PKK: Zilan işbirlikçiliğe meydan okuyan kadının simgesidir

PKK: Zilan tarzı, teslimiyete ve ihanete gelmeyen, işbirlikçiliğe meydan okuyan, Kürt kadınının simgesi haline gelen, Beritan’ın tarzını zaferle taçlandıran bir tarzdır.

Zeynep Kınacı’nın (Zilan) eyleminin yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yapan PKK Yürütme Komitesi, PKK’nin tarihini şehitler, fedailer ve öncü kişilikler tarihi olduğunu belirtti.

Her bir döneme damgasını vuran, eylemiyle sürece ve tarihe müdahale eden, yön veren, yol gösteren ve verilmesi gereken cevabı en iyi tarzda veren eylemlilikler olduğunu kaydeden PKK Yürütme Komitesi, “İşte 20. yılına girdiğimiz büyük Zilan eylemi de böyle eylemliliklerdendir. 30 Haziran tarihi, özgürlük mücadelemizde bir dönüm noktasıdır, bir milattır. 1996 yılında Dersim’de Zilan arkadaş, ölümsüzleştiği eylemiyle mücadelemizde yepyeni bir ruh, yepyeni bir duruş olmuştur” dedi.

Kınacı’nın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 6 Mayıs’ta gerçekleştirilen komplo ve suikast girişimine karşı düşmanın beyninde kendini patlatarak, fedaice Öcalan etrafında ateşten zırh oluşturduğuna da dikkat çeken PKK Yürütme Komitesi açıklamasında şunları kaydetti: “Tek kişilik ordu gücü ile düşmanın iradesini kırmış, Önderliğimize ve halkımıza olan saldırıların intikamını almıştır. Bundan dolayı Zilan kişiliği büyük hesap soran kişiliktir.

Dersim direnişi Beselerin ve Zarifelerin geleneğini sürdüren Kürt kadınının direniş geleneğidir. Bu geleneğin devamı olan Zilan yoldaş emekçi, yurtsever, sosyalist ve kadın militan kimliği ile eylemiyle Dersim katliamının da hesabını sormuştur. Zilan Kürt kadınının isyanı olduğu kadar tüm dünya kadınlarının mücadelesine fedailiği ile öncü olmuştur. Zilan köle kadına karşı bir ret, yalancı erkek dünyaya başkaldırı, özgür kadın olma yolunda bir semboldür.

Zilan yoldaş Önderliğe yazdığı mektubunda ‘Bizler sizin bitmez tükenmez emek ve çabalarınıza karşılık canımızı bile versek yeterli değildir. Keşke canımızdan başka verebilecek şeylerimiz olsaydı’ diyerek PKK fedailik-militanlık geleneğinin yolunu çizmiştir. Zilan yoldaş, Amed zindanında Hayri Durmuş yoldaşın ‘mezar taşıma borçlu yazın’ sözünün ardılıdır.

‘ZİLAN TARZI TESLİMİYETE VE İHANETE GELMEYEN TARZDIR’

Zilan tarzı, teslimiyete ve ihanete gelmeyen, işbirlikçiliğe meydan okuyan, Kürt kadınının simgesi haline gelen, Beritan’ın tarzını zaferle taçlandıran bir tarzdır. Zilan, özgürleşme yolunda tarihsel adımlar atan, kendini Önderliği ile bütünleştiren kadın kimliğinin ifadesidir. Dört parça Kürdistan’da yaşayan bir gerçekliktir. Arin Mirkan şahsında Rojava’da kadın direnişinin temsilidir. Rojhılatê Kürdistan’da Şirin Elemhuli olarak İran faşizmine karşı büyük direnişin adıdır.”

YPS-Jin, YPJ, YJŞ, HPJ, YJA Star kadın ordulaşmasının Kınacı’nın fedailiğinin sonucu olduğunu da ifade eden PKK Yürütme Komitesi, “Zilan sadece Kürdistan devrimi değil, Ortadoğu ve dünya devrimin de özgürlük çizgisine dönüşmüştür. On binlerce Kürt kadınının ve çocuğunun adını Zilan koymasının ardındaki, bu gerçekliktir.

Haziran ayı özgürlük mücadelemizde tarihi direniş hamlelerinin ve eylemlerinin gerçekleştiği bir ay olmuştur. Mücadele tarihimizde yaz mevsiminin bu ilk ayında büyük şahadetler yaşanmıştır. Sema Yüce küllenen Kürt ateşinin kıvılcımından, kadına özgür yaşam yolunu açan fedai eylemiyle özgürlüğe doğru akmıştır.

Fedailer hareketine dönüşen partimiz PKK ve kahraman halkımız Rêber Apo’nun çizgisinde, faşist TC devletine karşı 40 yıldır amansız bir mücadele yürütmüştür. Her geçen süre fedailik ölçüsü yükselmiş faşizmin kalelerini birer birer yıkmıştır. Rojava’da faşist çetelerin tüm saldırıları Zilan çizgisi karşısında yenilmiş, Şengal’de ise büyük bir darbe almıştır. Sonuç alıcı başarı tarzı, mücadelemizin direniş karakteri olmuştur. Bu direniş ruhu en son Bakurê Kürdistan’da öz yönetim direnişlerinde; Cizre, Hezex, Silopi, Sur, Şırnak, Gever ve Nusaybin’de vücut bulmuştur. Son nefeslerine kadar kahramanca savaşan özyönetim direnişçileri, Tanrıça Zilan yolunda birer hakikat ereni olmuşlardır. Kahramanlaşan ve fedaileşen halk gerçekliği yaratılmıştır. Mehmet Tunç, Asya Yüksel ve Mehmet Yavuzel yoldaş bu ruhun fedaileri olmuşlardır” dedi.

Savaşı Kürdistan halkına dayatan Türkiye Cumhuriyeti faşizmine verilecek karşılığın ise, Zilanca fedailik ve Çiyagerce direniş tarzında olacağını kaydeden PKK Yürütme Komitesi açıklamasına şöyle devam etti: “Ulaştığımız mücadele aşamasında kesin bir zafer dönemine girmiş bulunuyoruz. Rojava’da, Şengal’de kazanan ruh, Bakurê Kürdistan’da da halklarımıza, demokrasi mücadelesine büyük kazandıracaktır. Bunun için de başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm toplumsal kesimler ve halklarımız, demokrasi cephesi altında yoğun ve radikal bir mücadele geliştirmelidir.

TC egemenlik sistemi Kürdistan’da yenilmiştir. Türkiye halklarının AKP faşist rejiminden kurtulma zamanı gelmiştir. Ortak mücadele perspektifi ile demokratik güçlerce gerçekleştirilen HBDH’yi büyütmek ve ortak geleceğimizi birlikte şekillendirmek, her zamankinden daha acil bir görevdir. Bu temelde başta kahraman Kürt halkı olmak üzere tüm demokratik, devrimci ve yurtseverleri Zilan yoldaşın eyleminin 20. yıldönümünde, Zilanca bir mücadele tarzı ile direnişi yükseltmeye, katliamcı, faşist, erkek egemenlikçi AKP’nin sonunu getirmek için harekete geçmeye çağırıyoruz.

Bu temelde 30 Haziran 1996’da fedai eylem yaparak ölümsüzleşen Zilan yoldaşımızı ve onun şahsında bütün devrim şehitlerimizi saygı ile anıyoruz. İntikamlarını alacağımızı belirtiyor, çizdikleri yolda Kürdistan devrimini ve özgür Kürdistan zaferini başaracağımızın sözünü veriyoruz.”