GÖRÜNTÜLÜ

Sakine Cansız Kadın Festivali: Sara’nın kavgası yol gösteriyor

Sakine Cansız Kadın Festivali’nde buluşan kadınlar, ataerkil sistemin yarattığı sorunlara dikkat çekerek, “Kadınlar, Jin Jiyan Azadî sloganı ile devrime yürüyor” mesajını verdi.

ZÜRİH'TE KADIN FESTİVALİ

9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen PKK’nin kurucu kadrolarından Sakine Cansız anısına geleneksel olarak düzenlenen Sakine Cansız Kadın Festivali, İsviçre’nin Zürih kentinde gerçekleştirildi. Bu yıl “Jin jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” temel sloganı altında Zürih Kasernenareal alanında gerçekleştirilen festivale, İsviçre’nin bütün kantolarından katılım sağlandı.

Kürt Özgürlük Mücadelesinde şehit düşen kadın devrimcilerin ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve fotoğrafları ile donatılan festival alanında sık sık hep bir ağızdan “Jin Jiyan Azadî”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

Gün boyunca Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesi etrafında birleşen farklı kimlikten kadınlar, Sakine Cansız’ın baş eğmeyen mücadelesinin ve ortak mücadelenin önemini işaret etti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu ağır tecrit koşullarına da dikkat çekilen festivalde, 10 Ekim’de küresel çapta startı verilen “Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi etrafında birleşme çağrısı da yapıldı.

İsviçre Kürt Kadın Birliği (YJK-S) üyesi Selma Sürer ve Özen Aytaç’ın açılış konuşmasıyla başlayan festivalde farklı kadın örgütleri adına da konuşmalar yapıldı.

MARTINA: KÜRT KADINLARI YOL GÖSTERİYOR

Revolutionarer Aufban Schweiz adına bir konuşma yapan Martina, kapitalist sistemin başta kadınlar olmak üzere toplumlarda yarattığı ağır sonuçlara değinerek, kadınların artık her yerde bir mücadele içinde olduğuna dikkat çekti.

Kürt kadınlarının yürüttüğü özgürlük mücadelesinin ve ortak mücadelenin dünya kadınları açısından çok önemli olduğunu ifade eden Martina, “Rojava’dan, İsviçre’ye, Jin Jiyan Azadî sloganından aldığımız güçle mücadelemiz devam ediyor” diye kaydetti.

‘JIN JIYAN AZADÎ FELSEFESİ GÜÇ VERİYOR’

Martina’nın konuşmasının ardından farklı kadın örgütleri adına yapılan konuşmalarda ise Sakine Cansız’ın mücadelesinin dünya kadınlarının mücadelesi haline geldiği ifade edilerek, Jin Jiyan Azadî sloganı ve felsefesinin kadın hareketlerine yol gösterdiğine ve ortak mücadelenin önemine dikkat çekildi.

KJK: ÖNDER APO’NUN ÖZGÜRLÜĞÜ ETRAFINDA BİRLEŞİN

Festivalde ayrınca KJK’nin gönderdiği yazılı mesaj okundu. Mesajında festivali ve kadınların dünyada yükselen mücadelesini selamlayan KJK, “Kurdistan dağlarında başlayıp dünyayı saran Zîlanların, Saraların, Bêrîtanların mücadelesi başarıya yürüyor” diye kaydetti. Kadınların festival alanlarındaki coşkusunun ve dünyada yürüttükleri mücadelenin, ataerkil sistemlere karşı büyük bir darbe olduğuna dikkat çeken KJK, ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecrit politikalarına da dikkat çekti. Dünya kadınlarını Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için yürütülen mücadele etrafında birleşmeye çağıran KJK mesajında, “Kurdistan’dan dünyanın en ücra köşesine kadar yürüyen kadın mücadelesini selamlıyoruz. Başarı direnen kadınların olacaktır” denildi.

JIN JIYAN AZADÎ SLOGANI İLE ÖZGÜRLÜK HALAYI

Konuşmaların ve mesajların ardından ise Biel Çocuk Korosu, İsviçre Folklor Ekibi ve Katalan Kadın Dans grubu tarafından gösteriler düzenlendi. Yoğun ilginin olduğu gösteriler boyunca sık sık hep bir ağızdan “Jin Jiyan Azadî” sloganı atıldı.

Festival yapılan gösterilerin ardından sahne alan müzik grupları ve sanatçıların söylediği parçalar eşliğinde geç saatlere kadar çekilen halaylarla devam etti.

İsviçre Kürt Kadın Birliği (YJK-S) öncülüğünde düzenlenen festivalin organizasyonunda yer alan kurumlardan bazıları şu şekilde:

Genç Kürt Kadınları (TekoJIN), Women Defend Rojava, Medico International, Frauen Lesbes Kasama, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), FİST, Sosyalist Kadın Birliği (SKB), PDA, Yeni Kadın, Demokratik Alevi Hareketi (FEDA), Zürih Kollektive, Solifonds, Frauenbündnis, International Kadın Vakfı (WİLPF) Sosyalist Kadın Birleşeni (BFS), Amed Zürih Köprüsü, BastA, Sosyalist Parti (SP) ve Alternatif Liste (AL), Frauenstreick (Kadın Grevi), UniMenos, Mor-Kızıl Kollektive ve Bethnahtin Frauen Union.