PAJK: Sema Yüce özgür kadını ete kemiğe büründürdü

PAJK, özgür kadın mücadelesinin öncü militanlarından Sema Yüce'nin şehadetinin 18. yıl dönümü vesilesiyle açıklama yaptı. Açıklamada, Yüce'nin Kürt ve özgür kadın için rolüne dikkat çekildi.

PAJK tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Ş. Sema Yüce yoldaş yaşamı, kişiliği, duruşu, eylemi, özgürlük mücadelesindeki kararlılığı ile özgür kadın olmanın kişilikleşmesini, ete kemiğe bürünmesini ifade etmektedir" denilerek, şunlar ifade edildi:

"Ş. Sema Yüce yoldaş Ortadoğu’nun bin yıllara damgasını vuran ve bugün de aslında her kadının içinde yaşayan tanrıçalığın yaşamsallaşmasıdır. O bir tanrıça kadındır çünkü toplumu için hiç sakınmadan kendini feda edebilmiştir. Tanrıçalar topluma öncülük eden kadınlardır, toplumu koruyan, toplumu yaşatan kadınlardır. Ş. Sema Yüce yoldaş hayatını bu yola kanalize ederek, kendine bundan başka bir yaşamı layık görmemiştir. Egemenliğin karanlığına, çirkinliğine, komploculuğuna karşı bedenini bir ateşe çevirerek kendi ateşinde bütün kötülükleri yakmıştır.  Rêber APO şahsında Kürdistan halkını boğmak isteyen komploculuğa karşı en radikal ve keskin tavrı koyan yoldaşlarımızdan olmuştur. Hem yaşamı ile hem de eylemi ile tüm geriliklere, işbirlikçiliğe, gelenekselliğe, ihanete karşı koymuştur. Sema Yüce yoldaş gibi şahsiyetler kendi gerçeklikleri gereği olarak, böylesi bir yaşamı kabul edemeyecek ve buna karşı her türlü mücadele tarzını yürütebilecek kişilerdir. Söylemleri, yaptıkları, yaşamları, pratikleri ile hayatın her anında karanlığa karşı bire bir mücadele etmeyi hakikat mücadelesi olarak ele alırlar. Düşmanın kalbi olan zindan ortamında böyle bir eylem yaparak düşmanı kendi mekanında yakarak, küle çevirdi. Düşmanı kendi mekanında vurdu. Sadece eylemi ile değil yaşamı ile her zaman düşmana karşı amansız bir mücadele yürüttü, bu konuda herkese örnek oldu. bu gerçekliğini iliklerine kadar yaşayarak yoldaşlarına yol gösterdi, yoldaşlarına öncü oldu. Rêber APO ile yoldaş oldu, onunla yirmi dört saat yaşadı."

'KÜRT KADININI KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞURDU'

Yüce'nin, Öcalan, gerilla, halk ve özgürlük için mücadele eden herkese saldırıların arttığı, komploculuğun devreye konulduğu dönemde militan tavır gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyşe devam edildi:

"1998 yılında yaşanan süreç ile bu gün içinde bulunduğumuz süreç inkar ve imhanın bizlere reva görülmesi açısından aynıdır. Kürdistan özgürlük mücadelesi her dönem açısından baskıların, saldırıların acımasızlığına karşı, militanca mücadele gerçekliğinin de taviz vermeyen duruşu ile karşı koyduğu gerçekliği iç içe yaşadı. Bugün de Kürdistan halkına, Önderliğine, özgürlük mücadelesine en katliamcı politikalar dayatılmakta, insanlar sokak ortasında katledilmekte, en insanlık dışı uygulamalara maruz kalmaktadırlar. Şehirler yıkılmakta, sokaklar yangın yerine dönüştürülmekte, kadınlar, çocuklar, yaşlılar, özgürlüğe bağlı olan her insan kör kurşunların hedefi yapılmaktadır. Bu gün Kürdistan’da AKP-Erdoğan zihniyeti ile insanlık katledilmek isteniyor, insanlık onuru ve iradesi yok edilmek isteniyor. 

