PAJK: Zilan özgür kadın çizgisini temsil ediyor

PAJK: “Şehit Zilan yoldaş bir kadın olarak mücadele içerisinde özgür kadın çizgisini temsil ediyor. Özgür kadın kimdir ve nasıl yaşar diye sorduğumuzda Şehit Zilan yoldaşın gerçekliğine bakmak bize birçok doğruyu ve gerçeği gösteriyor.”

Yazılı bir açıklama yapan PAJK Koordinasyonu, “Şehit Zilan-Zeynep Kınacı yoldaşın şahadetinin 20. yıl dönümü dolayısıyla başta Zilan yoldaş olmak üzere bütün mücadele şehitlerimizi saygıyla anıyor, anıları önünde eğiliyoruz” dedi.

Kınacı’nın 30 Haziran 1996’da gerçekleştirdiği fedai eylem ile özgürlük mücadelesinde ölümsüzleştiğini kaydeden PAJK Koordinasyonu açıklamasında şunlara yer verdi: “Şehit Zilan yoldaş sadece gerçekleştirdiği fedai eylem ile değil, yaşamı ile de devrimci mücadelemiz içerisinde öncü bir duruşa sahipti. Bir devrimci, bir gerilla, bir kadın olarak ilkeli yaşamın, direnişin, yüksek iradenin, özgürlükte ve hakikatte ısrarın sembollerinden oldu. Yaşamı, duruşu, mücadele anlayışı ve yoldaşlarına duyduğu derin sevgi ile bu gerçekliği yarattı. Bu gerçeklik aynı zamanda Rêber Apo’ya olan bağlılık ve sevginin yaratımıydı. Gerçekleştirdiği eylem aslında kişiliğinin aynasıydı. İnsanın hakikati ne ise öyle yaşar ve yapar. Heval Zilan özgürlük bilincini ve doğru yaşamın ilkelerini ve ahlakını kendi kişiliği ile birleştirdiği için iddialı bir mücadelenin tüm sahibi oldu. Özgürlük mücadelesinin mimarı olan Rêber Apo’nun öncülük yaptığı hakikat ve özgürlük mücadelesinin militanı olmayı ve bu uğurda en büyük fedakârlıkları yapmayı kendisine görev bildi. Rêber Apo’yu en derin anlayan ve felsefesini yaşatan oldu. Anlamlı bir hayat yaşadı. Şehit Zilan yoldaşın Rêber Apo’ya bağlılığı o kadar büyüktü ki canını vermenin dahi yetmeyeceğini ‘keşke canımdan daha değerli bir şey olsaydı da onu verseydim’ sözleri ifade ediyordu. Böylesine bir ifade ediş biçimi derin bir sevginin, saygının, bağlılığın, inancın, umudun, fedakârlığın ifade biçimi olabilir ancak. Bu tarz bir düşünüş tarzı elbette ki büyük bir eylemin yaratıcısı olur ve bu eylemi gerçekleştiren kişi her şeyi ile toplumsallaşır ve tarihselleşir. Bu açıdan Ş. Zeynep Kınacı yoldaş tarihe adını yazdıran, halkının tanrıçalaşan, efsaneleşen, öncüleşen militanı oldu.”

'BUGÜN KÜRT HALKI ONUN ARDINDA NİLERLİYOR'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1996 yılı Mayıs ayında kendisine düzenlenen hain komploya ve onun inkar-imha çizgisine karşı anında cevap olan Kınacı’nın özgürlük mücadelesinin komutanı ve özgürlük tanrıçası olarak tanımladığını da belirten PAJK Koordinasyonu, “Kişiliğine ve eylemine büyük anlam biçerek en büyük cevabın mücadeleyi daha da yükseltmek olduğunu söyledi. Kürt halkı da bu büyük kahramanını büyük sahiplendi. Bugün başta kadınlar olmak üzere Kürt halkı onun ardından ilerliyor. Bugün Kürdistan’da binlerce Zilan var, bugün birçok Kürt kızının adı Zilan. Kürdistan’da kadın özgürlük mücadelesinin geldiği düzeyde Şehit Zilan yoldaşın çok büyük bir rolü var. Şehit Zilan yoldaş bir kadın olarak mücadele içerisinde özgür kadın çizgisini temsil ediyor. Özgür kadın kimdir ve nasıl yaşar diye sorduğumuzda Şehit Zilan yoldaşın gerçekliğine bakmak bize birçok doğruyu ve gerçeği gösteriyor. Şehit Zilan yoldaş aynı zamanda tarihten bu yana, Kürtlüğü bitirerek Kürt kadınını da burada boğmak isteyen tüm işgalci ve talancı güçlere karşı, Kürt kadının tarihsel direnişinin günümüzdeki sembollerindendir. 1938 yılında Dersim’de katledilen binlerce kadının acısını kendi yüreğinde öfkeye ve intikama dönüştürerek, aynı Dersim’de bu kadınların hesabını düşmandan sormuştur. Şehit Zilan yoldaş Dersim’deki Beselerin, Ağrı’daki Gülnazların, Koçgiri’deki Zarifelerin, Garzan’daki Rındexanların ve daha birçok direnişçi Kürt kadının çağdaşı oldu ve anılarına en büyük cevabı eylemi ile verdi” dedi.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin her döneminin büyük gelişmelerin yaşandığı bir dönem olduğunu ve olmaya devam ettiğini de vurgulayan PAJK Koordinasyonu, her dönemin zorlu mücadelelerinin gerçekliğini taşıdığını da belirtti.

