Mezopotamya Kadın Sanatçıları 3. Konferansını yaptı

Mezopotamya Kadın Sanatçıları, 3. Konferansını “Şehit Mizgin çizgisinde halkın kültür ve sanatına öncülük edelim” şiarı gerçekleştirdi.

Mezopotamya Kadın Sanatçıları, 3. Konferansını “Şehit Mizgin çizgisinde halkın kültür ve sanatına öncülük edelim” şiarı gerçekleştirdi. Rojava’da DAİŞ çetelerine karşı savaşırken yaşamını yitiren Viyan Peyman’a adanan konferansta Kürdistan’da ilan edilen öz yönetimler de selamlandı. Konferansın sonuç bildirgesinde ise, “Konferansımızda kadın kültür komünlerine ve komiteleşmesine ağırlık verilmesi kararlaştırılırken, Kürt kültürünün asimilasyona uğramaması için kadın etrafında gelişen ve gelişecek olan özgür kadın ve özgür toplum paradigması çerçevesinde çalışmaların yürütülmesine ağırlık verilmektedir” denildi.

Almanya’nın Köln kentindeki Kültür Sanat Evi’nde yapılan konferansa, Fransa, Almanya, Belçika ve Hollanda’dan gelen Kürt, Arap ve Fars sanatçılar katıldı. PAJK, TJK-E, TEV-ÇAND Kürdistan komitesinin de yazılı mesaj gönderdiği konferansta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kültür-sanat ile ilgili yazısı da okundu.

Ardından da bir yıllık faaliyet raporu okunarak, yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Hozan Sosin yaptığı konuşmada, “Amacımız bu konferansla beraber Kürdistan’da yürütülen direnişlere ve kadın öncülüğünde kültür-sanat dalını geliştirmektir. Bu konular üzerinde çalışmalara ağırlık verilmesi gerekiyor. Kadının kültür-sanattaki rolünü ön plana çıkartabilmeliyiz” dedi.

Ronahi Efrin ise, Kürdistan’da tarihsel bir direniş sürecinden geçildiğini söyledi. Bu süreçte böylesi bir konferansın gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu da vurguladı.

Yapılan değerlendirmeler ardından Mezopotamya Kadın Sanatçıları Koordinasyonu’nu oylama ile belirlendi.

Konferans, folklor gösterimi ardından sinevizyon gösterimi, Koma Denge Xweza’nın şarkıları ile sona erdi.

Konferansın sonuç bildirgesi de açıklandı.  Kadının kültür komünlerine ve komiteleşmesine ağırlık verilmesinin kararlaştırıldığı belirtilen sonuç bildirgesinde, “Kürt kültürünün asimilasyona uğramaması için kadın etrafında gelişen ve gelişecek olan özgür kadın ve özgür toplum paradigması çerçevesinde çalışmaların yürütülmesine ağırlık verilmektedir. Bu çerçevede Kürt kültürü ve Ortadoğu tanrıça kültürü başta olmak üzere tüm ezilen halkların kültürel değerlerinin gün yüzüne çıkartılması, tanımlanması, korunması ve sahiplenilmesi büyük bir coşku ile ele alınmıştır” denildi.

Konferansta bir dizi karara da gidildi. Kararların bazıları şöyle:

-Mezopotamya sanatçı kadınlar birliği Reber Apo’nun özgürlüğünü çalışmalarının merkezine alır.

-Mezopotamya sanatçı kadınlar birliği her türden cinsiyetçi ve egemen yaklaşımları mahkum eder ve bunun için mücadele eder. Kadına karşı şiddet, zorla ve küçük yaşta evlendirme, başlık parası, berdel, taciz ve tecavüz kültürünü bir toplum kırımı olarak kabul eder ve bu temelde kadın özgürlük mücadelesini yükseltir.

-Kadını küçümseyen, kadının emeğini yok sayan geri ve feodal anlayışları reddeder. Özellikle kapitalist modernite sisteminde, ataerkil zihniyetin cinsiyetçi yaklaşımı kadını metalaştırarak toplumdan ayırmaktadır ve kadınları cinsel bir obje olarak görmektedir. Örneğin düğünlerde kadınlar ve erkekler arasında perdenin çekilmesini toplumsal kültür olarak dayatmaktadır. Mezopotamya sanatçı kadınlar birliği bu türden yaklaşımları mahkum eder ve bu tür geri yaklaşımlarla mücadele eder.