GÖRÜNTÜLÜ

RJAK: Kadına karşı uygulanan şiddet bütün topluma uygulanan şiddettir!

Aysel Avesta’nın KDP asayişi tarafından gözaltına alınması ve Güney Kürdistan’da artmakta olan kadına karşı şiddete karşı açıklama yapan RJAK, KDP’yi kınarken, “Kadına karşı uygulanan şiddet bütün topluma uygulanan şiddettir” dedi.

 

Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK) geçtiğimiz günlerde Güney Kürdistan’ın Kerkük şehrinde bir erkeğin eşi ve üç kızının üzerine benzin dökerek yakması ve gazeteci Aysel Avesta’nın (Gazal Avanaş) KDP asayişi tarafından Duhok’ta tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı. Kerkük’ün Şorce mahallesinde bir gurup RJAK üyesi bir araya gelerek yaptıkları basın açıklamasında, kadına karşı şiddetin bölgenin erkek egemen zihniyet ve aşiretçi anlayış sonucu meydana geldiğini belirterek, “kadın erkeğin namus olgusu değil, özgür ve eşit yaşamın yaratısı ve öncüsüdür” dedi.

KDP asayişi tarafından tutuklanan Aysel Avesta’nın durumuna da değinilen açıklamada, KDP’nin kadına karşı uygulamış olduğu bu siyaset sert bir dille kınanırken, bir an önce Avesta’nın serbest bırakılması gerektiği ifade edildi.

RJAK yapmış olduğu açıklamada şunlara değindi:

“Güney Kürdistan’da kadına karşı giderek artan ve erkek egemen zihniyetinin getirisi olan kadına karşı şiddet, sistemin kadına toplum içerisinde biçtiği misyondan kaynaklanmaktadır. Bütün istatistikler bize gösteriyor ki; Güney Kürdistan’da erkek zihniyeti kadınları nesnelleştirerek, kendi istem ve arzularının dışına çıktığı an, şiddet uygulama ve katletme hakkını kendinde görmektedir. Biz RJAK olarak bir kez daha belirtiyoruz ki; kadın erkeğin namus olgusu değil, özgür ve eşit yaşamın yaratısı ve öncüsüdür. Tarih bize gösteriyor ki; Kürt kadınları eskiden beri bütün Kürt devrimlerine öncülük düzeyinde katılmış ve mücadelenin ana kaynağı olmuştur. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ideolojisi ve çabaları ile Kürt kadını Rojava’da devrimin ve eşitliğin öncülüğünü üstlenmişlerdir. 

Geçtiğimiz günlerde Kerkük’te bir erkeğin eşini ve üç kızının yakarak katletmesini nefretle kınıyor ve bu yaşanan vahşetten, adil olmayan cinsiyetçi zihniyetin sorumlu olduğunu belirtiyoruz. Bölgemizde yasalar erkekler tarafından yazılıp uygulandığı için, bu tür olaylarda gerekli cezai yaptırımın uygulanmadığı için, kültüründe şiddet olan toplumumuzda kadına karşı şiddet her geçen gün artmakta ve vahşet olaylarına dönüşmektedir.

Öte yandan KDP’yi gazeteci Aysel Avesta’yı sebepsiz yere geçtiğimiz günlerde gözaltına alıp halen de gözaltında tutmasından dolayı kınıyoruz. Bu zihniyetin Erdoğan ve AKP devletinin zihniyetinin Kürt kadınına karşı uyguladığı şiddet politikalarından hiçbir farkı olmadığını belirtiyoruz. KDP yönetiminin derhal bu tutumundan vazgeçip gazeteci Avesta’yı özgür bırakması gerekiyor.”

...