GÖRÜNTÜLÜ

‘Özgür Kürdistan dağlarında kadınlar Beritanca yaşıyor’

Şehadetinin 23’üncü yıl dönümünde Medya Savunma Alanlarında anılan PKK gerillası Gülnaz Karataş’ın (Berîtan) yoldaşları ANF mikrofonlarına konuştu.

Beritan’ın bir çizgi olduğunu söylen yoldaşları “Kürt halkı için teslimiyete  ve ihanetçi çizgiye karşı direnişin çizgisidir” dedi.

Türk ordusuyla işbirliği yapan KDP ve YNK güçlerinin ortaklaşarak 3 Ekim 1992’de PKK gerillalarına yönelik başlattığı saldırıda işbirlikçi güçlere teslim olmamak için 25 Ekim günü bedenini uçurumlardan atan Gülnaz Karataş’ı (Beritan) Medya Savunma Alanları’nda anan yoldaşları Beritan’a ilişkin duygu ve düşüncelerini ANF mikrofonlarıyla paylaştılar. 

BERİTAN ÇİZGİSİ KADIN ORDULAŞMASININ SOMUTLAŞMIŞ HALİDİR

Beritan çizgisinin kadın ordulaşması ve mücadelesinin çizgisi olduğunu söyleyen Koma Awazê Çîya üyesi Tekoşîn Cudî, Beritan ruhunun asılında ihanete ve teslimiyete karşı büyütülmesi gereken bir çizgi oldunu vurguladı. Cudî devamla şöyle konuştu: “Geçmişten günümüze Ekim ayından söz edeceksek olursak tarihimizde önemli bir yere sahip olduğu tartışılmazdır. Bu gerçeklik Heval Şehit Beritan şahsında kendisini göstermektedir. Şehit Beritan bir çizgidir, hem de öyle bir çizgidir ki; özgürlük tarihinde ve Kürdistan tarihinde hem iç hem de dış ihanet ve teslimiyet karşısında bir sembol olarak kendisini gösterir. Kadın ordulaşması 25 Ekim tarihinden bu yana aslında Şehit Beritan ile anılan bir mücadele hattının adıdır. 25 Ekim Heval Beritan’ın şehadet yıldönümüdür ve Ekim ayında Gurbetelli Ersöz gibi komuta gücünde olan öncü kadın arkadaşlarımızın şehadet tarihleri söz konusudur. Elbette yılın 12 ayını göz önünde bulunduracak olursak her ay şehitlerimiz var, fakat bazı isimler vardır ki sembolleşirler ve şehadetleri ile birlikte bizlere izlenmesi gereken bir hat çizerler. Özellikle Heval Beritan’ın şehadet gerçekliği ve Heval Beritan şahsında Önder Apo kadın ordulaşmasını, özgür kadın hareketi önüne hedef olarak koymuştur. Kadınlar elbette özgürlük dağlarında mücadele veriyorlardı, ama Önderliğin kadın ordulaşması projesi ile bu örgütlü bir güce kavuşmuş oldu. Şehit Beritan’ın şehadetinden sonra kadın ordulaşması oluştu. Kadın bölükleri, takımları, timleri, kadın alanları oluştu. İşte bu çizgi geçmişten günümüze Beritan ruhundan beslenmekte ve mücadele de bu çizgi temelinde yürütmektedir. Beritan ruhu aslında bugün de ihanet ve teslimiyete karşı büyütülmesi gereken bir çizgidir ve bugün kutlu bir gündür. Özellikle Önder Apo, halkımızın, dünya kadınlarının, kadın gerillaların 25 Ekim’ini kutluyorum.”

BERİTAN YENİDEN YARATMANIN ADIDIR

25 Ekim 1992'de büyük bir kahramanlık geliştiğini kaydeden YJA-Star gerillası Zeynep Nergis Botan ise şunları söyledi; “Şehit Beritan ihanetçi çizgiye karşı ve ortaklığına karşı  şavaştı ve o dönem direniş çizgisi kazandı. O zaman Beritan şehit düştü, ama şimdi yüzlerce Beritan  çıktı ve özgürlüğü tüm dünyaya yaymak için savaşıyorlar. Bugün Arin Mirkan, Şehit  Jîn, Şehit  Rojîn ve daha binlerce kadın şehidi bu hareketin yaşamını oluşturuyor. Bizim için şehadet yeniden yaratmaktır. Şehit Beritan yeniden yaratmanın adıdır. İhanetin bir kez daha yenilmesi gösterdi ki,  direncin olduğu her yerde ihanet yenilecektir.  Bugün mücadelemiz tüm dünyada tanınıyor ve biliniyorsa bu kadının mücadelesi etmesindedir. Bizde Önder APO'nun militanları olarak bu mücadele cizgisinde yürüyeceğiz. “

BERİTAN ÇİZGİSİ İKTİDARCILIĞA, İŞBİRLİKÇİLİĞE VE İHANETÇİLİĞE KARŞI ÖZGÜRLÜK ÇİZGİSİDİR

 “25  Ekim’i eşitlik,özgürlük ve barış için mücadele eden tüm dünya kadınlarına, özgürlük çizgisinde savaşan ve bunu koruyan tüm kadınlara atfediyorum” diyen  YJA-Star gerillası Ronahî Gevda Beytüşebap, sözlerini şöyle sürdürdü; “Şehit  Beritan'ın çizgisi, iktidarcı-işbirlikçi- ihanetçiliğe karşı özgürlük çizgisidir. Sergilediği direniş kendini kayallıklardan atması özgürlük çizgisini koruma çizgisidir. Tüm kadınlar için beritanın çizgisi evrenseldir. Ortadoğu'da direnen kadının sesi rengi oldu BERîTAN. Anlamını her geçen gün biraz daha büyütü. Bugün binlerce kadın ve genç kadını buluşturuyor ve binlerce kadın direniş çizgisini sarmalıyor. Önder APO Şehit Beritan şahsında savaşan özgürleşir, özgürleşen güzelleşir, güzelleşen sevilir demişti  bu temelde direnen tüm kadınların direniş gününü kutluyorum.”

...