Tüm bu saldırılara rağmen Kürdistan halkı, gerillası öncülüğünde bu katliamcılığa karşı insanlık onuru, iradesi ve özgür yaşam isteminin mücadelesi yürütülüyor. Bizler bu katliamcı zihniyet ve onun uygulamaları ile her zaman karşı karşıya kaldık. Mücadelemizi bu gerçekliğe karşı en amansız ve cesurca, kahramanca yürüttük. Bu uğurda binlerce yoldaşımız kendilerini özgürlük fedaileri yaptılar. Bu duruş Sema Yücelerin duruşuydu, bu mücadele kararlılığı Sema Yücelerin kararlılığıydı. Bu gün demokratik öz yönetim mücadelesi ile özgür yaşamın mücadelesini veren milyonlarca insan bu yolun yolcusu. Bu uğurda şehit düşen yoldaşlarımız, yurtsever halkımız bu iradenin en somut örnekleri oluyorlar.

Sema Yüce yoldaş Kürt kadının küllerinden yeniden doğuşunun da adı oldu. Bu gün de milyonlarca kadın Sema Yüce yoldaşın izinden yürüyerek kendilerini küllerinden yeniden yarattılar. Heval Sema Yüce bir kadın olarak aynı zamanda xwebun olmanın ne demek olduğunu da gösterdi bizlere. Xwebun olmak irade olmaktır, insanlık için mücadele etmektir, onuruna, özgürlüğüne sahip çıkmak, onun için savaşmaktır. Xwebun olmak ahlaki politik toplumun devrimcisi olmak, egemenliğin tüm çirkinliğine karşı toplumsallığın güzelliklerini yaşatmak, bunu kendinde kişilikleştirmektir. Özgür kadın kişiliğinin en somut ifadesi olan Sema Yüce yoldaş Kürt kadınlarına, biz kadın gerillalara her zaman öncü olacaktır."

'DURUŞLARI EN BÜYÜK KARARLILIĞIMIZDIR'

Dirok Amed, Bahoz Colemerg, Nucan Malatya, Jîn Jîn yoldaşlarının da Yüce'nin izinde yürüyerek mücadeleyi canlı tuttuklarını belirten PAJK, "Bu yoldaşlar yaşamları ve eylemleri ile özgürlük mücadelemizin öncülerinden oldular. Düşmanın kalbinde ve beyninde kendilerini patlatarak faşist zihniyeti paramparça ettiler. Özgürlük gerillasının gücünü tüm dünyaya göstererek, düşmanın yüzünde bir tokat gibi patlamasını bildiler. Bizler de bu kahraman yoldaşlarımızın eylemleri başta olmak üzere bu dönemde yapılan tüm gerilla eylemselliklerini selamlıyoruz. Bu duruş, bu kararlılık bizim en büyük güç kaynağımızdır, bizim mücadele sebeplerimiz ve kararlılığımızdır. Bizler sonuna kadar bu duruşu yaşatacağız" diye kaydetti.

'İZİNDEN YÜRÜYEREK RUHUNU YAŞATACAĞIZ'

PAJK Koordinasyonu'nun açıklaması şöyle son buldu:

"Bugün Kürdistan’da başta kadınlar olmak üzere, milyonlarca insan Ş. Sema Yüceler'in izinden giderek düşmanın bize yaşatmak istediği kölelik düzenine, asimilasyona, inkar ve imhaya karşı koyuyor ve şehitlerimizin ruhunu yaşatıyor. Şehitlerimize verebileceğimiz en anlamlı yanıt bu mücadele kararlılığından başka bir şey olamaz. Onların anılarına cevap olmak mücadeleyi her alanda, her zeminde, her ortamda kat be kat arttırmak, bu yolda güçlü bir şekilde ilerlemektir. Bizler kadın gerillalar olarak düşmanın faşist insanlık dışı uygulamalarını boşa çıkarmaya devam edeceğiz. Şehitlerimize vereceğimiz en büyük söz; bu faşist zihniyeti bu coğrafyada bitirmek, yok etmek olacaktır. Bundan sonrada Ş. Sema Yüce yoldaşın bizlere öncülük yaptığı mücadele yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. 

Ş. Sema Yüce yoldaşı 18. şehadet yıl dönümü vesilesiyle bir kez daha anarken onun şahsında tüm şehit yoldaşlarımıza olan bağlılığımızın sözünü bir kez daha yeniliyor, şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz."