Rennes ve Lorient’de 25 Kasım seminlerleri

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle Batı Fransa'nın Rennes ve Lorient kentlerinde seminerler düzenlendi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle Batı Fransa'nın Rennes ve Lorient kentlerinde seminerler düzenlendi.

RENNES

Rennes kentindeki seminer Rennes Amara Kürt Toplum Merkezi’nde yapıldı. Zin kadın derneğinin organize etmiş olduğu konferansa Rennes kentinde yaşayan Kürdistanlı kadınlar katıldı. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan seminerde bir konuşma yapan Axin Gulo, Kürt kadının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sayesinde erkek egemen zihniyetine karşı büyük bir başarı elde ettiğini belirtti.

“Daha önceleri feodal zihniyetin kurbanı olan Kürt kadının sofrada bile yeri olmaz iken PKK kuruluşu ile birlikte erkek egemen zihniyetini yıkılarak dünya tarihinde örneği az olan bir devrime imza attı” diyen Gulo, bugün Rojava, Şengal ve Kuzey Kürdistan’da Kürt kadının verdiği insanlık savaşının dünyada hayranlıkla izlendiğini belirtti.

Ortadoğu’da DAİŞ adı altında erkek egemenlikli sistemin en vahşi saldırılarını ve katliamlarının Kürt halkı ve kadınlarının başta olmak üzere Ortadoğulu kadınlara ve halklara karşı sürdürdüğünü de sözlerine ekleyen Gulo, “DAİŞ, ataerkil sistem güçlerinin en çirkin uzlaşı yapısı olarak karşımıza çıkan zihniyeti Kürt halkının yiğit kadınları tarafından bertaraf edildi” dedi.

Gulo, örgütsüz bir kadının kendisine ve halkına özgürlük adına bir şeyler katamayacağını da söyledi. Konuşmalar ardından da kadın çalışmalarının Rennes’de başarılı bir sonuca ulaşabilmesi için komisyonlar oluşturuldu.

LORİENT

Lorient’teki seminer ise Kervenanec'te bulunan Maison Pour Tous salonunda yapıldı. Lorient Zin kadın inisiyatifinin organize etmiş olduğu seminer Lorient kentindeki Kürdistanlı kadınlar katıldı. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlanan seminer Fransa'nın Başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez (Ronahi) anılarak Avrupa'da Kürt kadını üzerindeki sorumluluklarına yönelik konuşmalar yapıldı.

Seminerde yapılan konuşmalarda ise Türk ordusunun Muş’un Varto ilçesinde Kevser Eltürk’ün (Ekin Van) cansız bedeni üzerinde oynanan çirkinliğin, Kürt kadınının nasıl bir vahşi zihniyet ile mücadele ettiğinin göstergesi olduğu belirtildi.

Lorient Zin kadın inisiyatifi çalışmaları için çeşitli komisyonlar kuruldu.