Kürdistan’da her zaman kirli savaş yürütüldüğünü, savaşın en karanlık yüzü ile karşı karşıya kalındığını da ifade eden PAJK Koordinasyonu şöyle devam etti: “Tüm bu saldırılara karşı da büyük hamleler yaparak cevap verdik. 1996 yılı bu gerçekliğin bir dönemiydi. 2016 yılı da bu gerçekliğin bir parçası ve özgürlük mücadelesi olarak büyük hamleler yaptığımız, tüm Kürdistan’da mücadeleyi devrimci halk savaşı gerçekliğinde yükselttiğimiz bir dönem. Bu yüzden bu gün komplonun ve vahşetin adı olan AKP-Erdoğan-DAİŞ zihniyeti bu kadar Kürtlere düşmanlık ediyor. Çünkü bizim başarılarımız onların yok olması demek, Kürdistan’da kapitalist modernitenin yenilgisi demek. Bu yüzden başta Bakurê Kürdistan olmak üzere, Rojava’da, Başur’da, Rojhilat’ta bize karşı savaş içerisindeler. Kirli ittifaklar peşindeler. Bundan dolayı günümüzdeki en yaşanılır ve doğru sistem olan demokratik öz yönetim sisteminin gelişmesine, Rojava Kürdistan’ındaki halkların demokratik cephede örgütlenerek mücadele etmesine karşılar. Bundan dolayı insanlık dışı katliamları uygulamaya devam ediyorlar. Fakat şu da bir gerçek ki ne kadar inkar ve imhaya başvururlarsa vursunlar, bir halkın özgürlükteki ısrarına ve kararlılığına yenilmekten kurtulamayacaklardır. Bu halk birçok defalar katliamlarla yüz yüze kaldı ancak geri adım atmadı, mücadeleye daha da kenetlendi. Kendi içinden Zilanları çıkardı. Bugün de Zilanlar çıkmaya devam ediyor. Seveler, Pakizeler, Mehmet Tunçlar, Arinler, Doğalar, Zınarlar, Diroklar, Bahozlar ve daha binlerce Zilan bu gün bu karanlık dünyanın yaratıcılarına meydan okuyor. Işığın peşinde koşuyor, ışığı koruyor, onu daha da aydınlık kılıyor. Hiçbir faşist zihniyet bu gerçekliğe bitiremiyor.”

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesi ve ideolojisi ile bir mücadele gerçekliği yarattığını da kaydeden PAJK Koordinasyonu, “Başta biz kadınları bu mücadelenin öncüsü kıldı. Şehit Zilan yoldaş bu yolda en güçlü yürüyenlerden oldu. Özgürlük militanı ve devrimci kişiliğin nasıl olduğunu yaşayarak gösterdi bizlere. Bizlerden bunu devam ettirmemizi istedi. Kadınların gücüne, iradesine, bağlılığına, öncülüğüne inandı, kadın olmanın anlamını bildi ve biz yoldaşlarına da bu konuda yol gösterdi. Bizler şimdi onun yoldaşları, savaşçıları olarak Rêber Apo’nun felsefesinde ve ideolojisinde ilerlemeye devam ediyoruz. Zilanların, Semaların, Arinlerin, Doğaların hayallerini, istemlerini, çabalarını, kararlılıklarını ve sözlerini yerine getirmekte her zamankinden daha kararlıyız. Bizler en başta da Önderliğimize karşı yürütülen tecrit-izolasyon olmak üzere halkımıza, kadınlara, gençlere, çocuklara karşı yapılan her türlü saldırıya, inkara, imhaya karşı en büyük direnişi ve savaşı vermeye devam edeceğiz. Düşmanın faşist zihniyeti ve uygulamalarını Kürdistan topraklarına gömeceğiz. Kadın gerillalar olarak düşmandan daha güçlü hesap soracağız.

Şehit Zilan yoldaş Önderliğimizin dediği gibi bizim komutanımız ve biz de onun emir erleriyiz. Böylesi büyük komutanların savaşçıları olarak başta kadınlar olmak üzere özgürlük isteyen herkesi bu onur ve insanlık savaşında mücadeleye çağırıyoruz. Bu temelde tekrardan Şehit Zilan yoldaş şahsında tüm devrim şehitlerimizi anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.