Nurcan Arslan davasında hukuk skandalı

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Nurcan Arslan'ı öldüren eski muhtar Abdullah Melih Barış'ın duruşma tarihini, Arslan ailesi ve avukatlarına haber vermeden değiştirdi. Mahkeme, kimsenin olmadığı duruşmada kadın katilinin ifadesini aldı.

Kadın katillerine "ağır tahrik" ve "iyi hal indirimleri" uygulayarak az cezalar veren yargı, bu kez Nurcan Arslan davasında daha önce yaşanmamış bir hukuksuzluğa imza attı. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Arslan'ı öldüren eski muhtar Abdullah Melih Barış'ın yargılanacağı duruşma için 16 Haziran tarihini belirledi. Ancak mahkeme, 10 Haziran günü, Arslan'ın ailesi ve avukatlarına haber vermeden duruşma yaptı, kimsenin olmadığı salonda sanığın ifadesini aldı. Ailenin avukatı Sezin Uçar, bu durumdan Bakırköy Adliyesi'ne gittiğinde haberdar oldu. 13. Ağır Ceza Mahkemesi kalemi ise Uçar'a, "Bir yanlışlık olmuş" açıklamasını yaptı. 

Tokat'ın Almus ilçesine bağlı Kurtuluş Mahallesi'nin eski muhtarı Abdullah Melih Barış, 40 yaşındaki Nurcan Arslan'ı arkadaşlık teklifini reddettiği için öldürmüştü. Evli 3 çocuk babası Barış, Tokat'tan İstanbul'a gelerek, cinayeti işlemişti. Olayın ardından tutuklanan Barış hakkında "tasarlayarak insan öldürme" suçundan dava açılmıştı. 

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma günü olarak 16 Haziran'ı belirledi. Nurcan Arslan'ın ailesi, sanığın indirim uygulanmadan cezalandırılması için adalet mücadelesi başlattı. Galatasaray, Kadıköy ve Bakırköy'de bildiriler dağıtan oturma eylemleri yapan Arslan ailesi, imza kampanyası başlattı, herkesi 16 Haziran'da Bakırköy adliyesine davet etti.

Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmayı 10 Haziran'da Arslan'ın avukatları ve ailesine haber bile vermeden gördü, sanığın ifadesini aldı.

Ailenin avukatı Sezin Uçar, bu durumdan Bakırköy Adliyesi'ne gittiğinde öğrendi. Duruşma tarihinin neden değiştirildiğini ve neden kendilerine haber verilmediğini soran Uçar'a mahkeme kalemi, "Yanlışlık oldu" yanıtını verdi.

'BÖYLE BİR YANLIŞLIK OLAMAZ'

"Yanlışlık oldu" gerekçesine itiraz eden Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar, "Böyle bir yanlışlık olamaz. Yasa da bu yaptıklarının yeri yok. Eğer sanık, yanlış bir tarihte mahkeme için adliyeye getirilmişse de bile, ifadesi alınamaz. Sanık tutuklu. Dolayısıyla belirlenen tarih dışında duruşmaya çıkartılamaz" dedi.

"Belli ki bizim sanığa soru sormamızı engellemek için böyle bir şey yaptılar" diyen Uçar, ailenin yürüttüğü adalet mücadelesine dikkat çekti, "Ayrıca duruşmaya yönelecek kamuoyu ilgisinden de çekindiler" diye konuştu.

SANIK 'RUH SAĞLIĞI BOZUK' RAPORU PEŞİNDE

Sanık Barış, ifadesinde Nurcan Arslan'ın "sol örgüt üyesi olduğu"nu,  Arslan'ın “örgüt üyesi” arkadaşlarını polise yakalatmak için Arslan'a yakın durduğunu iddia etti. Sanık Barış, diğer kadın katilleri gibi, ruh sağlığının yerinde olmadığını ileri sürdü, bu yönde rapor verilmesi için Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesini istedi.

Avukatlara bile haber vermeden duruşmayı gören Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, adli tıp raporunun yolunu açtı. Mahkeme, sanığın muayenesinin yapılarak gözlem altına alınması gerekip gerekmediği konusunda ön rapor hazırlanması için Bakırköy Adli Tıp Şube Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verdi. 

Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 4 Ekim 2016 tarihine erteledi. 

KATİL SARAY'IN MUHTARLARINDAN
 
Nurcan'ın canını alan Abdullah Meriş Barış, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhtarlarından. Tokat'ın Almus ilçesine bağlı Kurtuluş Mahallesi'nin muhtarı. Facebook sayfasında Erdoğan'la çekilmiş fotoğrafını, cinayetten bir buçuk ay önce 12 Aralık 2015 tarihinde "Bizleri layık görenlerden Allah razı olsun" notuyla paylaşmış. 
 
Fotoğraf, Erdoğan'ın Saray'da yaptığı muhtar toplantılarına katıldığının somut kanıtı. Zaten, 30 Ocak günü İstanbul'a gelirken de "Muhtarlar toplantısına katılacağım" diyerek köyden çıkmıştı.