavüzünden kurtulmak için 4. kattan atlayarak intihar etmesi sonrası Mahabad halkı olayın yaşandığı oteli ateşe verdi.

Rojhılat Kürdistanı’nın Mahabad kentinde Tara Oteli’nde çalışan bir Kürt genç kadının İran İstihbarat teşkilatı İtlaat elemanlarının tecavüzünden kurtulmak için 4. kattan atlayarak intihar etmesi sonrası Mahabad halkı olayın yaşandığı oteli ateşe verdi. Ferinaz Xosrowanî'nin tecavüzden kaçmak için yaşamını yitirmesinin ortaya çıkması ile halkın öfkesi sokaklara taştı.

Bu gün yerel saat ile 18:00’da Tara Oteli önünde bir araya gelen halk, Otel önünde bir süre protesto gösterisi düzenledi. Protestoya gerçek mermi ve gaz bombaları ile saldıran İran polisinin 10 kişiyi yaralaması ardından Mahabad halkı Oteli ateşe verdi. Ferinaz Xosrowanî'nin intiharına sebep olanların bulunarak adalet önüne çıkarılmasını isteyen halka saldıran polis ile protestocular arasında çatışma çıktı. İlk gelen bilgilere göre yaralı sayısının 10 olduğu dile getirilirken sayının artmasından endişe ediliyor.

Halkın, Xosrowanî’ye dönük tecavüz girişiminden sorumlu tuttuğu Tebrizli Otel müdürü Seyid Murteza Haşimi’nin de halkın protestolarının başlaması ardından gözaltına alınarak polis tarafından korunduğu sosyal medyadan duyuruldu.

Protesto gösterileri meydana gelinceye kadar suskun kalan İran makamları Otelin yakılması ardından açıklama yapmaya başladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin resmi ofisinden yapılan açıklamada olayın acilen aydınlatılması istendi. Mahabad’daki İran idari makamlarının sükûnet çağrısına rağmen sokak eylemlerinin devam ettiği gelen bilgiler arasında.

...