Sardegna’da jineoloji seminerleri

Rete Kurdistan Sardegna’nın organizesiyle Sardegna Adası'ndaki dört şehirde jineoloji seminerleri düzenlendi.

Jineoloji Avrupa Komitesi ile ortak düzenlenen seminerlerde Rojava’daki kadın köyü Jinwar projesi de tanıtıldı.

Kürt kadın hareketinin evrensel bağlar kurmasında önemli bir rol oynayan jineoloji, bu kez İtalya'nın Sardegna Adası'na taşındı. Jineoloji Avrupa Komitesi’nden Haskar Kırmızıgül’ün katıldığı seminerler dizisi kapsamında ilk buluşma Rete Kurdistan aktivistleri ile gerçekleştirildi. Buradaki tanıtım toplantısında Kürt kadın hareketinin deneyimleri ve jineolojinin sosyal bilimlerle ilişkisine dair kısa bir sunum yapıldı.

SASSARİ

Seminerler dizisinin 24 Mayıs akşamı başlayan ilki Sassari’de kırk beş kişinin katılımıyla yapıldı. Farklı yaş gruplarının katılımıyla gerçekleşen etkinlikte konuşma yapan Kırmızıgül, bilimin iktidara yakın, topluma uzak olması ve toplumun ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğine dikkati çekti. Jineolojinin kendisini bu eleştiriler üzerinden inşa edeceğini ifade etti. Jineolojinin toplumla birlikte inşa edilecek bir bilim olduğuna vurgu yapan Kırmızıgül, Rojava’da kadınların siyasal, kültürel, ekonomik, eğitim alanlarındaki örgütlülüğün buna bağlı bir içerik kazandığına değindi. Seminer, sunumun ardından katılımcıların sorularıyla devam etti.

ALGHERO

Alghero şehrinde 25 Mayıs’ta yapılan ikinci seminere Respublicas adlı kültür merkezi ev sahipliği yaptı. Otuz kişinin katıldığı etkinlikte ilkin jineolojinin pratik çalışmalarının anlatıldığı kısa tanıtım filminin gösterimi yapıldı. Seminer, Komite Üyesi Kırmızıgül'ün sunumu ve sorularla devam etti.

CAGLİARİ

Sardegna'daki seminerlerin üçüncü durağı ise Cagliari oldu. Tatoo Circus adlı inisiyatifin Kürdistan’la dayanışma kapsamında 26-27 Mayıs’ta düzenlediği etkinlikler kapsamındaki jineoloji seminerine elli kişi katıldı. Burada ayrıca Rojava’daki kadın köyü ‘Jinwar' projesini anlatan kısa tanıtım filmi gösterildi.

SİNİSCOLA

Etkinliğe en yoğun ilginin olduğu yer, dördüncü seminerin yapıldığı Siniscola adlı kasaba idi. 27 Mayıs’taki son semineri organize eden kadınların belediyeden yer talebinin reddedilmesi üzerine kasaba sakinleri dayanışma örneği sergiledi. Toplantı için barını kapatandan katılımcıları evlerinde misafir edene, etkinliğe şiir ve müzik dinletisiyle renk katan sanatçılara kadar her ayrıntı komünal değerlerin yitirilmediğinin en güzel ifadesi oldu. Yaklaşık yüz kişinin katılımıyla yapılan seminerde ilk olarak Antropolog Cinzia Masuri, neolitik döneme ilişkin yaptığı araştırmaların sonuçlarına dair kısa bir sunumda bulundu. Daha sonra jineolojiye dair sunum yapıldı. Komite Üyesi Kırmızıgül, neolitik kültürün yarattığı toplumsal değerlerin halen canlı olduğuna dikkati çekerek, kapitalizmin bunları görünmez kıldığına vurgu yaptı. Kırmızıgül, "Jineoloji ana tanrıça kültürünün izlerinin peşine düşerek kadın hakikatini ortaya çıkaracak1 dedi.

Seminerler dizisi 28 Mayıs’ta Sardegna’nın farklı şehirlerinden gelen 20 kadın aktivistin katıldığı sohbet toplantısıyla sona erdi.